Wat kunnen we dit jaar in het stationsgebied verwachten? | De Utrechtse Internet Courant Wat kunnen we dit jaar in het stationsgebied verwachten? | De Utrechtse Internet Courant

Wat kunnen we dit jaar in het stationsgebied verwachten?

Wat kunnen we dit jaar in het stationsgebied verwachten?
Foto Robert Oosterbroek
Het duur nog jaren voordat alles klaar is in het stationsgebied maar ook in 2019 zullen er projecten afgerond gaan worden. In 2018 opende onder andere het vernieuwde Jaarbeursplein, het Stationsplein, het World Trace Center, de nieuwe passage in Hoog Catharijne, busstations Centraal Centrumzijde, gedeelte van het Forum en de Knoopstalling. Wat kunnen de dit jaar verwachten?

Het duurt nog jaren voordat alles klaar is in het stationsgebied, maar ook in 2019 zullen er projecten afgerond gaan worden. In 2018 openden onder andere het vernieuwde Jaarbeursplein, het Stationsplein, het World Trade Center, de nieuwe passage in Hoog Catharijne, busstations Centraal Centrumzijde, gedeelte van het Forum en de Knoopstalling. Wat kunnen we dit jaar verwachten?

Vredenburgplein – mozaïek op marktplein

Een gedeelte van het grote mozaïek op het Vredenburgplein is al te bewonderen maar in april moet het kunstwerk volledig gereed zijn. Een half miljoen graniettegels van over de hele wereld worden naar Utrecht gehaald om het nieuwe kunstwerk Markt Mozaïek op het Vredenburgplein mogelijk te maken. De gekleurde stenen vormen producten van de markt zoals een vis, een stuk kaas, een croissant, een artisjok en olijven. Het mozaïek wordt 42 bij 87 meter en beslaat daarmee bijna het hele plein. Met het werk wil kunstenaar Jennifer Tee de lange geschiedenis van het Vredenburg als marktplein benadrukken. Daarnaast verwijst zij door het gebruik van mozaïek naar de Romeinse geschiedenis van de stad. In mei 2018 werd de eerste steen gelegd van het mozaïek. Het kunstwerk is vorig jaar regelmatig in het nieuws geweest. Zo werden er onder andere vragen gesteld over de zichtbaarheid van het werk en de vervuiling. Over een paar maanden kunnen alle Utrechters over het eindresultaat lopen.

Noordgebouw

Het Noordgebouw is een combinatie van hotel, kantoren, retail en een aantal appartementen. De nieuwe supermarkt, aan het Stationsplein, is al open. Het hotel gaat 14 januari open. De nieuwe ingang van de Noordertunnel komt ook in dit gebouw te zitten. Deze gaat naar verwachting in maart open.

Het Platform – een nieuw station

Het Platform komt bovenop het toekomstige bus- en tramstation nabij het Stationsplein. Het concept van Het Platform gaat uit van een Microcity en bestaat voornamelijk uit 200 huurappartementen met aanvullende commerciële voorzieningen zoals een sportschool, restaurant en lounge-bar. Eind 2019 moet het gebouw gereed zijn.

Uithoflijn

Wij weten het niet zeker, en de projectorganisatie ook niet, maar de gemeente poogt om in december 2019 de Uithoftram te laten rijden. Aan het eind van het jaar moet de tram in gebruik zijn en kunnen reizigers van het station bij het gebouw Het Platform opstappen en richting de Uithof gaan.

Stationsplein en fietsenstalling – groot, groter, grootst

Hoewel het Stationsplein natuurlijk al geopend is, wordt het nog een stuk groter. Ook de beroemde fietsenstalling wordt nog een stuk ruimer en mag dan eindelijk de grootste stalling van de wereld genoemd worden. De Stationspleinstalling heeft nu plek voor zo’n 7.500 fietsen, en het komend jaar wordt dit verder uitgebreid tot 12.500 fietsparkeerplekken. Door de stalling kan er dan tussen het Smakkelaarsveld en het Moreelsepark worden gefietst. Daarboven komt het tweede gedeelte van het Stationsplein te liggen. Een specifieke datum is er nog niet, maar het moet in de loop van dit jaar gaan gebeuren.

Van Sijpesteijnkade – De Syp

Woontoren ‘De SYP’ aan de Van Sijpesteijnkade in Utrecht heeft het hoogste punt al tijden bereikt en moet dit jaar gereedkomen. Het gebouw, dat bestaat uit 29 verdiepingen, is nu 90 meter hoog. Daarmee is De SYP na de Domtoren (112 m), de Rabotoren (105 m) en het stadskantoor (94 m) het hoogste gebouw van de stad. De woontoren zal 266 appartementen herbergen, variërend van compacte tweekamerstudio’s tot royale appartementen. De woontoren is om een rijksmonument van vijf verdiepingen heen gebouwd en krijgt een historische entree. In de plint en in het monument komen commerciële ruimtes, waaronder horeca. De entree van het gebouw ligt direct aan het Forum.

Gekoppelde berichten

2 Reacties

Reageren
  1. katja

    Meer rampspoed en horrorarchitectuur. Ga als gemeente eens kijken in Valencia of desnoods Baku. Wát een architectuur !

  2. Ger

    niet zo sip, wordt best mooi

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).