Zo gaat de nieuwe bibliotheek op de Neude eruitzien | De Utrechtse Internet Courant Zo gaat de nieuwe bibliotheek op de Neude eruitzien | De Utrechtse Internet Courant

Zo gaat de nieuwe bibliotheek op de Neude eruitzien

Zo gaat de nieuwe bibliotheek op de Neude eruitzien
Het hoge woord is eruit: de centrale bibliotheek komt definitief naar het oude postkantoor op de Neude. Eind 2017 of begin 2018 zal het monumentale pand zijn deuren openen voor boekenliefhebbers. Ook zijn er plannen voor een versmarkt, horecavoorzieningen en een fietsenstalling.


Het hoge woord is eruit: de centrale bibliotheek komt definitief naar het oude postkantoor op de Neude. Eind 2017 of begin 2018 zal het monumentale pand zijn deuren openen voor boekenliefhebbers. Ook zijn er plannen voor een versmarkt, horecavoorzieningen en een fietsenstalling.

“Het wordt een prachtige moderne bibliotheek met vele mogelijkheden”, zei wethouder Jeroen Kreijkamp de persconferentie vanmiddag. “We zijn blij dat deze locatie weer een publieke functie krijgt. Zo geven we het rijksmonument weer terug aan de stad.”

De huidige bibliotheek aan de Oudegracht bestaat uit 6700 m2, de nieuwe locatie zal meer ruimte verschaffen met 9000 m2. Zo zal er 25 procent meer publieksruimte komen. Ook zullen er in de hal gratis activiteiten en evenementen komen.

Inrichting oude postkantoor

In het souterrain van het gebouw komt een fietsenstalling. Daarnaast komt er in het gebouw ook een café en brasserie. De bibliotheek zal dagelijks geopend zijn van 10.00 uur tot 21.00 uur, het café zal nog een paar uurtjes langer open blijven.

De centrale hal zal fungeren als ontmoetingsplek met de receptie van de Bibliotheek en het Bibliotheekcafé. Daarnaast zullen er in de hal leestafels, fauteuils en sofa’s, alles op wieltjes zodat het gemakkelijk te verplaatsen is.

De grote zaal boven de entree zal voor kinderen worden ingericht. Daar zal 3x per week worden voorgelezen, maar is ook het kinderatelier aanwezig. Ook zal er een ruimte komen voor jongeren, waar naast lezen ook ruimte is ook bijvoorbeeld te gamen.

Op de zolder komt een 1500 m2 groot ‘Stadstudiehuis’: een plek waar in stilte gestudeerd kan worden. In het toekomstige Medialab kunnen Utrechters straks kennismaken en experimenteren met nieuwe technologieën.

Impressie 1eimpressie BG 1

impressie doorsnede


Impressie hal
Impressie kijken en luisteren

Impressie v.a. grachtImpressie PotterstraatImpressie voorkant

66 Reacties

Reageren
 1. beestje

  Dit is heel mooi nieuws. BIEB OP DE NEUDE, en allen die dit plan een warm hart toedragen, gefeliciteerd! Ik kan niet wachten.

 2. ari doeser

  fantastisch nieuws……..wat een perfect besluit van ons gemeentebestuur !

  ik juich en feliciteer onze stad

 3. bork

  Anders ik wel, ooit als idee jaren geleden in een forum gepost en nu komt het er gewoon!

 4. Roos Geerse

  Dat het oude postkantoor straks voor iedereen toegankelijk wordt, is goed nieuws. Maar die uitbouw aan de Oudegracht?! Moet echt alles een ratjetoe worden van historisch en modern?

 5. Gijs

  Mooi plan.

  Waar die uitbouw komt is nu een enorm dode hoek met een energiegebouw en de oude laad en losplekken. Mooie oplossing zo.

 6. jos stelling

  Lijkt me een mooi onderkomen voor het Nederlands Filmfestival en natuurlijk helemaal voor de HKU uit Hilversum e.v. De City renoveren en klaar is kees.

