Zaagdag van Tafelboom: “Hier ontstaan nieuwe ideeën” - De Utrechtse Internet Courant Zaagdag van Tafelboom: “Hier ontstaan nieuwe ideeën” - De Utrechtse Internet Courant

Zaagdag van Tafelboom: “Hier ontstaan nieuwe ideeën”

Zaagdag van Tafelboom: “Hier ontstaan nieuwe ideeën”
In Utrecht kom je steeds meer initiatieven tegen die de stad meer eigenheid geven. In Regionalisten lees je elke maand een reportage over Utrechters die met een bijzonder idee Utrecht laten opbloeien door de kracht te gebruiken van lokale ontmoetingen. Tijdens de Zaagdag van houtzagerij en meubelmakerij Tafelboom afgelopen zondag worden Utrechtse bomen die door de gemeente gekapt zijn in dikke plakken hout gezaagd. In plaats van dat het hout wordt weggegooid, zorgt Tafelboom dat er meubels van worden gemaakt. “We zijn een ontmoetingsplek.”

In Utrecht kom je steeds meer initiatieven tegen die de stad meer eigenheid geven. In Regionalisten lees je elke maand een reportage over Utrechters die met een bijzonder idee Utrecht laten opbloeien door de kracht te gebruiken van lokale ontmoetingen. Zaagdag 001Tijdens de Zaagdag van houtzagerij en meubelmakerij Tafelboom afgelopen zondag worden Utrechtse bomen die door de gemeente gekapt zijn in dikke plakken hout gezaagd. In plaats van dat het hout wordt weggegooid, zorgt Tafelboom dat er meubels van worden gemaakt. “We zijn een ontmoetingsplek.”

Een fontein van zaagsel sproeit uit de boomstam die vastgeklemd op de zaagmachine ligt. Het gekartelde lint van de machine snijdt dwars door de schors. Bert Braakman zaagt de Utrechtse boom over de lengte om er mooie planken van te maken voor de meubelmakerij. Het ronkende oranje werktuig heeft hij vanuit de Achterhoek naar Utrecht gereden voor de Zaagdag van Tafelboom.

Gele gehoorbeschermers

“Het hout is van iedereen”, vertelt Ruth, een van de oprichters. Ze heeft haar dochter Roena van twee op haar schouder en schudt net een bezoeker de hand. “Om die reden kan het hout mensen bij elkaar brengen. Dat zag je goed tijdens bij het project Tafelbos. In het kader van de Vrede van Utrecht maakten we in 2013 met de hulp van bewoners uit verschillende buurten achttien tafels in één weekend. Rond de negentig mensen deden mee. De tafels staan nu op openbare plaatsen in de buurten waar er aan is gewerkt. Veel mensen hebben binding met wat uit hun stad komt. Vooral met bomen.”

Op een paar meter afstand van het zaagtafareel staan bezoekers met fel gele gehoorbeschermers naar het schouwspel te kijken. Sommigen van hen zijn meubelmakers en huren de werkruimte van Tafelboom, anderen zijn gekomen omdat ze ideeën op willen doen voor het zagen en bewerken van bomen uit hun eigen tuin. En weer anderen zijn met hun kinderen gekomen uit nieuwsgierigheid.

Zaagdag 006Emotionele waarde

Voor de binnenwerkplaats staat een grote ketel groentesoep te pruttelen boven knisperend houtvuur voor de lunch. Ruth geeft haar dochter aan haar schoonmoeder, die met haar naar binnen loopt. De initiatiefneemster loopt naar de ketel. “Ik wil als kunstenaar iets moois maken dat iets met mensen doet”, zegt ze terwijl ze roert. “Daarom maken we naast de meubels ook kleine documenten bij iedere boom die hier door de gemeente gebracht wordt. Daar komt in te staan waar de boom stond en wat de boom heeft meegemaakt. Naast dat we met Tafelboom het hout van de boom nieuw leven willen inblazen, probeer ik zo ook de emotionele waarde voort te laten bestaan. Bij elke tafel en iedere snijplank geven we zo’n document er bij.”

Ruth runt Tafelboom samen met haar man Egbert Boerma. Hij maakt de tafels van het hout dat geleverd wordt. Vandaag is hij druk in de weer op de heftruck en wordt hij regelmatig aangeschoten door een bezoeker met een vraag. Wanneer de soep klaar is, gaan alle bezoekers in de binnen werkplaats aan een lange houten tafel zitten en praten ze onder het eten na over wat ze hebben gezien.

Nieuwe samenwerkingen

Ruth zit ook aan de tafel en kijkt tevreden. Ruth: “Doordat we onze deuren open gooien kunnen we meer zijn dan een houtzagerij. We zijn een ontmoetingsplek voor iedereen die wat met de bomen van onze stad wil doen.” Doordeweeks wordt de werkruimte van Tafelboom gehuurd door twee meubelmakers en daarnaast komen er ook vaak mensen langs die de houtmachines graag een paar keer gebruiken voor een eigen project. In die ontmoetingen ontstaan nieuwe ideeën en samenwerkingsvormen. “We kunnen de deuren sluiten en alleen ons product maken, maar juist op deze open manier ontstaat er zo veel. Tafelboom is een plek waar mensen ideeën uitwisselen en nieuwe samenwerkingen ontstaan.”

Tekst Anoek Hofkens. Foto’s Joost Gijzel

Zaagdag 002 Zaagdag 012 Zaagdag 011 Zaagdag 010 Zaagdag 009 Zaagdag 008 Zaagdag 007 Zaagdag 005 Zaagdag 004 Zaagdag 003

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).