Wethouder Eva Oosters over advies cultuursubsidies Utrecht: ‘Logisch dat dit veel stof doet opwaaien’ Wethouder Eva Oosters over advies cultuursubsidies Utrecht: ‘Logisch dat dit veel stof doet opwaaien’

Wethouder Eva Oosters over advies cultuursubsidies Utrecht: ‘Logisch dat dit veel stof doet opwaaien’

Wethouder Eva Oosters over advies cultuursubsidies Utrecht: ‘Logisch dat dit veel stof doet opwaaien’
Eerder op donderdag overhandigde regisseur Jean van de Velde en Marjolijn Bronkhuyzen, zakelijk directeur van het NFF een brandbrief en petitie aan wethouder Eva Oosters
Wethouders Eva Oosters begrijpt dat de adviezen over de cultuursubsidies in Utrecht veel stof doen opwaaien. Daarmee reageert ze op vragen die verschillende politieke partijen gesteld hadden. Ongeveer een derde van de culturele instellingen die geld hebben aangevraagd krijgen nul op het rekest, en daar zitten ook grote en bekende namen bij.

Wethouders Eva Oosters begrijpt dat de adviezen over de cultuursubsidies in Utrecht veel stof doen opwaaien. Daarmee reageert ze op vragen die verschillende politieke partijen gesteld hadden. Ongeveer een derde van de culturele instellingen die geld hebben aangevraagd krijgen nul op het rekest, en daar zitten ook grote en bekende namen bij.

Elke vier jaar publiceert de gemeente de zogenoemde Cultuurnota. Dit is een plan voor het cultuurbeleid van de stad. Aan de hand van dit document kunnen instellingen een vierjarige subsidie aanvragen. Door de gemeente is er een onafhankelijke commissie in het leven geroepen die de meer dan 100 aanvragen heeft beoordeeld.

Als het college het advies overneemt gaat de subsidiekraan dicht voor onder meer het Nederlands Filmfestival, Tweetakt, Het Huis Utrecht en Dutch Harp Festival. Er zijn natuurlijk ook instellingen en festivals die wel een positief advies hebben gekregen.

Sinds de bekendmaking van de adviezen op de aanvragen is er een flinke lobby op gang gekomen – sommige festivals en instellingen die al jaren in de stad zitten verdwijnen namelijk mogelijk.

Vragen

D66, VVD, CDA, Student & Starter, UtrechtNu!, PvdA, Stadsbelang, Volt en Partij voor de Dieren hadden vast enkele vragen voor de wethouder.

Het college van B&W kan nog niet inhoudelijk reageren op de adviezen over individuele culturele partijen, er moet namelijk nog formeel besloten worden. Wel zei wethouder Oosters dat het logisch is dat het veel stof doet opwaaien en sprak ook over ‘pijnlijke keuzes’. “We zien de zorgen, het zijn stressvolle en spannende tijden. Dat vraag van ons een verantwoordelijkheid om zorgvuldig met deze besluiten om te gaan.”

Heel veel bewegingsvrijheid lijkt wethouder Oosters overigens niet te hebben. De hoogte van het totaalbedrag aan culturele subsidies is eerder al door de gemeenteraad vastgesteld, evenals de kaders waaraan de aanvragen moeten voldoen. Deze maand moet nog duidelijk worden hoe het college gaat reageren op het advies.

Opvallend

Er werden door de raadspartijen ook nog vragen gesteld over een wijzigingen in het adviesrapport. Er werd nadat het rapport al was verschenen nog toegevoegd dat de commissie niet unaniem was in haar advies over het Nederlands Filmfestival. De wethouder liet weten dat dit later op verzoek van een van de leden is toegevoegd, en dat het meerderheidsprincipe gewoon geldt. Alle andere adviezen waren wel unaniem tot stand gekomen.

