Utrecht sterker samen met Flevoland en Noord-Holland | De Utrechtse Internet Courant Utrecht sterker samen met Flevoland en Noord-Holland | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht sterker samen met Flevoland en Noord-Holland

Utrecht sterker samen met Flevoland en Noord-Holland

De Utrecht Development Board (UDB) zou je een denktank kunnen noemen. Wij zetten ons in voor stad en omgeving Utrecht, of het nu de Jaarbeurs betreft, oplossingen voor leegstand zoeken of de nieuwe Internationale School entameren. We komen uit alle hoeken van de stad Utrecht: bedrijfsleven, wetenschap, opleidingen, maar ook jonge  bedrijvigheid, zoals de gaming-industrie. De missie van de UDB luidt: ‘verbinden, versnellen en verzilveren’. Kort gezegd: wij brengen mensen en belangen bij elkaar, stimuleren hun samenwerking om zo stad en regio te versterken.

Beweging van de provincie
Dat versterken is wel nodig. Praten over verdelen, wel of niet nivelleren, brengt veel reuring. Ik hoor weinig over de manier waarop we gaan zorgen dat er echt een flinke en smakelijke koek is om te verdelen. Er moeten toch ook mensen zijn die daar de schouders onder zetten. En gezamenlijk aan de slag gaan. Interessant genoeg komt die beweging in Utrecht op gang vanuit onze provincie. Niet direct de hoek waaruit je dat verwacht. Wij, de UDB, juichen dat initiatief toe.

Utrecht, Noord-Holland, Flevoland
Want samenwerking tussen verschillende partijen in onze regio is hard nodig. Rondom Eindhoven begrepen ze dat al eerder en creëerden ze Brainport. Amsterdam installeerde een goed werkende Amsterdam Economic Board. Overheid, kennisinstellingen en bedrijven, gearmd naar de brand die crisis heet. Zo’n  initiatief neemt nu de provincie Utrecht ook. De UDB wenst die Economic Board Utrecht alle goeds. En vooral: veel tempo. Wij hebben onze hulp en ervaring aangeboden.

Wij kijken nog verder. We vinden dat er snel doorgepakt moet worden op de Noordvleugel van de Randstad. Noord-Holland, Utrecht en Flevoland kunnen samen de structuurfondsen in Brussel aanspreken, ieder apart zal dat niet lukken. Het Europa van de regio’s vraagt om voldoende schaal.

Tijdelijke kracht
Het zou prachtig zijn als een strakke samenwerking minister Plasterk straks de wind uit de zeilen neemt. Hoezo ‘de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland worden samengevoegd’, zoals in het Regeerakkoord staat? Nee, de provincies gaan samenwerken uit goed begrepen eigenbelang. Daar zou ik heel trots op zijn. De minister kan ons trouwens wel praktisch helpen. Door iets niet te doen. Door geen opvolger te benoemen op de stoel van de medio 2013 vertrekkende Commissaris van de Koningin in Utrecht. Zou het niet een prachtig signaal zijn als daar een tijdelijke kracht, een waarnemer benoemd zou worden? Met de opdracht om de samenwerking te versnellen en zichzelf op termijn overbodig te maken? Mooiere manier om duidelijk te maken dat het hem menens is, heeft Plasterk niet.

Benieuwd of wij hem inderdaad dat werk uit handen gaan nemen.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).