Concurrentie hoezo? Samenwerken is productiever | De Utrechtse Internet Courant Concurrentie hoezo? Samenwerken is productiever | De Utrechtse Internet Courant

Concurrentie hoezo? Samenwerken is productiever

Concurrentie hoezo? Samenwerken is productiever

Sinds verleden week bezit Utrecht en heuse Stadsambassade. Een mooi initiatief van Pakhuis De Zwijger uit Amsterdam. Doelstelling: een netwerk tussen steden maken. Niet top down, maar bottom up.

Voor wie Pakhuis de Zwijger (PDZ) niet kent: zo presenteren ze zichzelf.
Een unieke, onafhankelijke culturele organisatie zonder winstoogmerk. Centraal staan het ontlokken van inspirerende discussies, creativiteit, bottom-up initiatieven en innovatie. PDZ organiseert evenementen met inspirerende sprekers rondom de creatieve industrie en stedelijke ontwikkeling

Zoiets hebben we in Utrecht eigenlijk niet. Tumult ging ter ziele, en Limes030 is stukken bescheidener.

Geest van de tijd

Pakhuis De Zwijger toont een goed gevoel voor de geest van de tijd: concurrentie tussen steden is zo echt van voor de crisis. Als we iets geleerd hebben de afgelopen jaren is het wel dat samenwerken stukken productiever is.
Terwijl bestuurders bakkeleien over de Noordvleugel en het Gemeentefonds, gaan de dingen op de werkvloer van de stad vaak veel sneller.

Weg dus met het 010-, 020- en 030-denken. Dat geeft misschien wel een kanaal aan opgekropte onmacht, maar het omzetten van onmacht naar echte macht is veel inspirerender.

Veertien vrijwilligers

De UDB is zelf een voorbeeld van bottom up initiatief. Hoewel….ooit top down gestart door vooruitziende bestuurders…Wat is die UDB ook alweer?
Een gezelschap van veertien enthousiaste Utrechters, ieder begiftigd met persoonlijk leiderschap op zijn of haar eigen gebied.
We komen niet bij elkaar om de belangen van “ons eigen ding” veilig te stellen. We komen bij elkaar om samen te bedenken wat we zelf op bepaalde gebieden individueel, samen,  maar vooral samen met anderen, voor de stad kunnen doen.
Het is een club van vrijwilligers met passie voor Utrecht. Soms werkend achter de schermen, dan weer activistisch.

Wat UDB voor elkaar krijgt

We hebben mee geduwd en getrokken om in Utrecht een Internationale School te laten starten. We ontwierpen een manier voor de gemeente om per leegstaand gebouw ideeën te genereren voor andere functies.
We koppelden de ROC en het UMC aan elkaar zodat dat gezeur over te weinig stages eens zou ophouden. Dat project ging nog veel verder vliegen, en heet in ROC kringen inmiddels het “Utrechts model”.

Schilderijen, signalen, crowdfunding

Ons UDB-lid Jeroen Hermkens maakte mooie schilderijen van vijf bouwputten. Zodat je kunt zien dat er ook in die bouwputten schoonheid verscholen ligt. En hij creëerde er ook een mooi tijdsbeeld mee. (Terzijde: Jeroens ambitie om het college naakt te schilderen hebben we nog niet kunnen realiseren, maar met de wedstrijd voor het portret van Aleid Wolfsen zijn er misschien nieuwe kansen voor Jeroen?)

We schreven op cruciale momenten open brieven met signalen uit de stad aan de gemeenteraad. We hielpen het eerste crowdfunding bedrijf van Utrecht mee in het zadel. Etcetera. Allemaal zaken waar we zelf plezier aan hadden en die we op eigen kracht op de agenda konden zetten.

Utrechtse Stadsambassade geboren

“Gewoon doen” is de fase waarin de samenleving nu verkeert. De fase na de verslaving aan de verzorgingsstaat. Even wennen voor iedereen, maar de Stadsambassade gaat daar vast wel bij helpen. We kijken hoe anderen het doen, en we delen onze ervaringen ook met anderen.
Nu nog een naam. “De Zwijger” is natuurlijk wat ironisch voor die meestal juist vrij goed gebekte Amsterdammers… Wie bedenkt een goede naam voor de Utrechtse Stadsambassade? Met net zo’n leuke ironische twist?

Trude Maas,

Voorzitter Utrecht Development Board

1 Reactie

Reageren
  1. Mirr

    Een naam voor de groep: Dom! Ik heb dit altijd een schitterend ironische naam gevonden, lijkt me nu een perfect moment en groep op in te zetten. Succes!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).