Wethouder Linda Voortman en Tineke Schouten openen nieuw U-pasjaar | De Utrechtse Internet Courant Wethouder Linda Voortman en Tineke Schouten openen nieuw U-pasjaar | De Utrechtse Internet Courant

Wethouder Linda Voortman en Tineke Schouten openen nieuw U-pasjaar

Wethouder Linda Voortman en Tineke Schouten openen nieuw U-pasjaar
Wethouder Linda Voortman en ambassadrice Tineke Schouten openden het nieuwe U-pasjaar (Foto's: Job van Gasselt)
Bijna 100 Utrechters waren donderdagochtend aanwezig bij de opening van het nieuwe U-pasjaar in bioscoop Pathé Rembrandt aan de Oudegracht. Wethouder Linda Voortman en ambassadrice Tineke Schouten gaven het startsein voor een nieuw jaar vol acties en activiteiten voor Utrechters met een kleine portemonnee.

Bijna 100 Utrechters waren donderdagochtend aanwezig bij de opening van het nieuwe U-pasjaar in bioscoop Pathé Rembrandt aan de Oudegracht. Wethouder Linda Voortman en ambassadrice Tineke Schouten gaven het startsein voor een nieuw jaar vol acties en activiteiten voor Utrechters met een kleine portemonnee.

Al om kwart voor elf zit de lobby van Pathé Rembrandt vol. Tientallen U-pashouders hebben zich verzameld voor de opening van een nieuw U-pasjaar. Gespannen, met een zak popcorn in de hand, wachten ze op wat komen gaat. “Ik heb pas een paar dagen de U-pas, en mag nu al naar de film”, vertelt een bezoeker enthousiast. Dan gaan de deuren van de bioscoopzaal open en snelt iedereen naar binnen om een plekje te zoeken.

Op het podium van de bioscoopzaal heten wethouder Linda Voortman en cabaretière en U-pas-ambassadrice Tineke Schouten de bezoekers welkom. “Komend jaar kunnen mensen met een lager inkomen met de U-pas weer op allerlei verschillende manieren meedoen”, vertelt de wethouder. “Bijvoorbeeld door lekker naar de film te gaan, of naar een theatershow van mij”, grapt Tineke Schouten. Niet veel later klinkt de bekende Star Wars-melodie en wordt de film Solo: A Star Wars Story gestart.

Tineke Schouten en Linda Voortman in de bioscoopzaal van Pathé Rembrandt

Erbij horen

De U-pas is een initiatief van de gemeente Utrecht voor bewoners met een laag inkomen. Met de pas krijgen de ruim 50.000 gebruikers korting op sportieve en culturele uitjes. Sinds dit U-pasjaar, dat loopt van 1 juli 2018 tot 1 juli 2019, krijgen pashouders naast korting ook een persoonsgebonden tegoed op de pas.

“Naar een museum of bioscoop gaan lijkt heel vanzelfsprekend, maar voor veel Utrechters is dat door een gebrek aan inkomen niet het geval”, legt Linda Voortman uit. “Vooral kinderen worden daardoor buitengesloten. Vanuit de gemeente proberen we die mensen de kans te geven om zulke dingen wél te doen met de U-pas. Op die manier horen ze erbij.”

Tineke Schouten is sinds begin dit jaar ambassadrice van de U-pas en geniet van de blije gezichten van gebruikers. “Begin dit jaar zijn we met 5000 pashouders naar de Efteling geweest. Een enorme volksverhuizing. Als je op zo’n dag dan zoveel gelukkige ouderen, volwassenen en kinderen ziet, terwijl ze het in het dagelijks leven financieel gezien best moeilijk hebben, dan is dat echt genieten.”

U-pas voor iedereen

Op dit moment is de U-pas enkel beschikbaar voor mensen met een laag inkomen, maar daar komt binnenkort wellicht verandering in. Linda Voortman: “Begin dit jaar is de motie ‘U-pas voor iedereen’ aangenomen door de Utrechtse gemeenteraad. Het college is nu aan het uitzoeken of het mogelijk is om de U-pas, in een iets andere vorm, aan alle Utrechters aan te bieden.”

2 Reacties

Reageren
  1. Socialist

    Beste Linda,

    Maak je als wethouder sterk voor de Utrechtse economie en zorg als wethouder W&I voor werkenloze die lege vacatures op kunnen vullen, gratis geld weggeven is altijd populair maar je komt er niet ver mee.

  2. maarten van den oever

    De U-pas moet er niet voor iedereen zijn. Het is maar heel gewoon dat mensen met een goed inkomen of vermogen meer betalen voor culturele activiteiten, dat is een vorm van progressieve inkomsten belasting, en een vorm van solidariteit van de rijken met de armeren.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).