Woensdag ligt er een grote mesthoop voor het stadskantoor | De Utrechtse Internet Courant Woensdag ligt er een grote mesthoop voor het stadskantoor | De Utrechtse Internet Courant

Woensdag ligt er een grote mesthoop voor het stadskantoor

Woensdag ligt er een grote mesthoop voor het stadskantoor
Archieffoto
Voor het stadskantoor bij de Jaarbeurs zal woensdagochtend om 08:00 uur een grote mesthoop verrijzen. De composthoop wordt er geplaatst in kader van een reeks kunstprojecten van Marcus Coates in het stationsgebied. Aan het eind van de dag moet de kunst weer zijn opgeruimd.

Voor het stadskantoor bij de Jaarbeurs zal woensdagochtend om 08:00 uur een grote mesthoop verrijzen. De composthoop wordt er geplaatst in kader van een reeks kunstprojecten van Marcus Coates in het stationsgebied. Aan het eind van de dag moet de kunst weer zijn opgeruimd.

Voor het natuurproject Arrivals / Departures organiseert de Britse kunstenaar Marcus Coates
de komende tijd verschillende kunstprojecten in het stationsgebied. Zo is er sindskort een bord waarop een dagelijkse gebeurtenis uit de natuur wordt weergegeven. Zo’n 30 gebeurtenissen worden tot en met mei 2017 uitgevoerd door Coates.

De mesthoop staat daar woensdag omdat dat de dag is dat ringslangen hun eieren weer gaan leggen. Dat doen ze op warme broeierige plekken zoals mest- en composthopen. Verwijzend naar deze gebeurtenis plaatst Marcus Coates die dag een mesthoop op het plein voor het stadskantoor.

Iedereen wordt uitgenodigd een wens op een papiertje te schrijven en deze achter te laten in de mesthoop. Aan het eind van de dag wordt de mest weer weggehaald en uitgereden over het land, waar de wensen het voedsel vormen voor gewassen die wij vervolgens weer eten. Zo komen de wensen uiteindelijk in ons allen terecht, zo luidt het idee achter de kunstperformance.

Gekoppelde berichten

9 Reacties

Reageren
 1. janblom

  Helemaal gestoord. Ook nog subsidie zeker?

 2. De Kleermaker

  De Nieuwe Kleren van de Keizer

  Er is een stroming kunstenaars die er genoegen in scheppen om hun publiek en vooral hun opdrachtgever een kritische spiegel voor te houden. Het liefst zonder dat deze door hebben slachtoffer te zijn van een ‘practical joke’.

  Dit kunstwerk heeft 4 lagen. 1) De banale grap: een drol voor iemands deur leggen, aanbellen en dan wegrennen. Ouderwets en kinderachtig, maar het is natuurlijk prachtig als je iemand zover krijgt om te betalen voor een hoop poep. 2) Hoe de gemeente de mening van burgers waardeert: “U mag uw mening opschrijven en dan in deze berg stront steken. Vanavond wordt de stront afgevoerd met uw mening erbij.” 3) Wat de gemeente doet met deze inspraak: het proces waarbij de stront (uw mening) voedsel wordt voor gewassen en zo uiteindelijk weer door uzelf gegeten wordt, symboliseert het wazige proces van inspraak: alle meningen worden gehoord, maar wat er vervolgens mee gedaan wordt blijft vaag. Uiteindelijk komt er beleid uit, waarin niets meer van die burgerparticipatie terug te vinden is. Dat wordt de burger vervolgens voorgeschoteld en die slikt het voor zoete koek. 4) De ringslang: De slang is traditioneel het symbool van het kwaad. De mesthoop is de plek waar dit slangengebroed ter wereld komt. De slang staat voor het populisme, dat onder het mom van democratische processen als referenda en inspraak het slechtste in de mens naar boven haalt, zodat de domheid en bekrompenheid het wint van het intellect. Recente voorbeelden zijn het Oekraïne referendum en de Brexit.

 3. Dorine

  Wens schrijven Op milieu vriendelijk papier mag ik aannemen.

 4. Gemma

  Ik hoop toch zo en van harte dat dit een grap is. Ik kan nog wel wat andere projecten verzinnen waar wat geld tegenaan mag in Utrecht, in plaats van het plaatsen voor een dag van een mesthoop. Te zot voor woorden.

 5. Gerry Jöris

  Veel gekker kan het toch niet worden.

 6. herman

  Het verhaal is prachtig en waarschijnlijk helemaal verantwoord. Alleen leidt dit soort nieuws tot afkeer, niemand wil toch dat zijn of haar belastinggeld op deze manier wordt besteed?

  Snapt de betrokken cultuurambtenaar die de subsidie toekent dan helemaal niets van het volk, of is de desbetreffende ambtenaar zo arrogant dat deze denkt te weten dat dit goed is voor het domme volk?

 7. Walther Kok

  Morgen is het afscheid in het stadskantoor van mijn vroegere collega Jan Bakker. Er is weinig dat meer in tegenspraak is met de manier waarop we hem hopen uit te zwaaien dan een mesthoop. Maar zo gaat het soms: je hebt je kont nog niet gekeerd of het loopt uit de hand. E

 8. Dirk

  Inderdaad, de dikke knipoog zullen sommigen die een probleem hebben met autoriteit hilarisch vinden, maar ik krijg hier bijna een allergische reactie van, zo’n geldverspilling vind ik dit.

  We moeten als stad toch wel iets leukers kunnen verzinnen om ons geld aan uit te geven? Als je het thema wilt aanhouden, geef het desnoods aan een goed doel (dierenopvang?), organiseer wat leuks in een bejaardentehuis met slangen zodat die mensen eens een leuke dag hebben of neem ze mee naar de dierentuin.

  Het feit dat we als gemeente geld aan dit soort onzin uitgeven vind ik dan weer een uiting van de geestelijke armoede die er heerst bij de gemeentelijke ambtenarij.

 9. GVR

  Persoonlijk vind ik de natuurweetjes die de afgelopen weken getoond werden op het scherm schitterend. De roodsteelfluweelboleet zal mij nog lange tijd in het geheugen gegrift staan (dubbele woordwaarde).
  Helaas heb ik vanochtend de mesthoop nog niet mogen aanschouwen, ik hoop dat deze er straks wel ligt. Mijn wens: Laten we onszelf vooral niet te serieus nemen en genieten van de banale dingen. Zonder te klagen. gewoon, omdat het kan.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).