 

Gekoppelde berichten

18 Reacties

Reageren
 1. de Kreek

  Ik vraag mij wel eens af waarom er altijd zo veelbelastinggeld naar al die cultuurclubjes moet gaan, als iets zijn eigen broek niet kan ophouden, dan is er gewoon veel te weinig animo voor. Als ik zie wat vaak een kaartje kost, vraag ik mij af waarom zo club überhaupt nog subsidie krijgt.
  Dat geld ook voor museums, waarom moet iedere museum zijn eigen directeur, staf, enzovoort hebben, waarom geen één directeur per stad/provincie, enzovoort. Waarom zitten ze altijd op de raarste plekken en dan wel op één van de duurste plekken, soms denk ik dat niemand daar wil vestigen en dat de gemeente er dan voor de hoofdprijs er een museum in plaatst om zo de leegstand te voorkomen. Waarom niet in één groot gebouw meerder museums daar in zetten, kosten verlagend en voor de klant velen malen fijne dat je op een dag meerdere items kan bekijken, voor iedereen wat wils en dat je maar een keer een kaartje moet kopen, want deze zijn ook behoorlijk aan de prijs.
  (soms vraag ik mij af, dat ze de intree prijs expres zo duur maken, dat er dan zo min mogelijk mensen naar het museum toekomen).!!!!!!!

 2. Utrechter

  De jaarlijkse krankzinnige verhogingen van de gemeente belastingen doet bij mij ook veel stof opwaaien daar trek dit gemeente bestuur zich ook geen zak van aan.

 3. Peter

  Goede zaak om eerst eens te kijken naar wat de directie van deze cultuur subsidie ontvangers eruit trekken, is daar een overzicht van? Geldt ook voor directie van RTV Utrecht, bibliotheek etc etc

 4. Moniek

  @de Kreek
  Koop een museumjaarkaart. Met een paar bezoeken aan een museum heb je de kosten er al uit.

 5. Peter Utreg

  “De intree prijs”. Laten we een museum maken dat het Nederlandse cultuurgoed bewaakt, waar rechtse cultuurverdedigers dan verplicht heen moeten. Gratis entree, maar pas eruit als je behoorlijk kunt spellen.

 6. Alphons Mantel

  door de exorbitante immigratiekosten (jaarlijks 17 miljard euro) moet er noodgedwongen geld af van het cultuurbudget

 7. Lisa

  Vertel Aphons, Utrecht geeft 17 miljard aan migratie uit? Dat is nieuw voor mij en iedereen, want het klopt compleet niet.

  Verder zuig je net zo hard de cijfers uit je duim als Yezilgös. Ga lekker verder populistische drek uitstorten.

  Misschien ook even opzoeken hoeveel miljarden migratie oplevert (meer dan dat het kost namelijk)> gastarbeid en expats (80 tot 90% van de migratie, uit de EU meestal ook) levert het Nederlands bedrijfsleven miljarden op en een deel hiervan gaat ook naar de NL schatkist. NSC, VVD, PVV en BBB gaan niks doen aan expats en gastarbeid, want VNO NCW wil juist MEER migratie.

 8. NFF moet blijven!

  @ de Kreek:

  Erg naïeve reactie van u, vind ik. U kijkt alleen maar naar wat direct geld oplevert. Cultuur geeft juist veel indirect genot, waarde, inzicht.
  Natuurlijk gaan niet alle musea in 1 groot gebouw zitten. Het gebouw is ook onderdeel van een museum.
  Als u vaak naar het museum gaat kunt u een museumjaarkaart kopen. Maar ik denk zo dat u niet vaak gaat. Dan is zo’n, eenmalige, (hoge?) entree toch ook niet zo’n probleem?!
  En succes met spellen inderdaad. Misschien kan in dit verband het nieuw te openen literatuurmuseum (alweer in een ander gebouw ;-)) iets voor u gaan betekenen!?

 9. floep

  Ah ja natuurlijk, éérst formeel besluiten maken en dan pas inhoudelijk met de belanghebbende partijen gaan praten. Dit doet geen stof opwaaien maar het laat deze instellingen in stof opgaan.

