Fraudeonderzoek in Utrecht levert miljoenen op | De Utrechtse Internet Courant Fraudeonderzoek in Utrecht levert miljoenen op | De Utrechtse Internet Courant

Fraudeonderzoek in Utrecht levert miljoenen op

Fraudeonderzoek in Utrecht levert miljoenen op

Op verzoek van de gemeente Utrecht heeft het Interventieteam Midden Nederland voor de tweede maal een fraudeonderzoek ingesteld in de omgeving van de Amsterdamsestraatweg, in Ondiep, Overvecht en Kanaleneiland. De opbrengst van het project bedraagt aan directe resultaten bijna 3 miljoen euro uit terugvorderingen, boetes, beëindigingen van uitkeringen en correcties.

In de toekomst zal er ook nog bespaard worden doordat sommige uitkeringen en toeslagen niet meer uitgekeerd worden, de gemeente raamt dit bedrag op nog eens 1,5 miljoen euro. Dit alles blijkt uit de resultaten van het onderzoek die vandaag gepubliceerd zijn.

Volgens de gemeente waren er veel signalen dat in betreffende buurten en wijken bij bewoners en bij ondernemers de hardnekkige problemen weer de kop opstaken. “Het Interventieteam richtte zich met name op het voorkomen en bestrijden van allerlei vormen van fraude en illegaliteit gerelateerd aan wonen en werken. In het projectteam ‘Latus Spectare’ werkten medewerkers van de gemeente Utrecht, de politie, de Belastingdienst, Inspectie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en het UWV (Uitkeringsinstituut werknemersverzekeringen) nauw samen”, aldus de gemeente.  Het onderzoek vond plaats in de periode mei 2012 tot augustus 2013.

Wonen, uitkering en toeslagen
Bij verschillende bewoners in het gebied zijn onderzoeken ingesteld naar mogelijke woon -, uitkerings- en toeslagfraude. Deze personen werden geselecteerd op een: “risicoanalyse van administratieve bestanden.” Het onderzoek leidt tot  beëindiging van 31 bijstandsuitkeringen en daarmee tot aanzienlijke besparingen voor rijk en gemeente.

In 26 gevallen is sprake van terugvordering van ten onrechte uitgekeerde uitkeringen van circa 400.000 euro. Geconstateerd is dat in 105 gevallen personen niet of onjuist geregistreerd stonden in de BRP (Basis Registratie Personen) van de gemeente Utrecht. Dat heeft geleid tot in-, uit- en overschrijvingen van betreffende personen. Het UWV heeft 28 maal fraude geconstateerd met uitkeringen. In totaal wordt een bedrag  van circa 100.000 euro aan fraude plus opgelegde boetes teruggevorderd. Door de Belastingdienst zijn in totaal 178 toeslagen met betrekking tot huur-, zorg-, kinderopvang en kindgebondenbudget beëindigd. Met terugvordering is een bedrag van ruim 1,5 miljoen euro gemoeid.

Verder heeft de gemeente naar aanleiding van enkele onderzoeken bewoners kunnen verwijzen naar andere regelingen, zoals bijzondere bijstand en jeugdzorg. Ook zijn enkele uitkeringsgerechtigden bemiddeld naar werk.

Bedrijven en werkgeverschap
Niet alleen personen zijn gecontroleerd. Het interventieteam ging ook op bezoek bij bedrijven. Door de Belastingdienst zijn in totaal 44 administratieonderzoeken volledig afgerond met een totaal correctiebedrag van ruim 450.000 euro en een boetebedrag van ongeveer 25.000 euro. Door de Inspectie SZW zijn 21 boetes opgelegd voor overtredingen van de Wet Arbeid Vreemdelingen en/of de Wet Minimumloon met in totaal 200.000 euro aan boetes. Het projectteam heeft verder onderzoek uitgevoerd bij overlastgevende ondernemingen. Tweemaal heeft dit geleid tot de sluiting van een bedrijfspand voor overtredingen ten aanzien van de openbare orde en huisvesting.

10 Reacties

Reageren
  1. Jiri

    Prima resultaat. Het doet mij denken aan die verkeerscontroles, waar altijd bergen aan misdragingen naar voren komen. Het loont blijkbaar! Wat mij betreft vaker doen. Prima!

  2. bladibla

    Gaat men nu ook in de chiquere delen van Utrecht onderzoek doen naar belastingontduiking en fraude, want ik vermoed dat daar ook veel geld te halen is.

  3. Geenstijl@Utrecht

    Jiri, in een politiestaat is de ook de goedwillende burger de klos, regels zijn regels ook als je het als ondernemer niet wist of weet.
    Maar laten wij eens een interventie team inzetten op ambtenaren die niet pluis zijn, voorbeelden genoeg bij het UVO.
    Ja Jiri, jammer dat Oost-Duitsland niet meer bestaat had je daarheen kunnen verhuizen en je buurman kunnen bespioneren.
    Het is goed dat fraude bestreden word, maar we moeten niet doorslaan.

  4. Robb

    Wat praat je voor poep geenstijl!
    Als je niks te verbergen hebt, is er niks aan de hand. Lekker door gaan met controles.

  5. Geenstijl@Utrecht

    Robb hou je Ordinaire shit Kopp.
    Fraude bestrijden prima, nogmaals voor de mensen die niet kunnen lezen, maar we moeten niet doorslaan.

  6. Gustavo

    Er mag best streng gecontroleerd worden op fraude. Het is immers gemeenschapsgeld. Hier moet zorgvuldig mee worden omgegaan.

  7. Krakeling

    Is de topje van die ijsberg!
    @geenstijl — loopt het je al dun door de broek?

  8. Wilma

    Volgens mij mogen Nederlanders altijd hun mening geven geen stijl, dat hoort zo in een democratie. Niemand hoeft hier zijn ‘kopp’ te houden, fijn toch?

  9. Malvinas

    Het beste is om reacties zonder stijl gewoon te negeren.

  10. Peter

    Geenstijl@Utrecht, je doet je naam eer aan met de reactie op Robb.!!!!!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).