Werkzaamheden voor plaatsing slavernijmonument Griftpark in Utrecht beginnen Werkzaamheden voor plaatsing slavernijmonument Griftpark in Utrecht beginnen

Werkzaamheden voor plaatsing slavernijmonument Griftpark in Utrecht beginnen

Werkzaamheden voor plaatsing slavernijmonument Griftpark in Utrecht beginnen
Impressie van een gedeelte van het monument
De werkzaamheden voor het plaatsen van het slavernijmonument in het Griftpark in Utrecht beginnen vandaag. De onthulling van het werk Vlucht en Verzet is op 30 juni, tijdens de herdenking van Keti Koti.

De werkzaamheden voor het plaatsen van het slavernijmonument in het Griftpark in Utrecht beginnen vandaag. De onthulling van het werk Vlucht en Verzet is op 30 juni, tijdens de herdenking van Keti Koti.

Het monument in het park komt er vanwege de rol die Utrecht heeft gespeeld in het slavernijverleden. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat Utrecht profiteerde van de opbrengsten uit koloniale handel en slavernij. Het slavernijmonument moet het historisch besef over het trans-Atlantische slavernijverleden vergroten en een plek zijn om te herdenken.

Vandaag beginnen de voorbereidende werkzaamheden; straatmeubilair wordt verwijderd, rijplaten worden neergelegd en hekken worden geplaatst rondom de locatie. Volgende week worden 20.000 kaurischelpen gestort die samen het fundament vormen van het monument Vlucht en Verzet.

Op 30 juni wordt het monument onthuld dat deels naast de heuvel en deels op de heuvel komt. De volgende dag is het Keti Koti-festival in het Griftpark.

DUIC sprak eerder uitgebreid met patricia kaersenhout, de ontwerper van het monument, over de symboliek die gebruikt is. Lees dat interview hier terug.

Gekoppelde berichten

10 Reacties

Reageren
  1. S

    Nou, het zoveelste ding in het griftpark, na de lantaarnpaal op de bult, gebruikershok, schaaktafels, fitnesstoestellen, mondriaanpaal, vuelta-boom. Wanneer gaat het volbouwen van het park stoppen?

  2. Yoshua

    DENK Amsterdam is bezig om Keti Koti inclusiever te maken door ook het leed van de Chinese, Hindoestaanse en Javaanse contractarbeiders toe te voegen aan Keti Koti.
    De Inheemse Surinamers dienen ook te worden meegenomen tijdens Keti Koti.
    DENK Utrecht hoor je hier niet over, gemiste kans in mijn beleving.
    Keti Koti moet er zijn voor al het leed dat iedereen heeft geleden voor, tijdens en na de slavernij.

  3. W

    @yoshua: toe maar, zelfs het leed vòòr de slavernij?

  4. Pragmatist

    @Yoshua

    Voeg je dan ook de hedendaagse contractarbeiders toe aan die lijst? Slavernij voor een zeer magere minimuminkomen.

  5. Lachgas

    Monument ziet er niet hufterproof uit.

  6. c

    @yoshua:
    daar zijn meerdere partijen mee bezig, maar ik zover ik het begrepen heb is slavernij toch echt iets anders dan contractarbeiders (zelfs onder slechte omstandigheden – zonder afbreuk te willen doen aan welke groep dan ook)
    ook zijn de data verschillend.lijkt me een lastige (eerste hindoestaanse ‘contract’ arbeiders kwamen op 4 juni aan, chinese al in 1853)

    ikzelf zou keti koti houden voor de tot slaaf gemaakten

  7. Ties

    Goed idee Yoshua, Keti Koti voor al het leed dat ooit is geleden. Uiteindelijk is elke bevolkingsgroep op een bepaalde punt in de geschiedenis het slachtoffer geweest van slavernij.

    Heb me altijd verbaasd over de focus op de Trans-Atlantische slavenhandel, ook voor dit tijd was er een levendige handel in slaven in bijvoorbeeld Afrika en de Arabische wereld.

  8. wollie

    geïnspireerd op de skydive toren aan de Heldinnenlaan?

  9. w

    geinspireerd door de zelfgemaakte BBQ van ome Cor van het woonwagenkamp?

  10. Mazhel

    Wanneer komt er een monument voor Afrikanen die door Afrikanen tot slaaf zijn gemaakt en verkocht – dat betreft namelijk bij verre de grootste groep.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).