 7. Roos Geerse

  @Gijs Dit is niet wat ik zie als een enorm dode hoek…
  https://www.google.com/maps/@52.093165,5.117112,3a,90y,131.02h,78.37t/data=!3m6!1e1!3m4!1s2I52kXWdbzPwToS_DhjEeg!2e0!7i13312!8i6656!6m1!1e1

 8. Frank

  En dan kun je je afvragen waar nou eigenlijk die ruim een jaar lang durende stoelendans voor nodig was.
  Dit was al vanaf dag 1 dat het geopperd werd een plan dat alle direct betrokken partijen zagen zitten als het beste alternatief voor Bieb++ toen dat anderhalf jaar geleden, met 12 miljoen (!) aan al gemaakte kosten afgeschoten werd.

  Het is een geweldige, zeer toe te juichen beslissing, maar hij ademt vanuit de Gemeente Utrecht zelf, door het ‘gedoe’ aan alle kanten toch een beetje de geur van ‘nou, dat moet dan toch maar’.

 9. Frank

  @Roos Geerse: Ik zou als ik jou was m’n zonnebril ff afzetten, Je ziet daar een blok voor energievoorziening, twee toegangshekken, een binnenplein, een laad-en losplaats en de achterkant van een gebouw. Het is een plek waar mensen op dit moment nou niet direct graag verblijven. Dat heet ook wel: ‘een dooie hoek’.

 10. Jan

  Goed plan…. Nog een aantal jaar en kan de ‘Bieb’ automatisch over naar een museum voor oude boeken. Immers internet, digiboeken en e-readers zijn al het heden (en zeker de toekomst).

 11. Brigitte

  Nu dit voor elkaar is, is het alleen maar logisch voor de gemeente om nog even door te pakken.
  Het door haar zo gewenste centrum voor beeldcultuur (NFF,HKU) combineert natuurlijk perfect met de bibliotheek in dit pand. Dat wilden ze al op het Smakkelaarsveld.
  Op loopafstand via mooie route de City erbij. Wat zou je nog meer willen.

 12. Ton C. Kroon (BiebOpNeude)

  BiebOpNeude is erg gelukkig met het besluit en de invulling ervan zoals die nu bekend is gemaakt. Blijf de facebookpagina van Bieb op Neude volgen voor meer informatie!

 13. Ton C. Kroon (BiebOpNeude)

  (Hola, verkeerde linkje achter mijn naam, excuus)
  Klink bovenstaande link aan om naar de Facebookpagina te gaan.

 14. Jan-Kees Verschuure

  Mijn jaar is nu al goed

 15. Bill

  Dit is dus een gemiste kans voor het KvK-gebouw, die staat binnenkort dus leeg én is van de gemeente..!

  En al die mensen die nu zo positief reageren niet gaan zeuren als de gemeentelijke belastingen, etc.. omhoog gaan, want ASR gaat natuurlijk flink wat geld vragen, nog buiten de subsidies die de bieb nodig heeft naar de toekomst toe…!!

 16. Jan Scherjon

  Gelukkig eindelijk een goed plan van de Gemeente het oude Postkantoor wordt de boekenkast van Utrecht fantastisch !!!
  En af en toe een boekenmarkt op de Neude met al die terrasjes .
  Een feestdag voor Utrecht succes allemaal !

 17. Utrechter

  Mooie, maar veel te dure plek voor een bibliotheek. Ook is het gebouw veel te duur in onderhoud.

  Als dat maar goed gaat…

 18. Brigitte

  @Bill. Inderdaad jammer voor het Trappenburch gebouw (de voormalige KvK). Het zou ook een goede keuze zijn geweest en veel goedkoper in huur dan het postkantoor.
  In tegenstelling tot wat je schrijft, is het Trappenburch pand niet van de gemeente. Het is eigendom van Ping Properties, een vastgoedmaatschappij.
  Die zijn lang door de gemeente aan de lijn gehouden, maar gaan nu een andere huurder(s) zoeken. Eerst gaat het nog verbouwd worden.

 19. Bill

  @Brigitte: Dank voor de correctie..!

 20. Felix Visser

  Geweldig goed nieuws. Felicitaties Bieb en felicitaties Utrecht met deze schitterende plek en het grootse besluit!

 21. Stan van Beckhoven

  Hoera!

  Schitterende locatie!

