Voortbestaan van theaterfestival De Parade in gevaar als er niet meer steun komt Voortbestaan van theaterfestival De Parade in gevaar als er niet meer steun komt

Voortbestaan van theaterfestival De Parade in gevaar als er niet meer steun komt

Voortbestaan van theaterfestival De Parade in gevaar als er niet meer steun komt
De Parade in 2019 in Utrecht. Foto: Sofie Simao
Het voortbestaan van het rondreizende theaterfestival De Parade is in gevaar. Het festival, dat onder meer elk jaar in Utrecht te vinden is, heeft meer steun nodig om de coronacrisis door te komen. De Utrechtse afdeling van GroenLinks heeft vragen ingediend over de financiële steun aan De Parade.

Het voortbestaan van het rondreizende theaterfestival De Parade is in gevaar. Het festival, dat onder meer elk jaar in Utrecht te vinden is, heeft meer steun nodig om de coronacrisis door te komen. De Utrechtse afdeling van GroenLinks heeft vragen ingediend over de financiële steun aan De Parade.

Utrecht zegde afgelopen mei anderhalve ton noodsteun toe, maar het is onduidelijk wat Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Eindhoven deden. Alleen de noodsteun vanuit Utrecht is niet genoeg om De Parade te redden. De voorwaarde is dat de besturen van de andere steden die het festival normaal gesproken aandoet ook de gevraagde noodsteun toezeggen. GroenLinks vraagt het Utrechtse college nu om in gesprek te gaan met de collega’s uit die steden.

Een andere optie is dat het Rijk noodsteun toekent aan het culturele festival. Er is een motie ingediend in de Tweede Kamer, maar daar zou nog geen oplossing uit zijn gekomen. De Utrechtse GroenLinks vraagt het college het onderwerp ook met het Rijk te bespreken.

De Laatste Zweef

Het jaarlijks terugkerende festival heeft de zomer van 2020 moeten overslaan vanwege de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Omdat De Parade een ongesubsidieerd festival is, komt het niet in aanmerking voor de steunmaatregelen voor culturele instellingen. De Parade heeft het daarom moeilijk. Er is niet genoeg geld om het verlies plus de kosten voor het opbouwen van een festival in 2021 op te vangen.

Het festival vroeg de steden waar het festival langs reist daarom om steun. De artiesten en organisatie van De Parade maakten ook een nummer en videoclip genaamd De Laatste Zweef. Hiermee willen ze laten zien wie ze zijn en waarom ze moeten blijven bestaan.

15 Reacties

Reageren
 1. Fred

  Eindhoven ? Sinds wanneer komt de Parade ook in Eindhoven ?

 2. Utrechter

  Nou als er iets levensvatbaar, want normaliter een ongesubsidieerd festival, is dan is het de parade wel. Dus kom over de brug met die noodsteun.

 3. De count

  Jammer als dit weer een zomer niet door zou gaan. Volgens mij altijd zeer geslaagd evenement. Goed dat het ongesubsidieerd is, behalve door de bezoeker natuurlijk, die de hoofdprijs betaald voor de consumpties (en daar zelf voor kiest). Het bevreemd me toch dat er de hand moet worden opgehouden. Waar is de creativitiet om te overleven? Waarom geen doorstart/nieuwe start te financieren middels voorverkoop tickets/consumpties.

 4. Nina

  Misschien (duurdere) kaarten vooraf verkopen, zodat bezoekers het geld opbrengen om alles te kunnen opbouwen deze zomer. Of een crowdfunding opstarten (als die er al niet is).

  We moeten met elkaar proberen de dingen die we na corona weer willen oppakken in stand te houden. Bijv. sportclubs door het lidmaatschap te blijven betalen, restaurants door maaltijden af te halen en de kapper door straks iets extra’s te geven bij de eerstvolgende knipbeurt.

  Niet alles kan alleen door de overheid opgehouden worden, terwijl de eindgebruikers hun spaarrekening laten groeien. Het evenwicht dat we hadden, moeten we zoveel mogelijk in stand proberen te houden door m.n. de mensen nu die geen inkomstenverlies lijden.

