Bouw megabioscoop kan van start; verzoek SSLU afgewezen door Raad van State | De Utrechtse Internet Courant Bouw megabioscoop kan van start; verzoek SSLU afgewezen door Raad van State | De Utrechtse Internet Courant

Bouw megabioscoop kan van start; verzoek SSLU afgewezen door Raad van State

Bouw megabioscoop kan van start; verzoek SSLU afgewezen door Raad van State
Het bestemmingsplan en de omgevingsvergunning voor de bouw van de megabioscoop bij de Jaarbeurs zijn in werking getreden nadat de Raad van State afgelopen vrijdag het verzoek van Stichting Stop Luchtverontreiniging Utrecht (SSLU) om de bouw te stoppen heeft afgewezen. 

Het bestemmingsplan en de omgevingsvergunning voor de bouw van de megabioscoop bij de Jaarbeurs zijn in werking getreden nadat de Raad van State afgelopen vrijdag het verzoek van Stichting Stop Luchtverontreiniging Utrecht (SSLU) om de bouw te stoppen heeft afgewezen. 

Afgelopen juli hadden zowel de raad als het college van B&W het bestemmingsplan en de omgevingsvergunning voor de bouw van de megabioscoop vastgesteld. Hiertegen had de SSLU bezwaar ingediend bij de Raad van State. De SSLU, vertegenwoordigd bij de zitting door Kees van Oosten, meent dat de raad en het college zich niet op het standpunt hebben mogen beroepen dat de bouw en het gebruik van de bioscoop de eisen voor de luchtkwaliteit in het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL) niet in de weg staan.

Dit bezwaar is afgewezen op grond van standpunten van de raad en het college dat het NSL is gericht op het bereiken van de grenswaarden en dat het programma rond de megabioscoop daarvoor geschikt is, zodat: ‘de omstandigheid dat het plan gevolgen kan hebben voor de luchtkwaliteit niet aan de vaststelling ervan in de weg kan staan’. Daarnaast wezen de raad en het college op onderzoeken van eerder dit jaar waarin staat dat het plan ‘niet in betekenende mate bijdraagt aan verslechtering van de luchtkwaliteit’ en waaruit volgt dat ‘wordt voldaan aan de wettelijke luchtkwaliteitseisen’.

De Raad van State is hierin meegegaan en zodoende treden het bestemmingsplan en de omgevingsvergunning voor de megabioscoop in werking.

14 Reacties

Reageren
 1. Eric

  Het wordt toch onderhand eens tijd dat die Kees van Oosten zelf eens aangepakt wordt voor al dat vertragen. Met al dat verspilde gemeenschapsgeld hadden toch wel veel betere dingen gedaan kunnen worden.

  Hup Kees, zet je tentje maar op in het weiland tussen de koeien in Groningen. Dan kun je daar heerlijk genieten van de landelijke lucht!

 2. Joep

  Er zijn nog diverse andere bezwaarmakers. In de hoofdzaak zal nog uitspraak gedaan moeten worden. Als er nu met de bouw begonnen wordt is er een risico dat de bouw straks stilgelegd wordt. Denk aan het Bijenkorf debacle. Dus de vraag is nu: durven ze het aan om de bouw van start te laten gaan ?

 3. Ulaan

  Volkomen mee eens, Eric. We hebben Kees inmiddels wel leren kennen. In wezen gaat het Kees van Oosten alleen maar om Kees van Oosten. De geuzennaam die hij zichzelf toedicht als ‘luis in de pels van de gemeente Utrecht’, heeft-ie in geen enkel opzicht kunnen invullen. En dat zal wel nooit lukken ook.
  Of: Utrecht en haar inwoners waren al héél lang beter af geweest zonder die roeptoeterende nar.

  Ik deel je bezorgdheid, Joep. Eén ding mag echter van mij alvast wèl worden ingezet: de sloop van die bizar lelijke betonkantoren, die het aanzien van het Jaarbeursplein al te lang verzieken, en, eerlijk is eerlijk, ook het lelijke NH-hotel, het voormalige Holliday-Inn.

 4. Joep

  @Ulaan: ik ben helemaal niet bezorgd. Van mij hoeft dat megagedoe helemaal niet. Er staan inmiddels al veel te veel bioscoopplannen op stapel. Films zijn al eerder te downloaden voordat ze in de bioscoop verschijnen.
  Overigens is er nog een overeenkomst met het Bijenkorf debacle en dat is Corio. Corio brengt nl in beide zaken exact dezelfde bezwaren in.

 5. Rick

  @ Joep.

  Ik zou wel graag een goede imax zaal in utrecht zien. Ik kijk liever een film in de bios dan een gedownloade versie op de TV.

  En deze locatie is top. 5 minuten op de fiets en ik ben er. Kom maar op met dat megagedoe.

 6. Robb

  En weer heeft de Groninger Kees van Oosten een rechtzaak verloren!!! En weer heeft ie alles lekker kunnen vertragen!!
  Mensen, besef dat zonder de rechtzaken van Kees van Oosten we zeker 3 jaar korter in een bouwput hadden gezeten!

 7. andreas

  Wat dit artikel niet vermeld dat de uitspraak alleen een uitspraak in een verzoek om voorlopige voorziening betreft en de uiteindelijke zaak dus nog behandeld moet worden bij de raad van state:

  http://www.raadvanstate.nl/uitspraken/zoeken-in-uitspraken/tekst-uitspraak.html?id=81753&summary_only=&q=utrecht

  Dus het is nog even afwachten tot dit is afgehandeld volgens mij.

  Gelukkig werken ze bij de gemeente Utrecht via de coordinatie wetgeving waardoor de bezwaarmakers straks nog eens tegen de omgevingsvergunning kunnen gaan procederen.

 8. Ronald

  Je zou toch zeggen dat bouwplannen pal naast een station het beste idee is tègen luchtverontreiniging.

 9. Utrechter

  Ik zag kees van Oosten laatst rijden in een Renault Kangoo, en aan zijn rijstijl te zien was er niets aan de hand met het milieu, sterker nog hij trapte het gaspedaal flink in.

 10. Toine Goossens

  Het gaat al 40 jaar lang elke dag beter met de kwaliteit van de lucht. Die ontwikkeling blijft doorgaan.

  Degenen die nu nog zand in de machine blijven gooien zijn fundamentalisten die zich geheel en al hebben afgesloten van de werkelijkheid.

  Zij richten reële maatschappelijke schade aan. Links om of rechtsom gaat dat ten koste van de zwaksten in de samenleving.

 11. Joris

  Eén mega bioscoop lijkt me helemaal niks. Liever zie ik meerdere bioscopen verspreid over de stad. Dat maakt de stad veel levendiger.

 12. Liz

  Super zo’n mega bioscoop! Ik wil er wel in werken, lijkt mij erg leuk!

 13. freddy

  Kan die Kees van Oosten met zijn Anti Anti stads angst club niet emigreren naar Arnhem of Groningen…?

 14. swek030

  Waar kan ik protesteren? Ik wil niet dat er zoveel grond van ons mooie Utrecht naar zo’n commercieel gedrocht gaat wat toch geen winst gaat leveren gezien naar de bios gaan voor een film een uitje van de 20e eeuw is. De bestaande bioscopen volstaan om de resterende vraag te bedienen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).