Zwanenberg: maak van fietstunnel Westplein een ‘placemaker’ | De Utrechtse Internet Courant Zwanenberg: maak van fietstunnel Westplein een ‘placemaker’ | De Utrechtse Internet Courant

Zwanenberg: maak van fietstunnel Westplein een ‘placemaker’

Zwanenberg: maak van fietstunnel Westplein een ‘placemaker’

Maak van de fietstunnel onder het Westplein een galerieroute, muziekcafé of expositieruimte. Dat zegt Pepijn Zwanenberg. Bij de aanleg van de HOV-baan zullen de in- en uitgang van de graffititunnel verdwijnen. “Eeuwig zonde”, vindt het GroenLinks-raadslid, en stelt schriftelijke vragen aan het college.

“Deze tunnel is bekend vanwege de graffiti die Utrechtse kunstenaars, waaronder de inmiddels bekende KBTR, hebben aangebracht. Het is een unieke plek in de stad, waar je je even in Berlijn of New York waant.”

Niet noodzakelijk

Hoewel er momenteel een technische installatie nodig is om de tunnel droog te houden, is het volgens Zwanenberg niet noodzakelijk de tunnel te sluiten en vol te storten met zand, integendeel. “Er wordt de komende jaren juist maximaal ruimte gegeven aan organische gebiedsontwikkeling op het Westplein.”

Placemaker

Het raadslid vervolgt: “Het vergt aanpassingen, maar het zou een unieke plek kunnen worden voor een, al dan niet tijdelijke, galerieroute, een muziekcafé of een expositieruimte. Op deze wijze zou de tunnel een bijdrage kunnen leveren als ‘placemaker’ aan het gebied en bijdragen aan de transformatie van het Westplein van doorgangs- naar verblijfsgebied.”

Nieuwe plek

Of het college gehoor zal geven aan het verzoek van Zwanenberg, is nog de vraag. Ook over een eventuele nieuwe plek voor legale graffiti is nog niets bekend.

5 Reacties

Reageren
 1. Robb

  Zwanenberg en groenlinks laten ook hiermee weer zien dat ze voledig buiten de maatschappij staan met deze onzinnige ballonetjes. Die hele tunnel is levensgevaarlijk. Er gebeuren veel overvallen en aanrandingen in die tunnel. Het land en de stad moeten bestuurd worden in deze moelijke tijden. En niet door geitenwollensokken die projectes bedenken.

 2. Ronald

  Vind het een leuk idee, zou het zonde vinden om die handige tunnel te moeten missen, omdat andere er bang voor zijn. Met dat argument zou elke steeg, tunnel en park afgesloten moeten worden.

 3. Bill

  Robb, wat een onzin zit je uit te kramen. Heb je het stukje tekst wel gelezen? Deze tunnel en unieke plek moet je inderdaad sparen voor initiatieven vanuit/voor de jongere generatie. Utrecht is de jongste stad van Nederland en heeft veel te weinig van dit soort initiatieven…! Waarom? Omdat Utrecht teveel mensen zoals jij in de gemeenteraad heeft, die dit soort plannen gelijk de grond instampen, en de waarde er niet van inschatten.

  Daarnaast de graffiti die daar te vinden is, kent z’n gelijke in Utrecht niet in de vorm van streetart, ook al zoiets dat op het gemeentehuis word onderschat.

  Twee glazen puien aan de uiteinden van de tunnel en je hebt een geweldige ruimte op een unieke plek.

 4. Jiri

  @Roanld
  De angst zit vaak bij politici, die mensen/burgers angstig maken door parken, steegjes en tunnels af te sluiten. Die mafketels van GroenLinks zijn daar een meester in! Overigens is dit een aardig idee, maar er zijn belangrijkere zaken in de stad op te lossen, zoals Robb terecht aangeeft.

 5. Bram de Goede

  Volgens mij moet de tunnel vervallen door de komst van de nieuwe trambaan en omdat het water in de Leidsche Rijn weer terugkomt. Dus de op- en afritten verdwijnen dan zo wie zo. Misschien kan de tunnel aan de waterkant een werfterras krijgen en als kunstkelder door de gemeente verhuurd worden, dan levert het ook nog wat op.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).