Waar moet de ‘U voor Utreg’ naartoe? Initiatiefnemers zoeken nieuwe eigenaar Waar moet de ‘U voor Utreg’ naartoe? Initiatiefnemers zoeken nieuwe eigenaar

Waar moet de ‘U voor Utreg’ naartoe? Initiatiefnemers zoeken nieuwe eigenaar

Waar moet de ‘U voor Utreg’ naartoe? Initiatiefnemers zoeken nieuwe eigenaar
Wesley Sneijder onthulde de 'U voor Utreg' in 2021 op de Neude.
De ‘U voor Utreg’ op de Neude zoekt een nieuwe eigenaar. Het vier meter hoge en 2.000 kilo zware object stond afgelopen jaren al op verschillende plekken in de stad. Nu zijn de initiatiefnemers dus op zoek naar iemand die er een goede bestemming voor heeft.

De ‘U voor Utreg’ op de Neude zoekt een nieuwe eigenaar. Het vier meter hoge en 2.000 kilo zware object stond afgelopen jaren al op verschillende plekken in de stad. Nu zijn de initiatiefnemers dus op zoek naar iemand die er een goede bestemming voor heeft.

De U voor Utreg werd bedacht door de Utrechtse ondernemer Daan Maasson. In 2019 presenteerde hij het idee bij Awesome Utrecht, waar enthousiast op zijn pitch werd gereageerd. Vervolgens sloten verschillende bewoners en ondernemers zich aan bij het project.

Het idee achter de U voor Utreg is volgens de initiatiefnemers dat het object door onder meer bedrijven en evenementenorganisatoren kan worden ingezet. De voorste U van de drie kan bijvoorbeeld gevuld worden met spullen. Eerder werden onder meer sportspullen verzameld die gedoneerd werden. “Zo is de U niet enkel een symbool en/of podium, maar draagt het eveneens bij aan de verbinding in de stad”, zeiden de initiatiefnemers in 2019.

Tekst loopt door onder de foto

Foto: U voor Utreg

Nieuwe eigenaar

De U stond door de jaren heen onder meer op het Jaarbeursplein, de Ganzenmarkt, de Neude, in het Moreelsepark en op festivals en evenementen. De initiatiefnemers denken dat er nog veel ‘onbenut potentieel’ is. “Daarvoor zijn nieuwe energie, nieuwe ideeën en nieuwe projecten nodig.” Ze zoeken daarom naar één of meerdere partijen die de U in beheer willen nemen en beschikbaar willen stellen voor campagnes en evenementen. “De UUU levert enorm veel op, terwijl het beheer erg makkelijk is en vrijwel geen tijd, geld of kennis kost”, aldus de initiatiefnemers.

Mensen die een idee hebben voor de U kunnen tot en met zondag 18 februari van zich laten horen. Uiterlijk in april moet de U worden overgedragen aan de nieuwe eigenaar.

Foto: U voor Utreg

24 Reacties

Reageren
 1. BdV

  We hebben intussen een heel park aan ontheemde kunstwerken. Een U, een zeelandschap, een theepot, een Rietveldstoel, een vliegende schotel, nog een stoel, een plassende beer. Zet ze maar op een toeristisch strategische plek bij elkaar.

 2. RABE

  Goed plan BdV. Maar we kunnen ook overwegen om minder geld uit te geven aan grote werken die men kunst noemt, en waar geen plaats voor is. Utrecht is gewoon vol en niet alles is kunst, al denkt de maker er anders over.

 3. Joep Meloen

  Mede mogelijk gemaakt door Ondernemers Fonds Utrecht. De potten moeten wel leeg!!

 4. Matt

  Ik liep er gisteren langs en vond het wel een goed visueel contrapunt voor de kermisachtige aandachtstrekker boven de ingang van de bieb, die valt hierdoor minder uit de toon.

 5. W

  Oké, dus de Utrechtse ondernemer Daan Maasson heeft dit verzonnen en een pitch gewonnen maar hij had niet nagedacht wat je na een jaar of 3 eigenlijk met dat ding moet…
  Ik zou zeggen: zet het maar voor de deur van zijn onderneming – en anders op het berlijnplein – dat is toch al een allegaartje.

 6. Geenstijl@Utrecht.

  Zet ‘m ergens in leidscherijn neer,plek zat ….

 7. W

  Er is maar een plek voor de U en dat is bij de Galgenwaard! Uuuuuuuuuuu

 8. Nina

  Ach ja, visie en vooruitzien……

 9. Pierre Schoonhoven

  locatie Bij Rotsoord of Galgenwaard of Zoudenbalch in Overvecht! Bij de eerste locatie kunt u mij contacten 😉

 10. Rob van steensel

  Ik zie dit echt niet als kunst het is een tijdelijke reclame zuil. Het is niet hufterproof dus het verval zal zich snel opdoen bij het plaatsen op een vaste plek. Als je dit ergens wil herplaatsen moet daar zicht op zijn .ik geef als idee . Op het eetplein in hoog Catharijne zoiets als de gouden knoop in het oude hoog Catharijne op het godenbald kwartier. Mensen kunnen daar afspreken wanneer zij hebben afgesproken een dagje Utrecht te doen

 11. Hetty

  Juit W, die plek had ik ook al in gedachten. Deze reuze-U hoort thuis bij ons eigen Utregse driedubbel U elftal, voor een Uniek Utregs Uitje naar de Galgenwaard. Hoop, dat de FC dit ook ziet zitten en de driedubbele U de supporters binnenkort zal gaan begroeten.

 12. Jes

  Plak het op de bieb. Lampje erin, past er prima bij.

 13. Hetty

  Graag wel zodanig opstellen, en op een zodanige plek, dat het veilig staat, en niet door vandalisme getroffen kan worden.

 14. Esmée

  Waar eerst roost was, vlakbij paardenveld. In dat nieuwe park??

 15. Paul

  Mobiele inzet lijkt me blijvend het beste. Daar waar de inwoners trots kunnen zijn op hun stad. Bijvoorbeeld bij de Canal Pride op de eerste boot..
  Een meer duurzame permanente copie zou goed passen op een van de vele anonieme rontondes in bijvoorbeeld Overvecht, of als licht object bij een vijver, plas net in het water.

 16. Niels

  Kunnen we he Moreelsepark niet inrichten voor verweesde kunstwerken?

 17. A.

  Zet hem boven op dat andere lelijke ding: De verrekijker. Lelijkheid en lelijkheid maakt misschien mooi?

 18. Jop

  @Paul
  Waar Utrechters trots op zijn de Canel Prde hahaha laat me niet lachen je bedoelt boeren en buitenlui.

 19. Koel Hoofd

  Wat een kunst, nutteloze milieuvervuiling.

 20. Nico

  Zet de U bij het fcu stadion

 21. buurtbewoner

  zet m maar bij Galgenwaard, zodat ik m nooit meer zie!

 22. buurtbewoner

  @Esmée
  Zij heeft de klok horen luiden, maar zij weet niet waar de klepel hangt

 23. Bill

  Zet ‘m op het Moxy hotel bij Rotsoord. Zichtlocatie voor de trein, Utregse landmark functie voor Rotsoord en het doet het kille naar binnen gekeerde ontwerp van het hotel zelf een beetje vergeten.

 24. Cico

  Het is een marketing gimmick. Het is geen ‘echte kunst’, gewoon een letter U met lampjes om de stad en diens activiteiten te promoten, betaald door dat marketing bureau (dat nauwe contacten heeft met de redactie die ook uit de marketing komt). Misschien dat een ondernemer dit ding wilt, maar het heeft verder geen artistieke waarde

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).