Zoektocht naar nieuwe muziekstudio Kytopia levert nog niks op | De Utrechtse Internet Courant Zoektocht naar nieuwe muziekstudio Kytopia levert nog niks op | De Utrechtse Internet Courant

Zoektocht naar nieuwe muziekstudio Kytopia levert nog niks op

Zoektocht naar nieuwe muziekstudio Kytopia levert nog niks op
Colin Benders Foto: Robert Oosterbroek
Het creatieve muziekatelier Kytopia van Colin Benders (Kyteman) vond onlangs een plek in Utrecht voor nieuwe muziekstudio’s, maar de kosten voor het project waren voor de gemeente te hoog. Er waren flinke investeringen nodig om een permanente plek voor het muziekatelier te realiseren.

Het creatieve muziekatelier Kytopia van Colin Benders (Kyteman) vond onlangs een plek in Utrecht voor nieuwe muziekstudio’s, maar de kosten voor het project waren voor de gemeente te hoog. Er waren flinke investeringen nodig om een permanente plek voor het muziekatelier te realiseren.

Kytopia zat tot begin dit jaar nog in het oude Tivoli-pand aan de Oudegracht, maar moest de locatie verlaten omdat er nieuwe plannen voor het gebouw zijn. Tot op heden zit het muziekatelier in een pand op het terrein van Altrecht in Den Dolder.

De gemeente beloofde zich wel in te spannen voor een nieuwe locatie voor de muzikanten. Er was ook zicht op een locatie, volgens wethouder Anke Klein, maar daar was een te hoge investering vanuit de gemeente voor nodig.

Scheve verhouding

“Helaas moeten we nu constateren dat de investering die nodig is om permanente muziekstudio’s te realiseren dusdanig hoog is, en het rendement van de verhuur dusdanig laag, dat dit zonder een aanzienlijke gemeentelijke investering niet haalbaar is”, aldus Klein.

De verhouding tussen een gemeentelijke bijdrage en de eigen investering zou volgens de wethouder zo scheef zijn dat alle partijen het onwenselijk vinden om op deze manier te investeren in vastgoed. De aankoop van het pand is daarom van de baan. Het is niet bekend gemaakt om welk pand het ging.

Wel is er nu beter zicht op de kosten voor het realiseren van permanente muziekstudio’s en wil de gemeente blijven zoeken naar een oplossing voor de muzikanten van Kytopia in Utrecht. Er wordt ook gezocht naar andere partijen die ook zouden kunnen investeren in een dergelijke plek.

11 Reacties

Reageren
 1. Angelique

  Waarom is dit toch altijd nieuws? Kan die jongen niet gewoon voor zichzelf zorgen?

 2. Ingmar

  Bovenste 3 verdiepingen van Hudson Bay!

 3. Willow

  Ik snap best dat creatieve vakken niet veel verdienen, maar waarom kunnen muzikanten niet gewoon werken en geld zelf in hun hobby steken net zoals ik doe. M.a.w. wat is het voordeel van het subsidiëren van muzikanten voor de rest van de burgers van Utrecht?

 4. Felix Visser

  Die jongen kan best voor zichzelf zorgen, maar niet voor een community van mensen die met geluid experimenteren en in Kytopia misschien wel een springplank vinden naar ADE en soortgelijke (wereld!)podia.
  Een stuk onderwijs, naast studies als conservatorium en sonologie, dat in een nieuwe wereld niet mag ontbreken.
  Leg je oor eens te luisteren naar hoe ze het doen bij Willem Twee in ‘s Hertogenbosch. Iets kleinschaliger, maar meer steun vanuit stad en provincie.

  https://www.willem-twee.nl/?bekijk-nieuwsbrief-online=72ea72ffb385d4891f88082eaeb3b3853a7e1b24&utm_medium=email&utm_source=transactional&utm_campaign=nieuwsbrief+547

  @ Ingmar: misschien is één verdieping van Hudson’s Bay wel voldoende om te beginnen. Fijn dichtbij Tivoli/Vredenburg…
  (O ja, hoe was het ook weer: marktconforme huurprijzen? Ook voor kunsten, de versiering van ons leven? – Hoe bijziend kun je zijn.)

 5. Erwin

  Kudo’s voor Angelique. Ik vraag me hetzelfde af. Als je succesvol bent, af & toe een album uitbrengt komt het geld wel binnen en kun je wat huren. Zo niet, dan niet. Duizenden anderen zitten in hetzelfde schuitje. Doei!

 6. Scherpschutter

  Produceer iets waar vraag naar is en je kunt jezelf prima bedruipen. Zo simpel is het werkelijk. Wat natuurlijk totaal onverdedigbaar is, is iemand iets laten produceren van het geld van anderen (de belastingbetaler) waar niet eens een begin van vraag naar lijkt te zijn….

  Stekker eruit. De markt heeft geoordeeld, even genadeloos als fair, zoals altijd.

 7. Willow

  @Felix: het gaat om keuzes. Voor elke euro subsidie moet er 2 euro belastinggeld binnengehaald worden: ambtenaars moeten ook betaald worden, en terecht. Met dezelfde belastinggeld kunnen we zorgen voor dat leerkrachten genoeg verdienen om een woning te kopen, dat vrouwen zich veilig voelen als ze alleen wandelen door Overvecht ‘s avonds, en dat we een schone een groene Utrecht hebben. Dus ik gun de muzikanten hun plezier, maar niet op kosten van de belastingbetaler. En als laatste, hoe veel succesvolle wereldmuzikanten hadden subsidies nodig om de top te bereiken?

 8. bee

  ik heb ook hobbys maar krijg er geen subsidie voor.
  wat mankeert er aan werken voor je geld dat moeten wij ook dus zoek een baan en financier je eigen handel maar.

 9. Cico

  Nee Willow, je gunt ze geen plezier want je zit met allerlei rare drogredenen dat precies onderuit te halen.

 10. Hetty

  De Gemeente Utrecht heeft het geld hard nodig om mislukte projecten, zoals de onduidelijke rotonde bij t Goylaan (kosten herstel 1,2 miljoen) en de onveilige rotonde op Kanaleneiland te herstellen, ofwel te herinrichten. Jammer van het geld, dat had beter naar bijvoorbeeld buurthuizen en speeltuinen kunnen gaan.

 11. Ton

  Alle bovenstaande reageerders hebben ook een zwaar gesubsidieerde opleiding genoten om nu hun inkomen te kunnen verdienen, al is het maar lagere school.
  Voor zijn eigen inkomen heeft Colin Benders muziekatelier Kytopia niet nodig.
  Kytopia is wel veel goedkoper als het conservatorium of een post-doc. En voor dit soort muziek waarschijnlijk effectiever.
  Ik heb deze week duizend keer gehoord dat een succesvol exportproduct niets in de weg gelegd mag worden. Het gaat hier om een schijntje van alle landbouwsubsidies.
  We moeten schade aan de leefomgeving natuurlijk wel uitsluiten; dus driebubbel geïsoleerd !
  En natuurlijk niet ten koste van onderbetaalde banen in de publieke sector.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).