 22. R_Utrecht

  Absoluut fantastisch nieuws!! En de plannen zien er erg goed uit. Nu inderdaad hopen dat de city het volgende icoon wordt met een goede bestemming.

 23. P. van Mourik

  Dit is inderdaad goed nieuws. Het oude Postkantoor is fraai , maar de kant aan de Oude Gracht vond ik altijd al lelijk en een dode plek aan die gracht. Dat kan alleen maar beter worden, gedachtig aan Bloem: alles is veel voor wie niet veel verwacht.

 24. Roland Goetgeluk

  Erg goed nieuws. Heeft wel wat gekost om die absurde Bieb++ te ondermijnen. Ik denk dat een mooie deal is gesloten tussen de gemeente en ontwikkelaar die zowel dit pand als een stevige vinger in Leidsche Rijn heeft. De deal van een kleiner winkelcentrum in LR heeft mogelijk samenhang met de Bieb.

  Awel, nu nog het net zo onzinnige De Kade++ ten gunste van prima plan City en ruimte voor HKU en Filmfestival in bijvoorbeeld het Beatrixgebouw – hotspot in wording – van de Jaarbeurs.

 25. Publieksarm

  Publieke functie??? Nou echt niet. Hoeveel mensen zijn er lid van de bieb en komen in de centrum bieb. En hoe vaak komen die mensen daar een boek halen/brengen. Eens per 2 weken?
  Weg toeristische trekpleister. Vol met boeken. De bieb had in het lege gebouw van de KvK moeten komen. En het oude postkantoor een echte publieke functie geven.
  Dit is niet wat de utrechters willen, maar wat een aantal mensen ,die zich intellectueel noemen, willen.

 26. utrechtse vogel

  De bibliotheek had in 2014 68.514 leden en 1.319.517 bezoekers.

  Welke toeristische trekpleister had u in gedachten, Publieksarm?

 27. Marth Kars

  Geweldig nieuws! Utrecht is en blijft mijn lievelingsstad. Een dorp met levendige studenten en een melting pot van culturen!

 28. Publieksarm

  Utrechtse vogel, 1.3 miljoen bezoekers over 14 vestigingen. Hoeveel in de centrale bieb, die nu gaat verhuizen. Men verwachtte in de bieb Smakkelaarsveld 1 miljoen bezoekers.

  Jij verdraait de boel. De bieb in het oude postkantoor is niet iets wat de utrechters willen, maar wat een aantal fervente lezers willen.
  Maar laat het gewoon doorgaan, joh. Jij bent straks de enige die nog een papieren boek leent. De rest download gewoon thuis een e-book.
  Die bieb daar heeft geen toekomst en ook geen functie waar iedereen iets aan heeft.

 29. utrechtse vogel

  @publieksarm. Ik heb geen cijfers over hoeveel bezoekers de centrum-bibliotheek heeft. Ik neem aan de meeste van alle vestigingen. 1 miljoen lijkt mij veel, maar als dat de inschatting is zal dat wel. Maar waarom vraagt u het eigenlijk als u het toch al weet?

  Ik leen overigens nooit een papieren boek, ik weet niet waar u dat vandaan haalt. Ik was alleen geinteresseerd naar de toeristische trekpleister die u in gedachten heeft.

 30. Dirk

  Wat een gemiste kans om de zaken eens echt ambitieus en effectiever aan te pakken.

  Ik had graag gezien dat de gemeente de visie en durf had gehad om te zeggen: we geloven dat het belang van een massieve, centraal gelegen bibliotheek in onze maatschappij niet meer zo groot is als voor de tijd van het web, dus we verhuizen de bieb naar het oude KVK-gebouw (nog steeds rand van centrum) en we zetten het allemaal wat bescheidener op.

  Denk dan aan een focus op het uitlenen van Nederlandstalige boeken/lokale cultuuruitingen en met een focus op zaken waar nu een gat ligt in de publieke informatievoorziening (bijvoorbeeld digitale boeken en diensten, wetenschappelijke artikelen en allerhande webpublicaties achter een paywall die niet eens fysiek uitgegeven worden). Daar hebben we dan niet zo’n groot gebouw voor nodig (en zeker niet op een plek waar je interessante dingen kunt doen voor maatschappelijk bredere groepen; een dedicated markthal a la Rotterdam Blaak bijvoorbeeld).

