Het weekend van Lenneke de Ruijter van Savannah Bay: ‘De burgemeester kwam langs na de overval’ | De Utrechtse Internet Courant Het weekend van Lenneke de Ruijter van Savannah Bay: ‘De burgemeester kwam langs na de overval’ | De Utrechtse Internet Courant

Het weekend van Lenneke de Ruijter van Savannah Bay: ‘De burgemeester kwam langs na de overval’

Het weekend van Lenneke de Ruijter van Savannah Bay: ‘De burgemeester kwam langs na de overval’
Lenneke de Ruijter in Savannah Bay aan de Telingstraat, waar zaterdag de Independent Bookstore Day gevierd wordt. Foto: Marlot van den Berg / DUIC
‘Het weekend van’ is een wekelijkse rubriek waarbij DUIC een Utrechter spreekt over zijn of haar ideale weekend en favoriete plekken in de stad.

‘Het weekend van’ is een wekelijkse rubriek waarbij DUIC een Utrechter spreekt over zijn of haar ideale weekend en favoriete plekken in de stad.

De allereerste Nederlandse Independent Bookstore Day vindt zaterdag plaats. De vrouwenboekwinkel Savannah Bay, al meer dan dertig jaar gevestigd aan de Telingstraat, doet natuurlijk ook mee. Winkelmanager Lenneke de Ruijter vertelt over de winkel, haar weekend en Utrecht.

Paspoort

Naam: Lenneke de Ruijter

Geboortedatum: 5 september 1989 te Den Haag

In Utrecht sinds: 2009

Wijk: Sinds een week Leidsche Rijn, daarvoor binnenstad

Is: Winkelmanager

Studeerde: Literatuurwetenschap en Genderstudies aan de Universiteit Utrecht

Dus. Een feministische boekwinkel.

“Ja, dat zijn onze roots. Het heette eerst ‘De Heksenkelder’ en zat toen aan de Oudegracht. Het was de eerste vrouwenboekwinkel van Nederland. In die tijd mochten er niet eens mannen de winkel binnen, maar dat is al lang niet meer zo. Van dat hardnekkige imago proberen we een beetje af te komen, omdat we merken dat het af kan schrikken en we juist toegankelijk willen zijn voor iedereen. Er werken nu ook gewoon mannen in de winkel, dat vinden klanten soms nog een beetje gek.”

En jullie boeken?

“We hebben een eigenzinnige selectie en zijn gespecialiseerd in gender en seksualiteit, maar daarnaast hebben we natuurlijk ook gewoon de top zestig titels staan. We hebben maar een klein winkeltje, dus moeten veel afwegingen maken in wat we verkopen. We hebben ook een bovengemiddelde hoeveelheid debutanten in de collectie, omdat we die beginnende schrijvers een steuntje in de rug willen geven.”

Wat vind je het leukst aan hier werken?

“Ik kan mijn twee passies, literatuur en genderstudies, hier samenbrengen! En dat is zeldzaam. Het is ook leuk dat ik alle lagen van het werk meekrijg: ik ben bezig met de toekomst van de winkel en doe boekhouding in de backoffice, maar sta ook gewoon in de winkel zelf te helpen. Ik werk hier nu drie of vier jaar en er hangt altijd een hele fijne sfeer. Alleen de eigenaresse, Marischka Verbeek, en ik zijn vast in dienst, verder draaien we volledig op vrijwilligers. Zo’n twaalf heel diverse mensen zijn dat. Van jongeren tot ouderen die al met pensioen zijn.”

Wat zijn je favoriete plekken in Utrecht?

“Hier op de Ganzenmarkt ga ik graag lunchen bij Daen’s en ik haal graag broodjes bij Bigoli: dat is zoooo lekker! Koffie haal ik vaak bij de Koekfabriek, hier om de hoek. Uit eten doe ik het liefst bij Badhu en Syr. En uitgaan bij Tivoli, wat ook super leuk is omdat er echt van alles te doen is, zoals bij de verkiezingen bijvoorbeeld. De Ekko vind ik ook leuk, omdat het nog die fijne oude sfeer heeft.”

En wat doe je het liefst in het weekend?

“Zaterdagfeestjes zijn mijn favoriete feestjes, omdat ik ook nog elke zaterdagochtend werk en dus op vrijdag niet uit kan. Dat werken vind ik altijd wel heel lekker. Op het gemakje opstarten en de klanten met vragen rustig kunnen helpen. Verder wil ik in het weekend graag nog iets inhoudelijks doen, zoals naar een lezing of iets dergelijks. Iets als Studium Generale bijvoorbeeld. Dansen in Tivoli vind ik ook heel leuk. Zondag doe ik liever wat rustiger: lekker thuis een boekje lezen of met vrienden leuke dingen doen.”

En komende zaterdag?

“Ja, ik ben zelf ook heel benieuwd! Zaterdagmiddag hebben we een schrijfworkshop in het thema van de boekwinkel, met de naam ‘Liefde begint in de boekwinkel’. In de avond hebben we een evenement met drie van onze favoriete auteurs: Eva Meijer, Vrouwkje Tuinman en Marijn Sikken. Die hebben alle drie net een boek uitgebracht en Marijn Sikken is debutante. Daar komen ze over vertellen en er zal ook klassieke muziek bij gespeeld worden. Zulke evenementen hebben we wel vaker, ze heten Transforming Stories. En alleen zaterdag zijn er ook boeken te krijgen in speciale uitgaven of met veel korting. Het boek ‘Het achtste leven’ van Nino Haratischwili is bijvoorbeeld voor twintig euro te koop in plaats van 35 en we hebben speciale uitgaven van ‘De kleren van het boek’ van Jhumpa Lahiri en gesigneerde boekjes van Tim Hofman. En er is nog veel meer leuks: van kookboeken tot dichtbundels en ook dingen die we gratis weg mogen geven.”

Trouwens, alweer bekomen van de gewapende overval vorige maand?

“Ja, daar zijn we heel erg van geschrokken. Zeker de vrouw die toen op de winkelvloer stond heeft een harde klap gehad, maar die vangen we extra goed op. In eerste instantie was ze tijdens de overval alleen, maar er waren nog wel twee mensen achter in kantoor. Het gaat nu wel weer goed. We kregen een wervelstorm aan lieve berichtjes, kaartjes en bloemetjes van klanten. Dat hielp wel heel erg. De burgemeester is zelfs nog langs geweest, super lief.”

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).