Fonds City Events gevraagd | De Utrechtse Internet Courant Fonds City Events gevraagd | De Utrechtse Internet Courant

Fonds City Events gevraagd

Fonds City Events gevraagd

Utrecht streeft er naar een internationale stad te worden. Voor bedrijven, voor de diensten die we herbergen, en uiteraard ook voor alle opleidingen. In zo’n breed idee past het University College, Danone, de Gamegarden, de International School Utrecht. En Nijntjes die ook in het Engels de weg naar onze musea wijzen.

De Kamer van Koophandel schreef er onlangs een gloedvol boekje over. Inclusief een pleidooi voor Actie. Dat moet ook wel, want in onze doctorandussenstad is papier soms net wat te geduldig.

Bij die ambitie hoort meer. Bijvoorbeeld een levendige programmering in ons aanstaand Muziekpaleis. In juli de Jeugd Olympische Spelen EYOF. Een jaar lang Vrede van Utrecht vieren. Gastvrijheid bieden aan grote internationale wetenschappelijke congressen. En bij dat alles past ook horeca- en hotelcapaciteit van kaliber.

Hoe zet je die ontwikkeling in beweging? Niet door een planning te maken die er als een treinreis uitziet. Waarbij alles in een kader past, want de rails is nu eenmaal kaarsrecht.

Nee, het werkt beter als je jezelf voor het blok zet en steeds opnieuw bij zaken die zich aandienen, afweegt of ze bijdragen aan die stip op de horizon: een aantrekkelijke internationale stad met een allure die kwaliteit uitstraalt.

Tour de France

Dit is dus een pleidooi om vanuit je strategie opportunistisch en flexibel met de wereld om te gaan. Zo dient zich een mogelijkheid aan, Utrecht op de kaart te zetten met de start van de Tour de France. Sinds de Giro ons in 2010 bezocht weten we dat we het kunnen en weten we ook wat zo’n evenement doet met de stad. Alles indertijd roze gekleurd, probleemloos soepel georganiseerd, veel belangstelling en overal een dijk van een sfeer. Utrecht ontdekte: “yes we can”. Fietsen past kennelijk bij ons. Op een gewone werkdag rijden er 90.000 fietsers door Utrecht, lazen we vorige week op DUIC. Daar kunnen wel een paar geschoren benen bij toch?!

Kennis, cultuur plus sport

Sinds de Rabobank zich begrijpelijkerwijs moest terugtrekken omdat ze teveel imago schade leed, lijkt het Tour-initiatief het wat moeilijker te krijgen. Maar omdat onder druk nu eenmaal alles vloeibaar wordt, is de Utrecht Development Board ervan overtuigd dat de gemeente het samen met het Business Peloton wel gaat redden. Want we zijn een stad van kennis en cultuur. Sport hoort daar zeker bij. En de passie van Utrecht. Jammer dat de Rabobank als sponsor voor dit evenement wegvalt. De UDB weet echter als geen ander dat deze bank een rood-wit hart heeft. Daarom bij deze het voorstel dat de Rabobank het geld dat ze al gereserveerd had, investeert in andere evenementen in de stad. Of dat nu de opening van het Muziekpaleis is, het Festival Oude Muziek of welke andere gebeurtenis.

Fonds City Events

Is dit niet het uitgelezen moment om te starten met een Fonds City Events? Een plan dat al klaar ligt. Maar dat helaas tot nu toe papier is gebleven. Een fonds waarmee spraakmakende internationale evenementen aangetrokken en georganiseerd kunnen worden, op basis van een stevige lange termijnagenda van overheid en partners in de stad. Rabobank geeft een flinke voorzet, de gemeente ook. Middels het Ondernemersfonds Utrecht kan de rest van het  bedrijfsleven participeren.. Mooie opdracht voor B&W lijkt ons. Zo hoeft niet iedere keer het wiel te worden uitgevonden. Zo’n fonds is ook een vorm van infrastructuur.

Dus: gewoon doorgaan met die Tour, en parallel gebruik maken van de onrust rondom het wielrennen door een goede bodem te leggen onder de culturele en sportieve ambitie van de stad.

Als je een probleem niet kunt oplossen moet je van probleem veranderen, vindt de UDB.

 

Trude Maas,

Voorzitter Utrecht Development Board

1 Reactie

Reageren
  1. Kees Cornelder

    Met een oenig stadsbestuur dat het met portefeuillehouder wethouder Lintmeijer (Groen Links: we say no more) niet voor elkaar krijgt om zo’n nuttig p.r.speeltje als de Europese culturele hoofdstad naar Utrecht te slepen: zou het internationaliseren hier dan opeens wel lukken?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).