FC4YOU doet veel | De Utrechtse Internet Courant FC4YOU doet veel | De Utrechtse Internet Courant

FC4YOU doet veel

FC4YOU doet veel

FC Utrecht kent iedereen. Maar FC4YOU? Dat is de verzamelnaam van alles wat spelers, trainers, stadion en personeel gratis inzetten voor de stad Utrecht. De club biedt een indrukwekkende lijst projecten voor de gezondheid en het meedoen van kinderen en volwassenen. Straatvoetbal, lessen in het stadion, optreden van voetballers in de klas en zelfs sollicitatietraining. Het is niet simpel, om als club geld te vinden voor zoveel sociale en maatschappelijke projecten.

Meer dan Galgenwaard

Op 11 november organiseert de club een gala, waar de bezoekers vakkundig geld uit de zak geklopt wordt. FC Utrecht is ook hard aan het nadenken over andere manieren om geld bijeen te krijgen, bijvoorbeeld via crowdfunding. Terecht, want de club wil zeker stellen dat ze meer voor de stad kan blijven doen dan af en toe en goede voorstelling te verzorgen in de Galgenwaard of elders.

Voetballers op school

Ik mocht een paar jaar geleden bij de lancering van FC4YOU zijn, en het was mooi om Frans van Seumeren en Herman van Veen samen zo geïnspireerd te zien. Wat is er inmiddels allemaal van de grond gekomen? Voetballers leggen op scholen uit wat pesten met je doet en waarom je het dus beter kunt laten. In buurten waar sporten niet gebruikelijk is en de kids dus vaak al jong veel te dik zijn, worden toernooien georganiseerd. Wie wint mag in het stadion spelen.

Spelers doen actief mee

Ik bedoel maar. Menig rot jongetje vergeet stante pede rottigheid uit te halen als dit je kansen zijn. Het is fantastisch dat de spelers zelf ook zo actief meedoen. Zeker ook de jeugdspelers, die verplicht zijn uit te zwermen over scholen, klaslokalen en pleinen om daar inspiratie te geven. En zelf op te doen.
De maatschappelijke impact van voetbal reikt veel verder dan alleen naar de supporters toe. Dat heeft FC Utrecht gelukkig goed begrepen. Als je zoals ik voetbal maar op afstand volgt, weet je globaal van de standen in de Eredivisie. Je hoort van de aanloop naar de wereldkampioenschappen, en je zapt regelmatig langs het legioen van tamelijk zelfgenoegzame types, die denken dat we nooit op ze uitgekeken raken zolang ze maar over voetbal praten. Andere doelgroep, denk ik dan maar.

Festijn dat bindt

Op het moment dat gemeentes belastinggeld moeten gebruiken om voetbal overeind te houden, denk je wel weer wat langer erover na. Want daar is natuurlijk ook wel een reden voor. Voetbal is voor heel veel mensen een festijn, en brengt ook mensen bij elkaar die elkaar anders niet zo vaak tegenkomen.
Die maatschappelijke impact van de helden ervaar je al helemaal als je in verre landen reist. Met Cruijff kom je nog steeds goed weg, net als met Robben. Het is die maatschappelijke toegevoegde waarde die zit onder de besluiten om belastinggeld te stoppen in het overeind houden van profvoetbal. Daar mag af en toe wel een centje bij. Hoewel…de salarissen zijn tamelijk ruim boven de Balkenende-norm natuurlijk. Daar lees ik overigens zelden kritische columns over. Voetballers zijn populairder dan bankiers kennelijk.

Rolmodellen

Gelukkig is FC Utrecht een van de clubs die zich goed realiseren dat ze ook iets terug moeten doen. Niet alleen vanwege die publieke middelen. Maar ook omdat ze weten dat hun voetballers voor velen rolmodel zijn. En dat ze dus heel veel impact kunnen hebben op de stad en dat is meer dan alleen hun fans. Waar heel Utrecht en wijde omgeving van kan profiteren.
Trude Maas
Voorzitter Utrecht Development Board

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).