Waar ben jij nu mee bezig? Tim Treffers een rising star in Japan | De Utrechtse Internet Courant Waar ben jij nu mee bezig? Tim Treffers een rising star in Japan | De Utrechtse Internet Courant

Waar ben jij nu mee bezig? Tim Treffers een rising star in Japan

Waar ben jij nu mee bezig? Tim Treffers een rising star in Japan
Tim Treffers. Foto: Robert Oosterbroek
Bekende en minder bekende Utrechters werken in de luwte vaak aan bijzondere projecten. DUIC zoekt deze mensen op en vraagt ze waar ze precies mee bezig zijn. Deze keer Tim Treffers, een Utrechtse singer-songwriter die in Nederland misschien weinig belletjes doet rinkelen. In Japan is zijn muziek daarentegen wel bekend.

Bekende en minder bekende Utrechters werken in de luwte vaak aan bijzondere projecten. DUIC zoekt deze mensen op en vraagt ze waar ze precies mee bezig zijn. Deze keer Tim Treffers, een Utrechtse singer-songwriter die in Nederland misschien weinig belletjes doet rinkelen. In Japan is zijn muziek daarentegen wel bekend.

Waar kunnen we Tim Treffers van kennen?

“Niet zozeer van een hit, maar vooral door de publiciteit rondom mijn muziek. Na een paar jaar voor de televisie te hebben gewerkt, ben ik me twee jaar geleden gaan focussen op een carrière als muzikant en bracht ik een album uit. Mijn muziek sloeg in eerste instantie niet heel goed aan hier in Nederland, maar werd wel opgepikt in Japan. Daarna is het gaan rollen.”

Hoe is dat zo gekomen?

“Mijn album Never trust a man in a fur coat werd op zich wel goed ontvangen in Nederland, maar het was geen daverend succes. Mijn muziek is een combinatie van soul, pop en jazz en dat wordt in Nederland niet veel gedraaid op de radio. Ik hoorde van iemand dat mijn genre wel populair was in Japan. Vervolgens ben ik met behulp van een Japanse man, die via internet muziek van mijn nieuwe album luisterde, in contact gekomen met een aantal Japanse labels. Ik ben gaan bellen en binnen een mum van tijd kon ik ergens tekenen. Zo begon mijn carrière daar.”

‘We hebben twee weken lang in kleinere popzalen gespeeld voor een paar honderd bezoekers. Allemaal hadden ze mijn platen’

Je bracht daarna een clip uit die in Utrecht is opgenomen.

“Klopt. Een bekende singer-songwriter uit Japan kwam naar Utrecht en met haar heb ik hier een clip opgenomen bij alle bezienswaardigheden. De burgemeester heeft me toen via een brief uitgeroepen tot muzikale ambassadeur van de stad.”

Na je tweede album ben je gaan touren in Japan. Hoe was dat?

“Dat was super, echt te gek. Mijn tweede album was net uit en ik mocht daar in vier steden optreden: Tokyo, Osaka, Nagoya en Gunma. We hebben twee weken lang in kleinere popzalen gespeeld voor een paar honderd bezoekers. Alle zaaltjes zaten vol en het publiek liep uiteen van meisjes van 16 tot mannen van 40. Muziek wordt in Japan heel anders beleefd. Het is heel gebruikelijk dat iedereen tijdens een concert op een stoel zit. Ze klappen ook pas voor een nummer als elk instrument klaar is en ze zingen bijna onhoorbaar mee. Al met al een hele bijzondere ervaring voor zo’n Hollandse jongen als ik.”

Wat kunnen we in de toekomst van je verwachten?

“Ik ben op dit moment druk bezig met een derde album. Ik wil met een jonger, hipper geluid de grens opzoeken en ook Nederland inpakken. Het album moet bestaan uit muziek die in Nederland aanslaat en in Japan ook geaccepteerd wordt. In september verwacht ik het album te releasen. Wat er daarna gaat gebeuren is nog even afwachten. Ik heb mezelf vijf jaar gegeven om het te maken in de muziek. Daarvan heb ik er nu twee jaar op zitten en ik ben content met hoe het nu gaat. Zolang ik rond kan komen en stappen vooruit zet ga ik ermee door.”

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).