Financiële onafhankelijkheid bereiken Financiële onafhankelijkheid bereiken

De opkomst van FIRE

De opkomst van FIRE
FIRE. Nee, hier hebben we het niet over een merk maar over een nieuw opkomende beweging die staat voor Financial Independence, Retire Early (financieel onafhankelijk en vroeg met pensioen).

FIRE. Nee, hier hebben we het niet over een merk maar over een nieuw opkomende beweging die staat voor Financial Independence, Retire Early (financieel onafhankelijk en vroeg met pensioen).

FIRE is een beweging overgewaaid uit Amerika die steeds populairder wordt onder jongeren in Nederland en die gefocust is op het vervroegd met pensioen gaan door slim met geld om te gaan. Hoe werkt dit precies en wat is de keerzijde ervan?

Vervroegd met pensioen

Vervroegd met pensioen gaan. Dit wilt waarschijnlijk iedereen, maar ligt helaas niet voor iedereen binnen handbereik. Toch heeft de FIRE beweging ervoor gezorgd dat het voor een kleine groep mensen daadwerkelijk iets toegankelijker is geworden. Hoe? Door richtlijnen op te stellen waardoor FIRE aanhangers minimalistisch en zuinig zullen leven om zo meer geld te sparen. Dit gespaarde geld zullen ze vervolgens beleggen, bijvoorbeeld in de vorm van crypto zoals Bitcoin of Shiba Inu, maar ook in het kopen van aandelen of het investeren in vastgoed. Hoe meer geld je spaart, hoe meer je kunt beleggen en hoe eerder je financieel onafhankelijk bent en dus met pensioen kunt.

Financieel onafhankelijk zijn, betekent dit dan ook dat je moet stoppen met werken? Het antwoord is heel simpel. Namelijk: nee. Financieel onafhankelijk zijn houdt in dat het passieve inkomen groter is dan de vaste lasten, waardoor je in principe niet meer hoeft te werken. Tegelijkertijd heeft financieel onafhankelijk zijn ook te maken met het indelen van je leven zoals jij dat graag wilt. Kortom, ondanks dat je financieel onafhankelijk bent kan je prima blijven werken wanneer jij hier gelukkig van wordt. Zolang je jouw leven maar indeelt zoals jij dat graag wilt. 

Hoe bereik je financiële onafhankelijkheid

Financiële onafhankelijkheid klinkt wellicht als muziek in je oren, maar besef ook dat je er een hele hoop voor moet doen en laten. Wil je namelijk veel kunnen sparen, is zuinig leven de key. Zo kan je niet meer gezellig uit eten, een cadeau kopen voor een jarige vriend of vriendin of op vakantie gaan. Alles moet ervoor wijken om nu zo zuinig mogelijk te leven om later vervroegd met pensioen te kunnen gaan. Dit vervroegd met pensioen gaan verschilt van persoon tot persoon. De een kan dit bijvoorbeeld op zijn 55ste, de ander al op zijn 40ste. Met welke leeftijd jij als FIRE aanhanger met pensioen kan, kun je berekenen door jouw jaarlijkse uitgaven maal 25 te doen. Dit bedrag, rekening houdend met een gemiddeld jaarlijks rendement van 4%, zou je op een beleggingsrekening moeten hebben staan op het moment dat je met pensioen kunt. Kortom, een groot passief inkomen, een lange adem en een hoop toewijding is nodig voordat je de stap daadwerkelijk kunt zetten. Zou jij het ervoor over hebben?