Burenmarkt Leidsche Rijn: Niet zomaar een markt | Burenmarkt Leidsche Rijn: Niet zomaar een markt – De Utrechtse Internet Courant

Burenmarkt Leidsche Rijn: Niet zomaar een markt

Burenmarkt Leidsche Rijn: Niet zomaar een markt

Aan de Emmy van Lokhorststraat 38 (tegenover de Utrechtse Bazaar) kunnen mensen die leuke ideeën hebben of ondernemers die zich willen presenteren zich maandag inschrijven voor de eerste editie van de Burenmarkt Leidsche Rijn. Initiatiefnemers van de Burenmarkt, Txell Blanco en Asia Komarova, zijn twee kunstzinnige jonge ondernemers uit ’t Zand. Met de markt hopen zij het buurtgevoel te versterken. Maar de markt is méér dan alleen dat.

De van oorsprong Spaanse Txell Blanco studeert vanaf 2008 architectuur aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam. Met haar afstudeerproject ‘De Vinexmarkt’ werkt zij aan een alternatief voor het winkelcentrum Terwijde. Omdat de wensen en behoeftes van de bewoners van Leidsche Rijn in de loop van jaren veel zijn veranderd wil Blanco de publieke gebieden in de wijk opnieuw bekijken. Door middel van een markt probeert zij een betere publieke leefomgeving en een sterkere identiteit te geven aan de Vinexwijk. Om te onderzoeken hoe een dergelijke markt eruit zou moeten zien, moet er dus op locatie getest worden. Het Burenmarkt initiatief is daarvan een uitvloeisel. Anders dan het huidige manier van projectontwikkeling, wil Blanco dicht bij de (eind)gebruikers blijven. Het idee is om haar afstudeerproces toegankelijk te maken voor reacties van bewoners en daar dan op in te spelen. Gedachten, interventies in het publieke domein, onderzoek, tekeningen, ontwerpoplossingen worden op een speciaal voor het initiatief gelanceerde blog getoond aan de bewoners van Leidsche Rijn en alle reacties, ideeën en kritieken zijn welkom.

Voor het opzetten van de Burenmarkt vond Blanco in de Russische Asia Komarova, student aan de Gerrit Rietveld Academie, een partner. In het weekend van 8 en 9 september aanstaande willen zij inspirerende en getalenteerde bewoners samenbrengen, om elkaar te leren kennen en het buurtgevoel te versterken. Voorafgaand aan de Burenmarkt wordt er maandag eerst geborreld met deelnemers die iets te bieden hebben. Dat kan zijn in de vorm van zelfgemaakte producten of diensten die men aan de Leidsche Rijners wil laten zien. Ook informatie-uitwisseling tussen buurtbewoners onderling is mogelijk op de Burenmarkt. Kortom, genoeg reden om binnenkort een kijkje te nemen en inspiratie op te doen door andere wijkgenoten.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).