Zocherplantsoen centraal tijdens Open Monumentendag | De Utrechtse Internet Courant Zocherplantsoen centraal tijdens Open Monumentendag | De Utrechtse Internet Courant

Zocherplantsoen centraal tijdens Open Monumentendag

Zocherplantsoen centraal tijdens Open Monumentendag

Open Monumentendag staat op zaterdag 8 september in het teken van historisch groen. Met het thema ‘Groen van Toen’ is er aandacht voor monumentaal groen in stadsparken, tuinen, landgoederen, buitenplaatsen, lanen, begraafplaatsen en villaparken. Architectuurcentrum Aorta organiseert tijdens daarom die zaterdag een wandeling door het Zocherplantsoen.

Aan het begin van de negentiende eeuw ontwierp J.D. Zocher (1791-1870) een plan voor een park op de Utrechtse stadswallen. De Utrechtse burgemeester Van Asch Van Wijck haalde hem in 1828 naar Utrecht voor het ontwerpen van een park langs de singels, waar de bolwerken, bastions en vestingmuren lagen. Hij richtte de bolwerken in als stadsparken, die nog steeds zo worden gebruikt. Het Zocherpark is een van de vijf Nederlandse parken die op de rijksmonumentenlijst staan. Het is uniek dat veel van de oorspronkelijke aanleg herkenbaar is en veel oorspronkelijke bomen en boomgroepen het park nog sieren.

De Zochers is een vermaard Haarlems geslacht van tuinarchitecten. Zij ontwierpen vele tuinen, parken en begraafplaatsen in Nederland. Jan David Zocher was het beroemdste lid van de familie. Hij werkte onder andere aan het ontwerp voor het Vondelpark in Amsterdam. Hij maakte ook plannen om een groot aantal villa’s langs en in het park in Utrecht te bouwen, in de voor die tijd karakteristieke neoclassicistische stijl. Een aantal van deze villa’s is nog steeds te zien, zoals de villa Lievendael (1862) bij het Lepelenburg en enkele geschakelde villa’s aan de Asch Van Wijckskade.

Architectuurgidsen Renette Niekerk en Jan Maarten Dalmeijer vertellen tijdens de wandeling op 8 september over het ontstaan van het Zocherplantsoen en de bijzondere architectuur langs de route. Meer informatie is terug te vinden op de website van Aorta.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).