  Dan positioneer je jezelf als bibliotheek op een plek waar je meeprofiteert van de enorme dynamiek van het internet in plaats van je hardnekkig te blijven focussen op fysieke uitleengoederen en daarnaast ook nog iets vaags en niet-kwantificeerbaars met verbinden en ontmoeten.

  Zweverige ideeën over verbinden, ontmoeten en kunstexposities zijn nog door geen enkele bibliotheek succesvol toegepast als grote publiekstrekker en het enige wat we nu gaan doen is miljoenen kapotslaan voor een kleine minderheid die de verouderde visie aanhangt dat de bieb het volk op grote schaal gaat verheffen. Wikipedia, youtube (met documentaires over alle mogelijke onderwerpen en de mogelijkheid om gratis en legaal vrijwel alle muziek die er bestaat te luisteren), TEDx, coursera, reddit, etc verheffen het volk en bieden bredere perspectieven dan een bieb ooit kan bereiken.

  Wel een voordeel: het plan blaast inderdaad nieuw leven in aan de oude gracht-kant van het gebouw en dat is erg positief (ik geloof alleen niet dat we daar een met publiek geld gefinancierd initiatief voor nodig hebben).

 31. Herman

  Mooie locatie voor de laatste plek van de bieb voordat dit achterhaalde instituut verdwijnt.

  De bieb heeft in de loop der jaren veel goeds gebracht, anno 2015 al bijna volledig achterhaald en over 25 jaar verdwenen.

  Er zullen vast biebs overblijven, maar dat zijn dan meer musea om het verleden te koesteren en wetenschappelijke biebs.

  De cultuurpauzen die de bieb koesteren doen dat meer om hun eigen positie te beschermen, lijkt voor hun logisch, maar ze kunnen zich beter klaar gaan maken voor de toekomst.

 32. BdV

  Ik zie het wel zitten. Trek maar een blik Portugese bouwvakkers open via een prettig uitzendbureau en we zitten weer op de eerste rang. Moet inderdaad wel een type bieb met toekomstvisie worden, anders wordt het een 100% subsidieproject. Maar, eh, hoera!

 33. TP

  En de subsidiepot gaat weer extra open…..zucht!
  Verder jammer dat het gebouw verkracht wordt. Zonde om een verdieping te maken in die prachtige hal. Dit gaat onomkeerbare schade berokkenen in een prachtig Amsterdamse School pand.

 34. utrechtse vogel

  Ik zie geen verdieping in de centrale hal in deze impressie (die overigens ongetwijfeld nog anders gaat worden). Ik denk dat u zich vergist en de kelder aanziet voor de begane grond.

 35. Utrecht CULTUURSTAD

  Dit wordt de mooiste Centrale Bibliotheek van Nederland, iets waar we alle trots op kunnen zijn. Waar we graag onze ( buitenlandse) gasten op bezoek even mee naar toe nemen.
  Uiteraard moet er een toekomst en culturele duurzaamheid’s visie komen, want de bibliotheek over 15/25 jaar heeft een andere soort maatschappelijke rol. Hoe worden andere media cross- over gerealiseerd ? Hoe onderscheidt het zich verder van andere Centrale Bibliotheken inhoudelijk in rest van de Randstad ?
  Niet onbelangrijk zijn uiteraard ook de overige commerciële functies die zorgen voor goede continuïteit. Is Bijvoorbeeld een Art Hotel gedeelte geen optie ?
  Complimenten voor een moedig stadsbestuur die niet meer zoals vroeger veel angstig achter overleunt maar nu juist pro -actief projecten duurt te realiseren die passen bij de positie van Utrecht in Nederland. Durf toekomst gericht te denken, en niet ALLEEN in behoud van het bekende… dat brengt Utrecht niet verder..

 36. Robert

  Een hele goede beslissing… mooi dat er nu ook een opening naar de Oudegracht komt….. Hulde…!!!

