Het weekend van Marjon Koenekoop, directeur van het Internationaal Kamermuziek Festival: ‘Ik kijk ontzettend uit naar de Weense dag’ | De Utrechtse Internet Courant Het weekend van Marjon Koenekoop, directeur van het Internationaal Kamermuziek Festival: ‘Ik kijk ontzettend uit naar de Weense dag’ | De Utrechtse Internet Courant

Het weekend van Marjon Koenekoop, directeur van het Internationaal Kamermuziek Festival: ‘Ik kijk ontzettend uit naar de Weense dag’

Het weekend van Marjon Koenekoop, directeur van het Internationaal Kamermuziek Festival: ‘Ik kijk ontzettend uit naar de Weense dag’
Directeur Marjon Koenekoop voor TivoliVredenburg. Foto: DUIC / Bas van Setten
Utrecht staat deze dagen in het teken van het Internationaal Kamermuziek Festival. Musici van over de hele wereld geven op bijzondere locaties in de stad optredens. DUIC sprak met Marjon Koenekoop, directeur van het festival.

Utrecht staat deze dagen in het teken van het Internationaal Kamermuziek Festival. Musici van over de hele wereld geven op bijzondere locaties in de stad optredens. DUIC sprak met Marjon Koenekoop, directeur van het festival.

Dit jaar heeft het festival een nieuw artistiek leider, Harriet Krijgh. Spannend?

“Heel spannend. Harriet Krijgh en de vorige artistiek leider Janine Jansen zijn twee verschillende persoonlijkheden. Ook spelen ze allebei een ander instrument. Maar ze delen wel beiden die énorme passie voor kamermuziek en hebben een groot netwerk van musici die ze uitnodigen om naar Utrecht te komen. Veel van die musici dit jaar zijn nieuw, dat maakt het ook spannend.

De structuur van het festival is bijna hetzelfde als de voorgaande jaren omdat we de overgang voor het publiek niet al te groot willen maken. Maar de artistiek leider nodigt musici uit en stelt de programma’s samen. Wat dat betreft is het programma dus wel anders dan toen Janine Jansen de artistiek leider was. We hebben nu bijvoorbeeld op zaterdag een Weense dag.”

Een aantal maanden terug was het nog de vraag of de gemeente subsidie zou verstrekken voor dit festival. 

“Dat is gelukkig goed gekomen, al is het maar tijdelijk. Toen wij de aanvraag voor de structurele subsidie moesten indienen wisten wij pas net dat Janine Jansen niet verder zou gaan als artistiek leider. We hadden nog geen opvolger. Ik heb destijds toch de aanvraag ingediend, anders zouden we sowieso geen subsidie krijgen. De commissie die daarover ging, vond het ingewikkeld om onze aanvraag te beoordelen omdat zij geen idee had hoe het festival eruit zou gaan zien met Harriet als artistiek leider.

Uiteindelijk gaf de commissie het advies om ons helemaal geen subsidie toe te kennen. Daardoor ontstond er veel reuring in kranten. Uiteindelijk heeft de gemeente dat toch goed weten te maken door ons in aanmerking te laten komen voor de incidentele subsidiepot, waardoor ons hetzelfde bedrag als dat we altijd kregen voor de komende twee jaar is toegezegd.”

Wat zijn volgens jou de hoogtepunten van het festival?

“Zelf kijk ik ontzettend uit naar zaterdag, de Weense dag. Ondanks dat de hele dag Weense muziek klinkt, is het heel afwisselend. We beginnen ’s ochtends in de stad met wandelconcerten op vijf verschillende locaties. Mensen wandelen van de ene locatie naar de andere en eindigen in Ottone, een voormalig kerkgebouw aan de Kromme Nieuwegracht, waar Harriet en de internationale musici Schubert spelen. Verder is er die dag een liederen programma met een heel onbekende, maar prachtig romantische Weense componist Fürstentahl en dan eindigen we met een fantastisch nachtconcert op het podium van de Grote Zaal in TivoliVredenburg.”

De optredens zijn op verschillende locaties. Welke vind jij het meest bijzonder?

“In TivoliVredenburg hebben we de meeste concerten. In de stad hebben we locaties als de Domkerk, de Lutherse kerk en Sonnenborgh. Met de fietsconcerten gaan we naar de Metaal Kathedraal en Molen De Ster, twee locaties buiten het centrum van de stad. Ik ben helemaal weg van de Metaal Kathedraal. Van buiten ziet het er afschuwelijk uit, maar van binnen is het een soort wondere wereld. Waar ooit het middenschip van de kerk was, is nu een verdieping gebouwd met heel mooi hout bewerkte bogen waar we dan vlak onder zitten.”

Hoeveel bezoekers verwachten jullie?

“Niet alles is uitverkocht dus er zijn nog kaarten beschikbaar. We hebben geschat op zevenduizend bezoekers. Daar zijn we nog niet helemaal, maar ik merk dat de kaartverkoop de laatste dagen hard gaat. Mensen kopen tegenwoordig steeds later kaarten. Als het dit weekend nou een beetje gaat regenen… wie weet hoeveel kaarten we nog verkopen.”

Hoe ziet jouw ideale weekend eruit?

“Ik bezoek in het weekend vaak concerten door heel het land. Maar ik houd er ook van om lekker te gaan zeilen met onze boot. Daarnaast vind ik het leuk om te koken en kijk ik graag een mooie film.”

Wat zijn je favoriete plekken in Utrecht?

“Ik heb bijna heel mijn leven in Utrecht gewoond. Nu woon ik in Den Haag. Iedere keer als ik hier ben vind ik het weer leuker geworden. Eindelijk komen er ook goede restaurants. De stad groeit enorm, het bruist echt. Ik ben een ontzettende fan van De Keuken van Gastmaal en laatst was ik in WT Urban Cafe & Kitchen in de Watertoren. Dat vond ik ook zo fantastisch.”

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).