Gaat het 19 maart wel over Utrecht? | De Utrechtse Internet Courant Gaat het 19 maart wel over Utrecht? | De Utrechtse Internet Courant

Gaat het 19 maart wel over Utrecht?

Gaat het 19 maart wel over Utrecht?

Nog even en we hanteren het rode potlood. Zijn we dan voor vier jaar weer klaar? Vrijgesteld van participeren, en bereid om weer rustig en vrijblijvend in de rol van toeschouwers te zitten?

De afgelopen weken hebben we vooral veel gehoord van de landelijke partijen. Die krijgen immers een ruim podium op televisie en andere landelijke media. Er komen allerlei onderwerpen voorbij, maar het gaat natuurlijk nooit over de specifiek Utrechtse zaken. Terwijl het 19 maart daarover wel gaat. De verklaring is niet ingewikkeld: zolang alle gemeentes tegelijkertijd naar de stembus gaan, zullen de landelijke partijen het voortouw nemen.

Het gaat om dichtbij en lokaal

Het accent op landelijke politiek gebeurt in een tijd die bol staat van het woord participatie. Participatie gaat bijna altijd over onderwerpen tamelijk dichtbij. Onderwerpen waar we misschien best over zouden willen stemmen. De kans dat dat nu gebeurt is volgens mij vrijwel nihil.

Er zijn vast allerlei manieren om sterk lokale verkiezingen te bereiken. Maar de variant: niet meer op één dag in heel Nederland tegelijkertijd de gemeenteraden kiezen, hoor ik nog zelden. Tijdje geleden besproken en kennelijk afgeserveerd. We moesten het daar toch maar nog eens over hebben, als het echt menens is met het betrekken van de burger bij lokale zaken tenminste.

Utrechts eigen oplossing

Discussies zijn vaak tamelijk algemeen. Neem de jeugdwerkloosheid bestrijden, wie is daar nu niet voor. Dan komen al gauw allerlei Haagse nota’s langs, waaraan we dan in de stad invulling mogen (of moeten) geven. Stel dat je afwijkt van het algemene patroon? Het zou best eens kunnen dat in Utrecht het gemiddelde opleidingsniveau van bijstandsgerechtigden en werklozen hoger ligt dan het landelijk gemiddelde. Hier zijn dus misschien wel andere instrumenten nodig dan de maatregelen die meestal op de onderkant van de arbeidsmarkt zijn gericht. Nog geen debat heb ik daarover gehoord. Ook niet in Utrecht. Toch is dat volgens de UDB een van de prioriteiten van het komend college.

Hoofdtaak voor wethouder EZ

Kijk ook eens naar de moderne discussie over het “verdienmodel”. Die discussie kun je voeren op een comfortabel abstractieniveau. Lees er de krant maar op na. Maar het is juist de kunst om concreet te worden. Dan is de uitkomst voor Utrecht echt anders dan voor Rotterdam. Daar moeten B&W het over hebben, en dat wordt de hoofdtaak voor de wethouder van EZ natuurlijk.

Experimenten met meedenken en meepraten

Tenslotte de veelgeroemde participatiedemocratie. Gaan we experimenteren daarmee? Blijven we allerlei beslissingen leggen in handen van de gemeenteraad of gaan we experimenteren met nieuwe vormen van meedenken en meepraten?

Juist Utrecht is in staat de zaken anders aan te pakken. Op verschillende plekken zien we mogelijkheden. Bijvoorbeeld: gaan we door op de weg zoals met het Ondernemingsfonds Utrecht (OfU) is ingeslagen, namelijk zelfbeheer? Zit er nog een oefening referendum in misschien hier in de stad? Wat had de juiste vraag over de Bieb++ moeten zijn, en wie hadden daar dan over mee moeten stemmen?

Vondsten van Kieskompas

Het Kieskompas (een hulpmiddel op internet voor stemmers om hun politieke keus te bepalen) onderzoekt in Utrecht of één en dezelfde vraag op twee of meer manieren gesteld verschillende antwoorden oplevert. Misschien helpen de vondsten van de Kieskompas-onderzoekers ons aan leuke inspiratiebronnen voor een volksraadpleging over concrete zaken?

Enfin, na 19 maart gaan we zien of het hier top wordt qua betrokkenheid. In de jongste stad van Nederland zou dat toch moeten kunnen.

Trude Maas

Voorzitter Utrecht Development Board

1 Reactie

Reageren
  1. Elisabeth

    Geachte mevrouw Maas,
    Er was wel degelijk een debat over werkloosheid, werklozen aan de onderkant en de bovenkant van de markt. Vorige week namelijk, van De Wijkplaats in Utrecht (in Lombok). Daar probeerden de kandidaten van zeven partijen een antwoord te formuleren op mensen in het publiek die met hun verhalen kwamen over werkloosheid, hoogopgeleid zijn maar nergens aan de bak komen, laagbetaald worden in de zorg en ontslag tegemoet zien, te maken krijgen met de sociale dienst en de (passende) tegenprestatie …. En in Lunetten, een paar weken geleden, ging het verkiezingsdebat over zelfbeheer (Musketon) en participatie. Kortom: er waren wel degelijk debatten over! En ik zie de politici er ook mee worstelen, omdat ze veel (nieuwe doelgroepen) op hun bord krijgen. Maar ik vind niet dat ze in algemeenheden blijven hangen, ze zijn soms nog zoekende en proberen wel degelijk een Utrechts antwoord te formuleren.
    Was u maar bij die debatten geweest! Dat was een fraaie aanvulling geweest. Succes! En hartelijke groet, Elisabeth van den Hoogen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).