 37. Biblio

  Het valt me op dat veel reageerders – met name de kritische – al schijnen te weten op welke wijze de bibliotheek met verleden, heden en toekomst om zal gaan. Misschien hebben deze reageerders informatie die ik niet heb, ik lees het in elk geval niet in de berichtgeving hierboven.

 38. Ton C. Kroon

  Wat opvalt in de paar negatieve reacties is dat ze ingegeven zijn door teleurstelling vanuit de Ping-properties-lobby/KvK-club en dat ze vrijwel zonder uitzondering op foutieve informatie gebaseerd zijn. Verdieping in hal: onzin, onomkeerbare schade: onzin.
  De treurnis dat het KvK gebouw leeg zou blijven (nooit een serieuze optie geweest) is natuurlijk ook idioot. Wie geen leegstand wil wil het KvK gebouw uiteraard gevuld zien, maar wenst zeker een monumentaal pand als het oude postkantoor een goede toekomst. Dat de opmerkingen van die kant dan ook niet van voorliefde voor de gebouwen komt maar uit commerciële belangen laat zich raden.
  Dan is er nog de groep die het huidige plan heeft geprobeerd te torpederen op grond van onverwachte kosten en dergelijke. Het is al veel uitgelegd, maar voor die mensen nogmaals: Het pand wordt gehuurd, de huurprijs staat vast, onderhoud en ontwikkeling komen voor rekening van ASR.
  Mensen die omslachtig vertellen dat zij tegenwoordig geen papieren boeken meer lezen maar iets downloaden en dat daarom een bibliotheek geen toekomst zou hebben zijn klaarblijkelijk de afgelopen jaren verstoken gebleven van alle informatie rond de bieb in Utrecht en de rol van bibliotheken in het algemeen wereldwijd.
  Tot slot de suffe opmerking van een enkeling die denkt dat er slechts enkele mensen zijn die hun idee doordrijven. BiebOpNeude is de grootst ondersteunde actie in Utrecht ooit geweest. Voor BiebOpNeude is niemand de straat op gegaan, is behalve de Facebookpagina en de petitie nooit actie gevoerd. De aantrekkingskracht zat duidelijk in het idee zelf. Dat is bijzonder, en, ik geef toe, onvoorstelbaar. Maar dat is tevens de bevestiging van het enorm brede draagvlak. Na de bekendmaking van het besluit is de pagina van de initiatiefgroep meer dan 100.000 keer geraadpleegd. De reacties van het publiek zijn overweldigend en vrijwel zonder uitzondering positief. Dat is niet de verdienste van de initiatiefnemers, de bibliotheek, de gemeente of ASR. Het opgeroepen enthousiasme vindt zijn oorzaak in het idee.

  Wie dat niet wil of kan onderkennen heeft natuurlijk het recht om ‘tegen’ te zijn. Maar dan graag met inhoudelijke en kloppende argumenten die kunnen bijdragen aan het bijstellen van visies. Graag los van merkwaardige onderbuikgevoelens of van uw eigen financiële belangen. En liever geen voorgekookte een-tweetjes hier in de commentaarlijn. We hebben dat eerder gezien rond de KvK-discussie. Echt, dat wordt gezien, onthouden en doet uw zaak geen goed…

 39. Otto Nelemans

  Eindelijk weer eens goed nieuws uit de binnenstad. Nu nog luisteren naar Jos Stelling en we kunnen weer bouwen aan datgene aan hoogwaardige culturele diepte-investeringen, die bovendien een duurzaam karakter dragen. Na het verdwijnen van oude karakteristieke neringen, het gebouw de Utrecht en de aanpalende stationswijk (kijk nu eens naar de overkant (toekomstige singelzijde) van het Muziekgebouw Vredenburg) en kijk nog eens hoe het daarvoor was. Mijn ogen worden weer vochtig.

 40. GvdB

  Uitstekend besluit! Zo’n centraal gelegen gebouw verdient een publieke functie en zoiets publieks als de bibliotheek verdient zo’n gebouw. Eindelijk toont de gemeente Utrecht dat ze trots is op haar bouwkundig erfgoed. Nu die vastgoed-lobby rond Kade++ nog trotseren…

 41. Erik

  Wat een hoop gezeik over e-readers zeg! Alsof elk boek gedigitaliseerd is. Een bieb heeft meer boeken dan de thrillers van Saskia Noort!