 10. Koel Hoofd

  @Peter
  Jaarverslagen lezen, staat alles in.
  Zowel overheid als ANBI’s zijn verplicht deze op de website te publiceren.

 11. de Kreek

  Beste Moniek@ Een museum jaarkaart is niet in alle museum geldig, vaak alleen in museum waar ik niks te zoeken heb.

  NFF moet blijven!@ Ik heb het over kostenbesparing en dat een gebouw een onderdeel van een museum is, dat is gewoon onzin, het is gewoon pand vullend. “Cultuur geeft juist veel indirect genot, waarde, inzicht,” daar ben ik het dus niet mee eens, vaak grote onzin waar veel belastinggeld naar toegaat, mij zien ze daar niet meer. Maar wel leuk dat je het geweldig vind, dan kan je ook meer betalen voor een kaartje en kan dat subsidiegeld naar de voedselbank toe, die spelen tenminste geen theater.

 12. NFF hoort bij Utrecht !

  Zonder enig twijfel moet NFF blijven in Utrecht. Indien er onvrede is over de plannen van NFF dan moet er een constructieve discussie komen. De impact van NFF in Nederland is inderdaad publicitair wat verminderd onder huidige bestuur. Er moet meer daadkracht komen. Maar op voorhand moet het gemeente bestuur loyaal opstellen. En niet zwart / wit denken !
  Er zijn genoeg steden die maar al te graag dit bijzondere Event willen hebben.
  Al vaker heeft Utrecht musea, Cultuur en andere events laten vertrekken uit Utrecht. Bijvoorbeeld het Geld museum, dat juist uniek bij Utrecht hoorde vanwege De Munt , die honderden jaren het Nederlandse geld en Euro’s maakte in Utrecht.

 13. JdV

  Ik snap het helemaal. Tuurlijk doet het stof opwaaien. Jarenlang krijg je geld gestort. Veel geld. En ineens stopt dat. Dat daar stof door opwaait is logisch. De grote schande is echter dat er klakkeloos geld is overgemaakt, jarenlang. Dit had nooit mogen gebeuren. Dus goed dat er nu mee gestopt word. Helaas 10 jaar te laat. En te weinig.

 14. NFF moet blijven!

  Aha, alvast is het advies t.a.v. het NFF, als enige, niet unaniem. Daar ligt voldoende ruimte lijkt mij. Al meer dan 40 jaar een parel van de stad!

 15. Nina

  @ Peter Utreg

  Als je dyslexie hebt, analfabeet bent of leesblindheid hebt, doet je mening er niet toe? Dat is op zijn minst niet inclusief, is een ander buitensluiten en zelfs discriminerend.

 16. Nina

  Beste mevrouw Oosters,

  Wellicht is het nog niet helemaal tot u doorgedrongen? De gemeente Utrecht heeft een begrotingstekort van meer dan 80 miljoen euro. Ik herhaal: 80 miljoen euro oftewel 80.000.000 euro.

  De tijd van geld uitgeven aan cultuur en andere niet noodzakelijke dingen is echt voorbij. Bezuinigen is te laat. Er is geen geld meer.

  Die 80 miljoen euro moet door ons inwoners eerst worden opgehoest naast dat wij de lopende kosten voor noodzakelijke dingen blijven betalen en daarna moet er eerst worden gespaard om weer geld te kunnen uitgeven.

  Waarom de ernst van de financiële situatie maar niet door lijkt te dringen bij de beleidsmakers in de gemeente Utrecht is mij een groot raadsel.

 17. Rottebert Peermans

  Bezuinigen op stadskantoor. Verhuur het aan een multinational en laat de gemeente lekker verkassen naar de Labradordreef. Die is goed bereikbaar volgens de gemeente, want daar moet je je fiets gaan ophalen als ze die gijzelen voor losgeld.

 18. Piet

  @Nina, blij dat je vindt dat het geld aan noodzakelijke dingen uitgegeven dient te worden. Cultuur is bewezen noodzakelijk om de leefbaarheid te garanderen!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).