Cultuur: Revolutie op kousenvoeten? | Cultuur: Revolutie op kousenvoeten? – De Utrechtse Internet Courant

Cultuur: Revolutie op kousenvoeten?

TivoliVredenburg is open. Het echte openingsfeestje komt nog, maar de zalen zijn al in gebruik genomen. Vriend en vijand zijn laaiend enthousiast. Gelukkig durven we af en toe toch nog wel grote projecten aan. Ook als dorpsplein blijkt het gebouw goed te functioneren: de coalitie partijen in het nieuwe gemeentebestuur ontvingen er vele mensen om over de toekomst van de stad te praten.

Ramen en deuren open

Ons Spoorwegmuseum wint overal prijzen. Was het ooit een hobby-station voor oudere ex- spoorhazen, nu is het een bruisende plek waar heel wat gezinnen een mooie dag beleven. In Museum Speelklok treedt illusionist Hans Klok op. In Hoog Catharijne stond vorige zomer een mooie collectie kunst, “Call of the Mall”, die veel belangstelling trok.

De Stadsschouwburg gaat verbouwen en opent zich meer open naar het plein. Het Centraal Museum maakt ook een meer uitnodigende voordeur en zal nog een aantal openingen richting Twijnstraat zichtbaar maken.

Eigen jaarrekening

Wat hebben al deze ontwikkelingen gemeenschappelijk? Of is het toeval?

Ten eerste de verzelfstandiging. Tijdje geleden door de gemeente besloten. De meeste organisaties hebben inmiddels hun eerste echte eigen jaarrekening gehad. Spannend. Her de der kan men nog wel een flinke sponsor gebruiken, zo blijkt. Maar gemiddeld lijkt de operatie gelukt. En is er meteen flink nieuw elan. Zelf plannen maken blijkt leuker en ook effectiever dan top-down beleid. Ook een vorm van participatie.

Tank Man en theepot

Maar er is nog wel wat meer aan de hand. Meer kunst in de stad en meer stad bij de kunst. Winkelend publiek bleef staan bij het beeld van de Chinees met zijn ogen dicht, de “Tank Man”, geïnspireerd door protesten op het Tiananmen-plein in Peking. Zomaar, naast de Promiss, de Steps en de Etam. En de Theepot, buiten torenend op de traverse, doet nog steeds ook velen even opkijken.

Nieuwe mixen

Eten in de Schouwburg of het Centraal Museum gaat straks ook gewoon worden. Staan ons nog meer van die nieuwe mixen te wachten? Toneel in het museum en kunst in de Schouwburg? Gamen bij Speelklok, en tentoonstellingen van 3D reproducties op school?

Vast wel. Straks zijn we vergeten hoe saai het vroegere eigenlijk allemaal was.

Mini-revolutie

Een mini-revolutie is gaande, die we niet echt zien omdat we er middenin zitten. Stad van kennis en cultuur. Dat is Utrecht inderdaad. Deze revolutie verloopt gelukkig stukken rustiger dan die Beeldenstorm van indertijd.

Trude Maas

Voorzitter Utrecht Development Board

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).