 42. Lars

  Altijd met enige jaloezie gekeken naar de Amsterdamse bibliotheek op het Oosterdokseiland maar dit is een prachtige herbestemming. Fantastisch ook dat het gebouw, dat altijd met z’n rug naar de gracht stond, nu veel opener wordt.

 43. 3500

  @Ton C. Kroon
  Geen speld tussen te krijgen!

 44. jos stelling

  Geweldige plannen. Ben nu ontzettend benieuwd (want daar zullen ze vast en zeker wel over nagedacht hebben) wat de politiek van plan is met het toch ook monumentale gebouw waar de oude Bieb in zat op die eveneens fantastisch plek. Kom op…, vertel het ons. Of wordt dan dat weer opeens “de markt”. Ik vrees dat ook hier de Utrechters weer moeten ingrijpen.

 45. Ton C. Kroon

  @3500 Dank!
  @Jos Stelling: Gisteren heeft de wethouder aangegeven dat het oude gebouw verkocht gaat worden. Ook werd gemeld dat de gemeente met Broese in gesprek zou zijn over een nieuwe locatie. Dat zijn vage mededelingen in een situatie die nog alle kanten op kan. Zeker is dat het gebouw opgeknapt moet worden. Laten we hopen dat de gemeente hier verstandige stappen in zet. Maar mij lijkt het helemaal geen slecht idee als er betrokken burgers zijn die een oogje in het zeil houden zoals je suggereert 🙂

 46. herman

  Wat hebben diverse voorstanders toch weer veel woorden nodig om de voordelen uit te leggen. Geeft wel te denken iets wat goed is is goed, dat is in een paar zinnen uit te leggen.

  De vele woorden zullen waarschijnlijk ook door hun achtergrond, werkzaam in de gesubsidieerde sector en in hun vrije tijd cultuurpaus te verklaren zijn.
  Je geld met woorden verdienen is heel wat anders dan met je handen en wel iets toevoegend aan ‘ s lands financiën.

 47. @herman

  @herman: wat is dat nou toch weer voor nare sneer… Beweer je nu echt dat mensen die met hun hoofd werken niets toevoegen aan ‘s lands financien? Dat is al heeeeel lang niet meer het geval hoor!!

 48. Bork

  De V&D terug op haar oude locatie zou het mooiste zijn, met een plek voor Broese. De V&D moet kleiner en de boekenafdeling is 10x niks win-win imho.
  Voor alle azijnpissers hier ga ergens anders zeuren. Je krijgt nooit zonder gemeenschapsgeld een uniek en fraai gebouw dat toegankelijk is voor iedereen. Ik raad je ook eens aan om een keer te gaan kijken in de bibliotheek van de UU aan de Drift of aan de Heidelberglaan. Die zitten altijd bomvol, je kan meer dan alleen boeken halen en brengen in een bibliotheek.

 49. Herman

  @Herman, goed lezen is ook een kunst, het gaat over mensen die werkzaam zijn bij een gesubsidieerde instelling.

 50. Biblio

  @herman: jouw woorden voegen inhoudelijks helemaal niks toe aan deze discussie. Het enige wat je doet is op minachtende toon generaliseren en mensen die iets anders vinden dan jij in een hokje zetten. Bovendien doe je aannames die je totaal niet kunt waarmaken (“werkzaam in de gesubsidieerde sector en in hun vrije tijd cultuurpaus”). Ik heb trouwens geen idee wat dat is, een cultuurpaus. En of dat erg is, een cultuurpaus. Of werkzaam zijn in de gesubsidieerde sector – wat dat ook moge zijn. Ik weet wel dat het woord cultuurpaus vrijwel alleen wordt gebruikt door mensen met nogal rechtlijnige en minachtende opvattingen over subsidies, de culturele sector, ambtenaren, gemeente, overheid in het het algemeen etc. Oeps, sorry, dit is ook een generalisatie. Dat woord wordt ook wel eens door anderen gebruikt, zoals ik net.

