Willemien van Aalst stapt op als directeur Nederlands Film Festival | De Utrechtse Internet Courant Willemien van Aalst stapt op als directeur Nederlands Film Festival | De Utrechtse Internet Courant

Willemien van Aalst stapt op als directeur Nederlands Film Festival

Willemien van Aalst stapt op als directeur Nederlands Film Festival
Willemien van Aalst bij de onthulling van het Gouden Kalf dit jaar op de Neude
Er wordt gezocht naar een nieuwe baas voor het Nederlands Film Festival (NFF). Directeur Willemien van Aalst stapt na zeven jaar op.

Er wordt gezocht naar een nieuwe baas voor het Nederlands Film Festival (NFF). Directeur Willemien van Aalst stapt na zeven jaar op.

Van Aalst vindt het tijd voor iets anders. Afgelopen week eindigde de 36e editie van het jaarlijkse festival in Utrecht en dat blijkt een goed moment voor dit besluit vanwege de vierjarige subsidie- en beoordelingsperiode voor het festival.

Directeur Willemien van Aalst maakt plaats voor een opvolger bij het Nederlands Film Festival. Na zeven festivals acht zij de tijd rijp voor een wending in haar loopbaan. Met haar vertrek schept zij ruimte voor een opvolger die de NFF-voornemens voor de Cultuurnotaperiode 2017-2020 realiseert en het festival met nieuwe kracht vormgeeft. Van Aalst blijft actief als directeur voor het festival, totdat er een opvolger is gevonden, naar wie inmiddels wordt gezocht.

Willemien van Aalst zegt over haar vertrek: “Ik heb het altijd als een grote eer beschouwd het Nederlands Film Festival te mogen leiden. Met plezier en vol overgave heb ik dat zeven jaar gedaan. Tezamen met mijn team heb ik veel bereikt. Nu is het tijd het stokje over te dragen. Zowel voor mij als voor het festival brengt verandering nieuwe kansen.”

‘NFF drastisch veranderd’

Het NFF-bestuur ziet Willemien van Aalst met lede ogen gaan, maar heeft begrip voor haar keuze. Bestuursvoorzitter Emile Fallaux zegt hierover: “Met Willemien verliezen wij een bijzonder toegewijde en kundige pleitbezorger voor de Nederlandse film. Onder haar leiding vernieuwde het NFF drastisch. Zij introduceerde het Academy-systeem, waarbij de vakwereld haar stem uitbrengt voor de nominaties en winnaars van de Gouden Kalveren. De selectie van nieuwe films maakte zij strenger, terwijl aanstormend talent meer ruimte kreeg dan ooit. Met het Forum van de Regisseurs riep zij een nieuwe sectie in het leven voor reflectie op vernieuwende auteursfilms, en zij haalde de interactieve drama- en documentaireproducties uit de marge, gesymboliseerd door het nieuwe Gouden Kalf voor Beste Interactive. Ook bracht Van Aalst de jaarlijkse Control Conference en de Dutch Game Awards onder de koepel van het NFF. En in 2015 lanceerde zij de Nationale Filmconferentie, de grootste meerdaagse bijeenkomst van de Nederlandse film-, televisie-, en interactive vakwereld.”

1 Reactie

Reageren
 1. H.Kooper

  Beste Mevr.v.Aalst,

  Heel jammer , dat u weggaat!
  Ik zal u missen tijdens het vrijwilliggen voor het NFF!
  Ik wens u heel veel succes toe in uw verdere toekomst!

  H.Kooper, vrijwilligster NFF.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).