Wethouders: laat het nachtleven geen stille dood sterven Wethouders: laat het nachtleven geen stille dood sterven

Wethouders: laat het nachtleven geen stille dood sterven

Wethouders: laat het nachtleven geen stille dood sterven
Archieffoto
De Utrechtse wethouder Anke Klein heeft samen met haar ambtsgenoten uit Amsterdam en Rotterdam een opiniestuk gepubliceerd in de Volkskrant om te waarschuwen voor het verlies van creatief kapitaal en talent in het nachtleven. De nachtcultuursector houdt namelijk noodgedwongen sinds maart de deuren gesloten, en dat heeft gevolgen.

De Utrechtse wethouder Anke Klein heeft samen met haar ambtsgenoten uit Amsterdam en Rotterdam een opiniestuk gepubliceerd in de Volkskrant om te waarschuwen voor het verlies van creatief kapitaal en talent in het nachtleven. De nachtcultuursector houdt namelijk noodgedwongen sinds maart de deuren gesloten, en dat heeft gevolgen.

De wethouders zijn bang dat de nachtsector en de mensen die er direct of indirect werken tussen wal en schip vallen. “Clubs en poppodia zijn al meer dan acht maanden gesloten, maar lijken nauwelijks op de radar als het gaat om noodsteun en aandacht. Terwijl er veel mensen werkzaam zijn in de nachtcultuur en het dé plek is voor ontmoeting, ontlading en ontdekking.”

Belangrijk ondereel

De drie ambtsgenoten benadrukken het belang van de nachtsector, niet alleen in economische zin maar voor de aantrekkelijkheid van de binnensteden. Ook is het nachtleven voor heel veel mensen een belangrijk onderdeel van hun leven.

Doordat veel mensen die normaal werken in het nachtleven nu noodgedwongen op zoek moeten naar ander werk is talentontwikkeling stil komen te staan. “Hiermee gaat veel creatief kapitaal en talent verloren.”

Steun

De wethouders zijn blij dat het Rijk met een tweede steunpakket voor de culturele sector komt, maar willen dat er nadrukkelijk wordt gekeken naar steun voor de nachtcultuur.

“We pleiten vanuit Amsterdam, Rotterdam en Utrecht voor meer aandacht, erkenning en het op waarde schatten van de kracht van de nacht vanuit het Rijk.

Het is van groot belang dat de sector meer perspectief en steun wordt geboden, anders vrezen we een onherstelbaar verlies van de nachtcultuur. De verwachting is dat de clubs pas open kunnen als er een vaccin is, daarom is een steunpakket op maat voor de nacht een logische volgende stap.”

Lees het hele stuk in de Volkskrant.

9 Reacties

Reageren
  1. Gerard Brugmans

    Het lijkt wel of we niet meer om kunnen gaan met pech en tegenslag. Natuurlijk is het ingrijpend als je zaak wordt gesloten of als je je baan verliest. Maar toen het nog heel erg goed ging (zoals in de afgelopen jaren) riepen die ‘ondernemers’ toch ook niet dat ze graag wat méér belasting wilden betalen? Waarom moeten wij dan nu voor alles en iedereen die zegt dat’ie zielig is wel de portemonnee trekken? Wordt het niet tijd om gewoon te erkennen dat we met z’n allen in een moeilijke tijd zitten en ons leven daarop inrichten, i.p.v. alles kunstmatig in stand proberen te houden?

  2. Picasso

    In de nacht slapen mensen
    Kunst cultuur kan ook overdag
    Wees creatief

  3. Ed

    Utrecht en het Nachtleven, woehaaah 😉

  4. G.H.

    @Gerard Brugmans: ik heb zomaar het vermoeden dat u geen frequent clubbezoeker bent.
    In dat geval is zo’n uitspraak natuurlijk makkelijk gedaan.

    Ik kan ook wel roepen dat het geld voor de KLM, de ambulante handel en kermisexploitanten daar niet naartoe moet rollen, want ik heb daar persoonlijk geen belang bij. Stort het in plaats daarvan maar door naar de Basis, de Poema en alle technofestivals 😄

    Maar u zou het ook wat breder kunnen trekken; niet alles dat ‘kunstmatig in stand wordt gehouden’ is een bedrijf of sector die uzelf aangaat, maar als brede steunmaatregelen breed worden gesteund, komt bijna iedereen hier in the end doorheen, en daarmee de economie als geheel ook sterker.

  5. Rinke Doornekamp

    @ Gerard Brugmans, Hier ben ik het 100% mee eens! Vrijdag stond in de NRC een collum van Frits Abrahams. Met als kop: ‘Op weg naar de bevrijding’. Daarin beschrijft hij dat na de zegetocht van het coronavaccin we een nieuwe wereld tegemoet gaan. We zullen onze planeet niet langer plunderen. We zullen respect hebben voor de medemens. We hebben geleerd van onze fouten, we zijn bereid ons aan te passen aan de nieuwe tijd, met opgeheven hoofd gaan we de toekomst tegemoet. Grote mensenmassa’s, zingende kerken, carnaval, enz. enz. en dan ons reisgedrag…!!! Ik denk dat we ermee moeten ophouden. Maar hij eindigt met: Maar ik kan het niet geloven, als in het voorjaar het vaccin er is barst Nederland uit zijn voegen De Arena zal uitpuilen bij het WK voetbal, de horeca kan het niet meer bijbenen, de hotels en de vliegtuigen zitten vol. We zijn weer terug bij af.

  6. G.H.

    @Ed: het is geen Broadway op zaterdagavond nee, maar waarom zo’n dedain? Leuke plekken zijn er zeker wel in Utrecht!

  7. Hans

    Geen paniek.
    De ‘nachtcultuursector’ (leuk scrabblewoord) komt er wel doorheen.
    Net zo goed als het ziekenhuispersoneel wat op z’n tandvlees loopt, de ouderen die proberen veilig boodschappen te doen, werkenden die noodgedwongen de hele dag zitten te zoomen, ouders die hun kinderen uit school halen en proberen om niet besmet te raken, bouwvakkers die doorploeteren en geen 1,5 m afstand tot elkaar kunnen houden, vakkenvullers in de supermarkt die ontiegelijk veel risico lopen, kappers die door moeten knippen, boa’s die proberen te handhaven, onderwijsgevenden met talloos veel besmette pubers in hun klas. Houd moed! We komen er doorheen. Er komen vaccins, het virus wordt ingedamd en misschien zelfs uitgebannen. Het nachtleven komt weer op gang. De nachtcultuursector moet, net als alles en iedereen even afzien. Hoezo een extra steunpakket voor deze sector? Even in de pauzestand en geduld oefenen. Het komt goed. Maar voor nu: het is even niet anders, het is wat het is. En als er ergens extra geld heen moet is het wel naar de zorg. De nacht en alles wat erbij hoort gaat zichzelf wel redden. Dat is altijd zo geweest en zal altijd zo blijven.

  8. Joris

    Weet je wat pas erg is volgens mijn 96 jaar oude moeder…?
    HONGERWINTER.

  9. Koel Hoofd

    Ik geniet juist van het ontbreken van het nachtleven.
    Want die nachtbrakers veroorzaken ook onderweg naar huis overlast en schade.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).