 51. Jos Stelling niet weer he...!

  Lijkt wel een gebroken plaat… als je iets zelf wilt doen, dan doen… maar niet andere steeds weer vertellen wat anderen perse moeten doen….er is meer in Utrecht dan Jos Stelling,.. gelukkig.

 52. jos stelling

  wie bent u en wat bedoelt u

 53. Rcp030

  Voor iedereen die denkt dat het de bieb achterhaald is, ga is kijken bij de nieuwe bieb in Amsterdam aan de Oosterdokkade. Of bibliotheken in de VS, als je een goeie mix van Bieb, studie en koffiecorner neer zet heb je een gouden concept. En dan ook nog op een prachtige plek in een geweldig pand

 54. gerben

  @ Ton C.Kroon: Wat ik me afvraag, wat is het huurbedrag per jaar en voor hoe lang is dit contract aangegaan? Daarnaast hoe “energiezuinig” is dit gebouw, ook gezien GL dit zeer hoog in het vaandel heeft staan. Is meer nieuwsgierigheid, want ik kan helaas niet beoordelen en vergelijken met bv andere panden die “een optie” zouden zijn geweest.

 55. Ton C. Kroon (BiebOpNeude)

  @Gerben
  BiebOpNeude is geen partij geweest in de onderhandelingen. Wij kennen dus ook de uitkomsten daarvan niet in detail. Wat wel bekend is is dat de eerste voorstellen van ASR en de bieb al een vrij hoge millieu-ambitie kenden en een marktconforme vierkantemeter prijs. Er was in her begin sprake van contractperiodes van 20 tot 40 jaar. Maar dat zegt uiteraard allemaal niets over de deal die nu gesloten is. Het heeft ook weinig zin daarover te speculeren als de details niet bekend zijn.

 56. Brigitte

  GL & duurzaamheid zijn ook maar betrekkelijk. Ze staan immers ook vierkant achter de bouw van een school in een parkeergarage. Over koudebruggen gesproken.
  @ Ton C.Kroon. Waar ben je ‘ping-lobbyisten’ tegengekomen? Dat ben ik in ieder geval niet. Ik heb alleen gereageerd op ene Bill, die ik niet ken en die iets schreef wat niet klopte.
  Zowel het postkantoor als óók de voormalige KvK vind ik beiden een goede optie voor de bieb. Geen duidelijke voorkeur.
  Dat er een aantal mensen zijn die hun teleurstelling uiten dat het de KvK niet is geworden, dat mag toch. Als je stelt dat dat nooit een serieuze optie is geweest, dan moet de gemeente maar wat uitleggen.
  Van harte gefeliciteerd in ieder geval! Het duurt nog even, maar we zullen een mooie bieb gaan krijgen.

 57. Ton C. Kroon

  @Brigitte
  Dank voor je reactie. Als je het niet erg vindt ga ik niet in het openbaar in op de details. Het is niet productief en het eindigt in een welles-nietes spelletje. Maar het leek me wel goed het even te benoemen omdat best gezien mag worden hoe het spel soms gespeeld wordt. Wie de schoen past trekke hem aan. Mocht je je valselijk beschuldigd voelen, mijn excuus. Het is zeker niet mijn bedoeling ‘gewone mensen’ die hun mening geven uit dit soort discussies te verdrijven.
  @Herman
  Je hebt iets teveel marketingcursussen gevolgd waarbij betoogd is dat een goed idee in een zin is samen te vatten. Het probleem van BiebOpNeude was niet het idee. Getuige de enorme aanhang was de samenvatting ‘Bieb Op Neude’ al voldoende om erg veel mensen warm te laten lopen. Het probleem lag vooral besloten in het weerleggen van behoorlijk veel slechte tegenargumenten van mensen of instellingen met andere belangen. Dat was inderdaad veel en omslachtig werk. En daardoor was er ook ruimte voor jouw argument ‘teveel woorden’. Niets is minder waar. Hadden we op dag één alle Utrechts kunnen laten deelnemen aan een referendum met als enige zin ‘Bent u er voor als het oude postkantoor weer openbaar wordt en de nieuwe centrale bibliotheek van Utrecht wordt?’ dan had het overgrote deel van de Utrechters zonder verdere argumenten voor gestemd.
  Het enige wat de initiatiefgroep heeft gedaan is dat feit onder de aandacht gebracht totdat beseft werd dat het idee er was om niet meer weg te gaan. We hebben het idee niet ‘aan de man gebracht’, we hebben het slechts in de etalage geplaatst, het idee heeft zichzelf verkocht.

