De EU: best belangrijk voor Utrecht | De EU: best belangrijk voor Utrecht – De Utrechtse Internet Courant

De EU: best belangrijk voor Utrecht

Stemmen! Van de week mogen we weer. Ietsje minder partijen dan bij de gemeenteraadsverkiezingen, toen de lijst met namen wel mega-groot was. Nu overzichtelijker, maar toch lastig natuurlijk.

“Europa best belangrijk” was de slogan een paar jaar geleden. Een beetje ongelukkig. Dat Europa er zeker toe doet hebben we gezien met de maatregelen rondom de financiële crisis. De euro werd gered, maar dat kostte her en der wel flink wat banen. Een onverwacht en zeer onthechtend neveneffect.

Houden van Brussel

De Haagse politici doen niet echt hun best om ons van de EU te laten houden. Begrijpelijk, want ze willen niet verklappen dat Brussel op bepaalde items veel meer betekent inmiddels dan zij zelf. Oeps!

Thorbecke kreeg penthouse

In een vrij grijs verleden ontwierp een staatsman een structuur voor dit kikkerland: Gemeente, Provincie, Rijk. Het zogenaamde Huis van Thorbecke. Uiteraard kon hij toen niet voorzien dat zijn huis ooit dubbele ramen zou moeten krijgen, vloerverwarming, een grasdak en ook nog eens wifi. Op het huis hebben we bovendien nog eens een fors Brussels penthouse neergezet. Dat begint allemaal te wringen.

Beter achter de broek zitten

Een aantal zaken is naar “beneden” gekomen: gemeentes krijgen meer in de melk te brokkelen. Andere zaken zijn “omhoog” gegaan, en gebeuren niet meer in Den Haag maar in Brussel. En de provincie zoekt zijn weg daar tussendoor.

Laat U niet wijsmaken dat onze politici overvallen worden door Brussels maatregelen. Dat is lachen, want onze ministers zitten er altijd bij. De Tweede Kamer moet de bewindslieden gewoon maar beter achter de broek zitten, in plaats van te debatteren over de WC in de korte afstandssprinter.

De stad zit op goud

Wat de link is tussen de stad en de EU is nog niet zo super duidelijk. Gebruik maken van de reserveringen in de EU begroting, dat natuurlijk wel. Waarvoor en hoe, is niet iets waar de gemeente Utrecht al geheel in is afgestudeerd. Er zijn regio’s die de weg naar Brussel stukken beter kennen.

Maar….zoals gebruikelijk zit Utrecht toch op goud. Want straks hebben wij een stadgenoot in het Europarlement. Een stadgenoot die ook nog eens de stad zo goed kent dat zij een serieuze concurrent was voor Jan van Zanen als burgemeester. Agnes Jongerius.

Straks snel nadenken over manieren waarop we haar kennis en ervaring kunnen aftappen ten bate van het Utrechtse.

Focus Stedelijke Economie

Niet teveel tijd verstoken dus met dat reuzenrad op het Smakkelaarsveld, maar wel goed bedenken wat voor baat wij kunnen hebben bij die vermaledijde EU. Het voortouw nemen bij ontwikkelingen. Zorgen dat Steden en Stedelijke Economie het focusgebied zijn in 2016 als Nederland zes maanden lang EU voorzitter is. Waarom is Utrecht dan eigenlijk niet tijdelijk Hoofdkwartier? Na de Tour in 2015 kunnen we toch alles aan?

Zorgen dus dat de slogan in 2016 luidt: ”Utrecht, best belangrijk”.

Trude Maas

Voorzitter Utrecht Development Board

3 Reacties

Reageren
 1. Wim Vreeswijk

  De bemoeienis van de EU met een interne kwestie als Oekraïne heeft, zoals verwacht) inmiddels geleid tot een (gas) breuk met Poetin. Poetin heeft nu een gascontract voor de komende 30 jaar afgesloten met China en U kunt er vanuit gaan dat de gaskraan richting Europa binnenkort geheel wordt dichtgedraaid waardoor o.a. Nederland geheel afhankelijk wordt van subsidieslurpende windmolens die nauwelijks energie opleveren en we de volgende winter met z’n allen in de kou zitten ! EU U wordt bedankt!

 2. Ria lemaier

  Lees ik toch echt in de footer dat Trude Maas voorzitter is van een onafhankelijke adviesraad. Toch komt nu de sociaal-democratische PvdA-aap uit de mouw in bovenstaand betoog. Ten eerste is Agnes Jongerius niet de enige Utrechtse kandidaat. De VVD heeft op plaats 4 een voortreffelijke kandidaat, namelijk Mark Dijk. En misschien zijn er van andere partijen nog wel meer Utrechtse kandidaten.Maar wat er ook van zij: ik vind het ongepast om de huidige burgemeester Jan van Zanen neer te zetten als de man die het “net” van Agnes Jongerius heeft gewonnen, terwijl de leden van de vertrouwenscommissie (die de voordracht deed) daaruit vanwege de geheimhoudingsplicht geen mededelingen mogen doen. Wat weet mevrouw Maas meer dan wij?
  En wat het geloof in de weldaden van de PvdA van mevrouw Maas ook moge zijn: als onafhankelijk voorzitter had het haar gepast niet drie dagen voor de verkiezingen zo’n nummer te maken!

 3. Jan Janssen

  Waarom krijgt mw. Maas ruimte in DUiC? Ik heb haar nog nooit op iets anders dan positivo- gemeenplaatsen met als algemene strekking : Utrecht vooruit in de vaart der volkeren kunnen betrappen. Zo waren de druifjes voor mw. Maas heel zuur, toen die gekke bibliotheek ++ niet doorging. En in het algemeen zou ik zeggen: weg met alle adviesraden. Hobbyisme en vrijblijvendheid troef bij die clubs.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).