 5. Erwin

  “Omdat De Parade een ongesubsidieerd festival is, komt het niet in aanmerking voor de steunmaatregelen voor culturele instellingen. “
  Dan kan de Parade toch gebruik maken van steunmaatregelen voor niet-gesubsidieerde bedrijven en instellingen? Doen KLM en Booking ook. Waarom de Parade niet…?

 6. Lombokker

  Het zou erg jammer zijn als de Parade verdwijnt. Het lijkt me voor de hand te liggen dat zij, net als andere bedrijven, nu voor steun door het Rijk in aanmerking komen.

 7. Paradefan

  KLM krijgt geld Booking.com krijgt geld enz enz in dat rijtje mag de Parade niet ontbreken.

 8. Fabio

  De parade heeft allerlei acties gevoerd om geld op te halen. zo is bezoekers gevraagd alvast kaarten voor volgend jaar te kopen, die heb ik dan ook gekocht. Maar ook zijn er mondkapjes verkocht en samen met allemaal leveranciers zaken ondernomen zoals speciale wijnpakketen

  Een doorstart lijkt makkelijk maar dan zijn ze ook een hoop specifieke kennis kwijt en natuurlijk alle tenten die helemaal niets op gaan leveren in de verkoop. Hopelijk deze zomer weer zweven, poffertjes en voorstellingen.

 9. cas

  @ Paradefan, er zit helaas bij dit soort overwegingen een berekening. of meer dan 10.000 werkeloze erbij of 10 werkelozen….
  Daarom krijgen veel bedrijven geen steun. Tevens is de Franse en Nederlandse staat groot aandeelhouder en als aandeelhouders iets niet willen…. al je geld kwijt zijn (in dat geval ons geld aangezien een overheid zelf geen geld heeft).

 10. woutvr

  Het lijkt me ook dat de parade gebruik zou moeten (kunnen) maken van steunmaatregelen. En als je ook het jaar 2021 als verloren gaat beschouwen hoef je m.I. ook niet veel kosten te maken

 11. Kadoendra

  @Erwin

  “Doen KLM en Booking ook. Waarom de Parade niet…?”

  Beursgenoteerde en grote bedrijven kunnen meestal even een belletje doen met de minister van economische zaken en dan staat hun zaak gelijk bovenaan de politieke agenda.

  Terwijl voor kleine ondernemers dit meestal niet het geval is.

 12. Pee

  Een festival wat zonder subsidies draait moet juist geholpen worden.
  Stimuleren van het ongesubsidieerde festival lijkt mij een goede reden om steun toe te zeggen.

 13. Paradefan

  @cas je ziet het verkeerd. !0 duizenden kijken elk jaar uit naar de parade. Deze mensen zullen ontredderd en gedemotiveerd raken als de parade niet doorgaat. Deze dolende zieltjes zullen het bedrijf waar ze werken schade berokkenen waardoor de aandelen zullen kelderen en het bedrijf failliet gaat en er alsnog ontslagen zullen vallen. Kortom een fractie van de centjes die naar KLM en Booking gaat is voldoende om de medewerkers van de parade (en dat zijn er heel wat meer dan 10) en al die andere 10 duizenden hun baan te laten houden en hun bedrijven weer te laten floreren. Door nu al kaartjes te kopen voor 2021 (https://deparade.nl/shop) doe je een waanzinnig goede investering in de bv Nederland. Ik zou zeggen kom eens kijken in 2021.

 14. JdV

  Heerlijk. Een afbouw van feeststad utrecht is hard nodig. De parade veroorzaakt elk jaar langdurig overlast in de binnenstad. Ook het aantrekken van grote groepen bezoekers is vanuit milieu en corona oogpunt zeer ongewenst. Dus de parade kan en mag weg, samen met nog veel meer festivals en feesten. De hobbies van een klein groepje “liefhebbers” zijn niet van belang.

 15. Gerda Weber

  Dat het moet doorgaan

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).