 58. @Titel

  Bedoelen jullie: ‘er uitzien’ i.p.v. ‘eruit zien’?

 59. Toine Goossens

  Het alternatief Bieb op de Neude was pas mogelijk nadat de gemeenteraad het Artplex onderdeel van Bieb plus plus afschoot. Daarbij is nadrukkelijk het PTT gebouw genoemd. Prachtig dat dit nu gaat lukken (bezwaren van Corio zullen wel volgen, zij zitten Utrechters per definitie dwars). Overigens voor de nitwitten: Lang zat heel Utrecht op de telefooncentrales in het gebouw. Alle kabels liggen er nog, ideaal voor de bieb.

 60. Jaco

  Hulde! Het is toch mogelijk dat dit gemeentebestuur goede besluiten neemt. Fantastisch.

 61. peter

  wat is er mis met het prachtige gebouw aan de oudegracht?

 62. peter

  Wat is er mis met die prachtige bib op de Oudegracht…

 63. Bram de Goede

  mooi plan, kan flexibel ingedeeld worden, er zijn nog veel meer ruimtes in dit gebouw, dus de indeling kan altijd aangepast worden aan de toekomstige gebruik. Het monument kan met nieuwe methodes verwarmd en gekoeld worden via buizen achter een laagje stucwerk waardoor het gebouw niet aangetast hoeft te worden.

 64. Michel

  Nu nog een jaarlijks leuke feest week voor alle Utrechters en iedereen van daar buiten die graag mee feesten. Met diverse podia, feesttenten, kermis, spelen, braderie etc. In heel veel dorpen en steden bestaat dit al maar Utrecht heeft dit eigenlijk niet. Er moet natuurlijk een bepaald thema aan worden gekoppeld (zoals Tilburg bijvoorbeeld de kermis heeft, Nijmegen de Vierdaagse feesten en Sneek de Sneekweek) De week waarin Koningsdag valt lijkt mij een goede week. Koningsnacht en dag en de Koningspelen worden dan jaarlijks onderdeel van deze week. Het evenement zou zich moeten afspelen in de gehele binnenstad en moet toegankelijk zijn van jong tot oud.

 65. Karel

  Ziet er mooi uit, maar zal vast weer enorm veel geld kosten. Na het nieuwe station en Tivoli Vredenburg vind ik dat de gemeente wat meer op de centjes moet letten, want linksom of rechtsom zal er voor betaald moeten worden. Daarnaast is een bibliotheek niet meer van deze tijd.

 66. Ton C. Kroon (BiebOpNeude)

  @Karel Je haalt wat zaken door elkaar vrees ik. Het nieuwe station in een verkeersknooppunt waarin diverse bedrijven samenwerken en wordt gebouwd en ontwikkeld door bedrijven die het exploiteren. Uiteraard zijn er ook zaken die door de gemeente Utrecht bekostigd worden. Maar de suggestie dat Utrechters het station betalen is nogal overdreven. Dan was de gemeente nu zeker failliet… 😉
  De bibliotheek is een stichting die een gebouw huurt en nu heeft besloten een ander gebouw te gaan huren. Dat gebouw is van een investeerder die het geschikt maakt voor verhuur. Die kosten zijn voor de verhuurder. De huurprijs die de bieb gaat betalen is in lijn met andere panden in de binnenstad. Het gaat hier dus om een verhuizing van huurpand naar huurpand. Tegelijk wordt wel uitgebreid en daarbij investeert de gemeente uit welbegrepen eigenbelang mee. Want in tegenstelling tot uw idee hebben bibliotheken een belangrijke rol te vervullen in deze tijd. Daarnaast is de Utrechtse bibliotheek de grootste ‘club’ van Utrecht en groter dan ooit. Te vroeg dus om vast te stellen dat bibliotheken niet meer van deze tijd zijn…

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).