Een app voor de Utrechtse luchtkwaliteit

De kans is groot dat binnenkort www.luchtkwaliteitutrecht.nl van start gaat. Geboren in de Utrecht Development Board, waar Viktor Wijnen, directeur van de Dutch Game Garden Foundation, ons vertelde over een iPhone app, ontwikkeld door iSpex.

Die app kan in samenwerking met een goedkoop opzet-stukje de luchtkwaliteit registreren. Dat betekent dat je middels de smartphone en via crowd sourcing prachtige kaarten kunt maken van de echte situatie, ook bij ons in de stad.

Wat een geweldige vondst, zeiden wij. En nadat we onderzochten wie we met elkaar aan tafel moeten zetten om dit voor elkaar te brengen, ontdekten we her en der al initiatieven op deelgebieden. Ha, zeiden wij, hier geldt ons adagium: verbinden, versnellen en verzilveren ook op dit gebied.

De nieuwe provinciale Economic Board Utrecht en wethouder Mirjam de Rijk blijken enthousiast. Diverse Utrechtse bedrijven willen en kunnen meedoen. Viktor Wijnen gaat aan het idee een grote draai geven, zodat we die app massaal gaan inzetten en gebruiken.

Vragen over fijnstof

In de stad van kennis en cultuur raken we niet meteen opgewonden van opinies, maar willen we het naadje van de kous weten voor we ons een oordeel vormen. Rondom dat vermaledijde fijnstof zit de UDB op zijn minst met twee vragen.

Ten eerste: wie legt ons nog eens even met gezag uit hoe het ook alweer zit met al die stoffen. Met name dat “fijnstof” is via de band tot ons gekomen en blijft voor velen een mystiek begrip. Het zou helpen, denkt de UDB, als ons dat nog eens heel goed uitgelegd wordt. Misschien RTVU?  De inhoud kan vast de gemeente wel fourneren, want die is belast met de handhaving op dit punt. En laat dan ook de sceptici in het dossier aan het woord, van tegenspraak leer je het meest.

Oude brik

Verder is het goed dat we concreet gaan meten hoe het zit met de echte uitstoot in ons staadschie. Zodat we ook weten hoe noodzakelijk het is om op elektrisch vervoer over te gaan (en je af te vragen of die stroom dan wel weer schoon wordt opgewekt..). En ook waarom het toch noodzakelijk kan zijn om die oude brik waar we zo van zeggen te houden, eindelijk maar eens aan de kant te laten staan. Als we dan ook nog schoner OV krijgen, schieten we flink op.

Wat dit al allemaal veronderstelt weet de UDB ook niet precies. Internet alom natuurlijk in de eerste plaats. En ook beschikbaarheid van de app en de extra techniek die aan de telefoon toegevoegd moet worden om de lucht te meten. Die zou dus gemakkelijk beschikbaar moeten komen. Verder: een mogelijkheid om de gegevens samen te vatten en op een kaart te visualiseren. Misschien nog wel het lastigste stuk?

Zou het niet mooi zijn als Utrecht voorop liep in het hebben van zo’n permanente meting? Aan Buienradar.nl zijn we al gewend. LuchtkwaliteitUtrecht.nl zou eigenlijk net zo gewoon moet worden.

 

Trude Maas

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).