ZIMIHC: ‘We vrezen dat heel veel Utrechtse koren door deze coronacrisis omvallen’ ZIMIHC: ‘We vrezen dat heel veel Utrechtse koren door deze coronacrisis omvallen’

ZIMIHC: ‘We vrezen dat heel veel Utrechtse koren door deze coronacrisis omvallen’

ZIMIHC: ‘We vrezen dat heel veel Utrechtse koren door deze coronacrisis omvallen’
Ondiepse Kanaries. Foto: Harry Smittenberg
ZIMIHC theater maakt zich grote zorgen over de ongeveer 300 Utrechtse zangkoren. Hoewel de coronamaatregelen voor amateurkunstbeoefening weer zijn versoepeld, is samen zingen nog steeds verboden. “Daarmee worden de zangers in de amateurkunst het hardst geraakt.”

ZIMIHC theater maakt zich grote zorgen over de ongeveer 300 Utrechtse zangkoren. Hoewel de coronamaatregelen voor amateurkunstbeoefening weer zijn versoepeld, is samen zingen nog steeds verboden. “Daarmee worden de zangers in de amateurkunst het hardst geraakt.”

Doorgaans repeteren en treden veel koren op bij ZIMIHC. Utrecht is volgens hen bij uitstek een stad van koormuziek. Daardoor zijn de gevolgen van het landelijk verbod hier zo groot, stelt het theater.

Veel van de ongeveer 300 Utrechtse zangkoren zijn volgens ZIMIHC sinds maart niet meer bij elkaar geweest. Wel worden er digitale bijeenkomsten georganiseerd, maar omdat je elkaar tijdens zulke ontmoetingen niet tegelijk kunt horen is repeteren of deze manier geen optie.

“We vrezen dat er heel veel koren door deze coronacrisis omvallen. Het sociale verband valt weg en dat is voor zangers een hard gelag. Ook merken we dat dirigenten noodgedwongen andere werkzaamheden moeten oppakken wat eveneens heel verdrietig is. Het maakt de koren bovendien extra kwetsbaar, een goede dirigent is van levensbelang”, aldus Appie Alferink, directeur van ZIMIHC.

9 Reacties

Reageren
 1. jankanerwatvan

  Wellicht een andere hobby gevonden? Of komt men na Corona weer bij elkaar om te zingen? Als men na Corona niet meer wil zingen vond men de hobby blijkbaar niet leuk genoeg of heeft men een leukere gevonden.

 2. Theo

  Professionele koren mogen wel repeteren, onder voorwaarden.
  Amateurkoren zouden graag ook zingen, onder dezelfde voorwaarden. Maar dat is verboden.

  Hoe is dat uit te leggen? Het virus kan die situaties echt niet onderscheiden.

 3. Wouter

  @jankanerwatvan: misschien iets met geld, kosten en baten enzo…

 4. Kadoendra

  “We vrezen dat heel veel Utrechtse koren door deze coronacrisis omvallen”

  Dat zal een enorme klap zijn voor de Utrechtse hardkoor scene!

 5. Naam

  @Theo: vrij eenvoudig. Er moeten voldoende beperkingen opgelegd worden om verspreiding van het virus in te dammen. Elke beperking heeft nadelen. Het is dan ook het best die beperkingen te kiezen die de kleinste nadelen (economisch en sociaal) hebben.

  De overheid schat blijkbaar in dat de nadelen voor professionele koren groter zijn dan die voor amateurkoren. Of dat echt altijd waar is weet de overheid waarschijnlijk zelf ook niet, maar er moeten keuzes gemaakt worden, en dit is in één lijn met andere maatregelen. Als amateurkoren binnenskamers samen mogen zingen, waarom mogen er dan geen 20 m/v in een café koffie drinken? Als amateurkoren zouden mogen zingen, waarom mogen voetballers dan niet samen buiten trainen, terwijl de profs zelfs door de wereld reizen om wedstrijden spelen?

  Ik schat zelf het risico dat amateurkoren omvallen laag in. Dirigenten (vaak professionals en, schat ik, ZZP-er) zullen wel in de problemen zitten, maar daar zijn regelingen voor.

 6. jos stelling

  GOED NIEUWS: Culturele zaken 030 laat via twitter weten:
  Ook wij leven mee met de koren in Utrecht. De vele mensen die genieten van het samen zingen hebben ook onze aandacht.
  Geweldig!

 7. Robin

  Dat er maarliefst 300 van dergelijke koren zijn in alleen al Utrecht zegt genoeg. Dan heeft het lam leggen van de koren iig nut voor het indammen van het virus.

  Ja, amateurs worden geraakt. Maar als je inkomen er niet van afhangt is het triest als je er onder de huidige omstandigheden om gaat klagen.

  Ik stel voor dat de heer Alferink zelf het probleem gaat oplossen. Kom positief in het nieuws ipv in de slachtoffer rol te duiken. Hij heeft de positie om iets te doen. Wat te denken van evenementen faciliteren om eenmaal gevaccineerde mensen elkaar weer te laten vinden met een korenmarkt ofzo? Als het weer kan. En als het weer mag.

 8. Pee

  Wat voor de 1 verboden is word bij andere ontheffing voor gegeven.
  Dan is de vraag of het virus onderscheid maakt zo gesteld natuurlijk.
  Als ze echte iets willen bereiken moet voor iedereen de regels gelijk zijn en niet de 1 wel en de ander niet.

 9. Nina

  Zo vreemd dat mensen nu stoppen met contributiebetalingen, maar straks wel verwachten weer terug te kunnen keren naar hun verenigingen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).