Voormalig postkantoor Neude wordt interactieve expositieruimte over werk Leonardo da Vinci | De Utrechtse Internet Courant Voormalig postkantoor Neude wordt interactieve expositieruimte over werk Leonardo da Vinci | De Utrechtse Internet Courant

Voormalig postkantoor Neude wordt interactieve expositieruimte over werk Leonardo da Vinci

Voormalig postkantoor Neude wordt interactieve expositieruimte over werk Leonardo da Vinci

Een interactieve tentoonstelling over het werk en het leven van Leonardo da Vinci. Dat wordt na twee jaar leegstand de tijdelijke invulling die het voormalig postkantoor op de Neude krijgt. Dat maakte Imre van Leeuwen, directeur van evenementenbureau Shivers, vanochtend op een persconferentie bekend.  

Hij was uitvinder, schilder, architect, filosoof en nog veel meer. De uitvindingen van deze alleskunner, Leonardo da Vinci, worden vanaf september tot en met januari tentoongesteld onder de naam ‘The Joy of Understanding’ in het voormalig postkantoor aan de Neude.

Het duurde een tijd maar eindelijk is het zover: de deuren van het voormalig Hoofdpostkantoor worden geopend voor het publiek. Evenementenbureau Shivers heeft een contract getekend tot en met oktober 2015 en zal het gebouw gebruiken als een expositieruimte. De eerste expositie is al gepland: ‘The Joy of Understanding’ over de uitvindingen van Leonardo da Vinci.

Expo, Lab, Studio en Doc

De expositie zal uit vier onderdelen gaan bestaan. Kern van de expositie is de zogeheten ‘EXPO’. Die bestaat uit circa 70 interactieve en kwalitatieve werktuigen en schaalmodellen van Da Vinci’s uitvindingen.

Daarnaast worden bezoekers in het ‘LAB’ uitgedaagd zelf te denken als Da Vinci anno 2014. In samenwerking met het Utrechtse ProtoSpace wordt een digitale werkplaats ingericht. Zo kunnen bezoekers onder deskundige leiding van ProtoSpace medewerkers onder andere met diverse 3D-printers en een lasersnijder aan de slag.

In de ‘STUDIO’ kunnen kinderen de handen uit de mouwen steken en zich in de huid van Da Vinci verplaatsen door bijvoorbeeld zelf parachutes te vouwen, inkt te maken en die gebruiken om op middeleeuwse wijze manuscripten te schrijven. Ook het maken van een eigen ‘Da Vinci brug’ staat op het programma. In het ‘DOC’ kunnen bezoekers een van de vele documentaires over Da Vinci en zijn werk bekijken.

Cafe Leonardo

Centraal middelpunt wordt Café Leonardo. In de grote hal van het gebouw wordt in stijl van de Italiaanse kunstenaar een klein horecapaviljoen gebouwd. “Wij zijn blij de inwoners van Utrecht en omgeving met een educatieve en interactieve expositie over het werk en de denkwijze van Leonardo da Vinci weer toegang te kunnen bieden tot dit prachtige gebouw”, zegt Imre van Leeuwen, directeur van Shivers. “Op dit moment zijn we druk in de weer met de gemeentelijke diensten om de gebruiksvergunning zo snel mogelijk in bezit te krijgen.”

De expositie focust op het gedachtegoed en de uitvindingen van Leonardo da Vinci. Het doel van de expositie is mensen te laten inspireren door zijn uitvindingen met de gedachte dat iedereen een uitvinder is. De tentoonstelling wordt daarmee een interactieve en do it yourself tentoonstelling voor jong en oud.

12 Reacties

Reageren
 1. Dr. Dre

  Vette foto.

 2. Frank

  Hele mooie bestemming.

 3. Jurgen

  Jammer en saai. Ga eens in Rotterdam kijken naar de nieuwe Markthal. Een geweldige permanente versmarkt a la Boccaria in Barcelona icm met wonen. Had daar zeker niet misstaan.

 4. Erwin

  Inderdaad niet boeiend, wel weer lekker cultureel verantwoord..

  Een versmarkt was inderdaad super geweest, het originele plan van ASR was nog beter.. Gewoon een marktbestemming met winkels en horeca ipv een nieuwe subsidiespons (Bieb) van de gemeente Utrecht.

 5. andreas

  kan de jumbo niet er in ipv op de ganzenmarkt ?

 6. Jaap

  Lekker veilig en saai weer Utrecht… Bah…

 7. Frank

  @Jurgen (en anderen):
  Het gaat om een tijdelijke bestemming. Vergeet dus alsjeblieft dat gezeur om een versmarkt, want als daar al klandizie voor zou zijn in deze ‘nou, het is hier wel duuuur hoooor’ tijd, dan nog is er geen hond die daar voor slechts twee of drie jaar in wil, gezien de benodigde forse investeringen in koelvitrines, kassasystemen etc. Dat nog afgezien van de voor de food sector ongetwijfeld bovengemiddelde huurprijs op zo’n locatie.
  Mensen die dit als aanbieder willen, moeten uitzicht hebben op continuïteit met een beberkte huurprijs.

 8. Frank

  Beperkte

 9. Utrechtse vogel

  Mooi dat er in ieder geval een tijdelijke bestemming is.

 10. Jack

  Saai idee.
  En. Ben benieuwd naar de entreeprijzen. Amsterdam Expo rekent bijvoorbeeld zonder blikken of blozen € 16,50 per volwassenen. Een gezinsticket is ‘slechts’ € 44,-.

 11. Frank

  @Jack:
  Welkom in de 21e eeuw. Ben je wel eens met een gezin met twee kinderen in de dierentuin geweest?

 12. Johan

  @ Jack: ik ben een paar van dezelfde exposities van Amsterdam Expo ook in het buitenland tegengekomen. Hier wordt echt heel veel minder gevraagd voor een kaartje!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).