Eindhoven wil uitbreiding en Utrecht voorbij als vierde stad van Nederland | De Utrechtse Internet Courant Eindhoven wil uitbreiding en Utrecht voorbij als vierde stad van Nederland | De Utrechtse Internet Courant

Eindhoven wil uitbreiding en Utrecht voorbij als vierde stad van Nederland

Eindhoven wil uitbreiding en Utrecht voorbij als vierde stad van Nederland
Archiefbeeld DUIC / Robert Oosterbroek
Ondanks dat Utrecht de snelst groeiende stad van Nederland is, kan het binnenkort wel eens plek vier op de ranglijst van grootste gemeenten van Nederland kwijt zijn. Door een herindeling moet de gemeente Eindhoven ruim 400.000 inwoners krijgen. 

Ondanks dat Utrecht de snelst groeiende stad van Nederland is, kan het binnenkort wel eens plek vier op de ranglijst van grootste gemeenten van Nederland kwijt zijn. Door een herindeling moet de gemeente Eindhoven ruim 400.000 inwoners krijgen. 

Dat meldt de Eindhovense nieuwssite e52.nl. De Eindhovense burgemeester John Jorritsma zei dat tijdens zijn nieuwjaarstoespraak maandagmiddag. In Zuid-Oost Brabant komen als het aan hem ligt vier gemeenten in plaats van de huidige 21.

Met de herindeling verviervoudigt het oppervlak van Eindhoven en groeit het door naar ruim 400.000 inwoners, waarmee de stad boven Utrecht uitkomt. De herindeling moet Eindhoven meer op de kaart zetten als ‘mainportregio’ en een vaste plek opleveren aan de vergadertafel van de traditionele G4.

12 Reacties

Reageren
 1. Bill

  Tsja, iets met de gemeenteraad en ambities die het provinciale niet overstijgen… Door dit extreemlinkse geneuzel in de Utrechtse politiek wordt er niet optimaal gebruik gemaakt van de kansen (en dus groei) in de meest brede zin van het woord voor de stad…

  Een voorbeeld is het hoogbouwbeleid, met die krampachtige hoogbouwlimiet, ageren tegen ambitieuze marktpartijen en hun initiatieven in Utrecht en het buitensporig lang duren van planvorming met betrekking tot woningbouw.

  Er kan zoveel meer in zoveel minder tijd, wil de echte ambitieuze politicus die groei en kansen voor de stad ziet aankloppen, “please stand up”..??!!

 2. Leen

  Lachwekkende stap van Eindhoven. Een enorme oppervlakte met vrij weinig inwoners zal het worden. Verbaasd mij wel waarom Utrecht, Maarssen, Nieuwegein en Houten nooit heeft ingelijfd.

 3. Katja

  4e stad, 15e stad, 3e stad, big deal hoor. Doe eens effe normaal allemaal, internationaal stelt 400.000 inwoners geen reet voor.

 4. Beestje

  Ik snap niet waar iedereen zich druk over maakt. Lekker laten groeien. Andere gemeentes inlijven is toch wel iets anders dan natuurlijke groei?

 5. Moah Zedong

  Haha Bill, zit het stemgedrag van je mede-Utrechters je dwars?

  Wat jij beschrijft is letterlijk de stedenbouw in China, en om eerlijk te zijn geloof ik dat dáár de term extreemlinks meer op z’n plaats is. Je hebt dus op z’n zachtst gezegd een ambivalente houding tegenover extreemlinks.

 6. Wim Vreeswijk

  Het aantrekkelijke ooit van Utrecht, voor 2001, was dat het met 250.000- 275.000 inwoners nog een ‘leefbaar Utrecht’ was en feitelijk één groot dorp was midden in ons land, dus zonder extreme verkeerscongestie en relatief goedkope woningen. Maar ik begrijp dat wel van de politieke partijen in de gemeenteraad. Fractiesubsidie is namelijk inwonertal gerelateerd, dus Utrecht wordt dan ook volop steeds verder vol gebouwd op die maximale 99 km2 via steeds meer ‘inbreiding’ , zoals dat heet, ook al gaat dat ten koste van allerlei groenstroken, waar in 2002 nog volop tegen gedemonstreerd werd via de aanvankelijk succesvolle actie ‘geen poen voor groen’ waar met name de SP aktief mee was. Nu hoor je niemand er meer over, helaas. Ook de Algemene uitkering uit ‘Den Haag’ is inwonertal gerelateerd en is m.i. dan ook een dubieus uitgangspunt. Feitelijk zou hierover een lokaal referendum moeten worden georganiseerd, willen we meer of minder en niet 1x per 4 jaar via de stembus !

 7. Luuk Upuuk

  Meneer Jorritsma is kennelijk niet tevreden met het salaris dat zijn baan nu oplevert. Als de gemeente 375.000 inwoners heeft en de man of vrouw 55 jaar oud is dan krijgt hij of zij het maximale salaris. Het maximale salaris per maand is
  € 10.806,85 bruto per maand. Per jaar komt dit dus neer op € 129.682,20 bruto per jaar. Dit is exclusief vakantiegeld van 8% en een eindejaarsuitkering.

 8. Henk

  Kan ik me ook ergens aanmelden voor dat maximale salaris Luuk Upuuk? Graag inclusief vakantiegeld én eindejaarsuitkering.

 9. Alan Hoekstra

  Ik stel voor dat Lelystad alle andere gemeenten annexeert. Dan is Lelystad met 17 miljoen inwoners de grootste stad van Nederland en zijn we van dit soort grezentrekgeneuzel al.

 10. Wim Bangwijk

  @ vreeswijk, Utrecht is nooit een dorp geweest…en dat heeft niets met inwoner aantallen zelf te maken: Utrecht was de stad waar de Nederland staat rechtelijk is ontstaan, international VREDE VAN UTRECHT verdrag, etc,etc Ken de geschiednis, dan weet je het verschil en verkondig je geen sprookjes meer!

 11. MV

  Iemand schrijf hierboven: “Lachwekkende stap van Eindhoven. Een enorme oppervlakte met vrij weinig inwoners zal het worden. Verbaasd mij wel waarom Utrecht, Maarssen, Nieuwegein en Houten nooit heeft ingelijfd.”
  Al deze plaatsen zitten al zo goed als vast aan Eindhoven, dus dat valt allemaal reuze mee… In feite functioneert het al als één stad. De stadsbussen rijden naar al deze plaatsen, mensen maken gebruik van alle voorzieningen in Eindhoven. Dus heel logisch allemaal.

 12. Vincent Rondwijk

  Het gaat echt snel met onze steden in Nederland! Ik ben benieuwd hoe ons land en onze steden eruit zien over 10 jaar. Ik hoop dat er wel genoeg groenstroken behouden blijven in de tussengebieden. https://www.wdadvising.nl/adviesbureau-ruimtelijke-ordening

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).