Wat een stad een stad maakt. Botersprits, Vocking leverworst, de Leckere, Maximus en Leerwerk | De Utrechtse Internet Courant Wat een stad een stad maakt. Botersprits, Vocking leverworst, de Leckere, Maximus en Leerwerk | De Utrechtse Internet Courant

Wat een stad een stad maakt. Botersprits, Vocking leverworst, de Leckere, Maximus en Leerwerk

Wat een stad een stad maakt. Botersprits, Vocking leverworst, de Leckere, Maximus en Leerwerk

Net de vakantie achter de rug, tal van steden en stadjes bezocht. Weer volop kunnen mijmeren over de stad. Wat maakt een stad een stad? En wat maakt een stad nou eigenlijk leuk? Mijn conclusie: als het iets, al dan niet eetbaars, voortbrengt. Dat kunnen grootse en meeslepende zaken zijn of kleine dingen zoals alcoholische drankjes of zoetigheden in plaatselijke houtje-touwtje verpakking. Je doet mij er een groot plezier mee. Een beetje stad heeft zijn eigen bier, worst en koek. Een teken van trotse zelfstandigheid.

In Utrecht hebben we natuurlijk de botersprits en sinds enkele jaren met de Leckere en Maximus weer flink wat stadsbier. Dat is mooi. En dan onze worst! Wat mij betreft niets Utrechtser dan de Vockingworst. Mijn hele leven heb ik hem al voorgeschoteld gekregen en mij eigenlijk nooit echt afgevraagd of ik hem wel lekker vind. Het hoort er gewoon bij. Van mijn 38 levensjaren heb ik er een kleine vijf buiten het Utrechtse, in Amsterdam doorgebracht. Als er familie langskwam namen ze steevast een Vockingworst mee. ‘Zo jochie, eet maar lekker op’. Mijn tante kneep bij het uitspreken van die woorden met duim en wijsvinger altijd stevig in mijn wang. Mooie herinneringen… In die jaren heb ik overigens ook voor het eerst de moeite genomen om de verpakking te lezen ‘Bakleverworst van Vocking’ staat er. Heel curieus want in Utrecht is er volgens mij niemand die de worst ook daadwerkelijk bakt. Ik heb het in Amsterdam eens geprobeerd, best lekker!

Stadsproducten maken de stad.  En het hoeft niet eens eetbaar te zijn. Ik krijg bijvoorbeeld altijd een lach op mijn gezicht als ik in de stad een dame met een tas van Leerwerk zie. Mooie tas heeft ze gevonden op de Springweg! Stadsproducten, we kunnen er in Utrecht nog best wat meer van gebruiken. Mijn voorvaders stookten Utrechtse jenever. Misschien moest ik dat maar weer eens oppakken…

Meer weten over Nieuw Utrecht? Ga naar de website of volg ons op Facebook.

Bastiaan Staffhorst – Voorzitter Vereniging Nieuw Utrecht

Dit is de eerste in een nieuwe reeks columns over de stad. Leden van de vereniging Nieuw Utrecht zullen bij toerbeurt de pen ter hand nemen.

2 Reacties

Reageren
  1. Luuk Oostveen

    Mensen, het kost maar een paar minuten. Bak die Vocking leverworst eens. Het is een delicatesse waar de stad trots op mag zijn.

  2. Esther

    Geeft mij maar een spoorpunt!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).