Geluidslek als symbool van Utrechtse openheid | Geluidslek als symbool van Utrechtse openheid – De Utrechtse Internet Courant

Geluidslek als symbool van Utrechtse openheid

Wat zeg je als iemand vraagt waar wij in Utrecht uniek in zijn? Dat zal afhangen van de persoon natuurlijk. De plek is top, dat is iets waar vriend en vijand het over eens zijn. Centraler in het land kan het niet: je kunt niet om Utrecht heen als je je verplaatst in dit kikkerlandje. Volgens de auteurs van de Atlas voor Gemeenten verklaart dat meteen een flink stuk van de relatief lage werkloosheid. Je kunt hier vandaan op veel plekken werk vinden, het hoeft niet per se in de stad zelf te zijn. Mits we goede verbindingen hebben natuurlijk, niet teveel files en goed openbaar vervoer.

Baaierd aan opleidingen

Nou is die ligging in Nederland, in de Randstad, geen eigen verdienste. Wat dan wel? Vestigingsplek van veel opleidingen. Daar kun je wat aan doen, en dat gebeurt ook. Goede gebouwen, een baaierd aan opleidingen op elk niveau, en ook een heel mooi Science Park vol excellente specialismen. Utrecht bezit sterke instellingen in de zorg, wetenschappelijk onderzoek van klasse. Dat komt er allemaal niet vanzelf, daar is en wordt hard aan gewerkt. Natuurlijk.

Kortste nacht

Maar wat is er hier nu echt uniek? Wat vind je niet zomaar op andere plaatsen? Wat is er net zo uniek als de werfkelders? We gaan het dit weekeinde zien, op de langste twee dagen en de kortste nacht van het jaar: TivoliVredenburg gaat open. Dat heeft de potentie om zo’n uitzonderlijke plek te worden. Vijf verschillende zalen, ruimtes waar liefhebbers van zeer uiteenlopende muziek elkaar kunnen ontmoeten. Een soort mooie multi-culti plek in muzikale zin.

Symbool voor diversiteit

Over een paar dagen, zaterdag de 21e, begint het groots openings-spektakel. Alle zalen in gebruik, een doorlopend programma waar we als bezoeker flink doorheen kunnen crossen. Symbool voor diversiteit. Niet alleen voor de verschillende smaken in de stad, maar ook ver daarbuiten.

Tramtunnel, metro

Direct perfect? Ach, er zal nog wel wat aan het gebouw gesleuteld moeten worden, en ja, daar draaien wij met zijn allen voor op. Alles heeft zo zijn prijs. En hier lekt er gelukkig alleen nog maar geluid. In de Haagse tramtunnel lekte het brak water. En de Amsterdamse metro kennen velen voorlopig alleen als bodemloze bouwput van de eeuw. Dan zitten wij in Utrecht toch net iets beter. Horen we ook nog eens wat de buren mooie muziek vinden, hoewel we daar niet voor gekozen hadden.

Elke dag verbonden

Laat dat geluidslek maar symbool staan voor de openheid die we wel gebruiken kunnen. Even buiten je eigen hokje kijken en luisteren kan nooit kwaad immers. Muziek verbindt, kijk maar naar die grote festivals. TivoliVredenburg verbindt straks elke dag. Daar kunnen we dus trots op zijn. Trots? Ongewoon en vrij uniek voor Utrecht, zo’n gevoel.

Trude Maas

Voorzitter Utrecht Development Board

5 Reacties

Reageren
 1. Frans Vreeke

  Geweldige tekst Trude. Veel dank daarvoor.

  hartelijke groet

  Frans

 2. bladibla

  en ja hoor, daar is ze weer. Mevrouw moet burgemeester ergens worden joh. Ieder column heeft dezelfde strekking, waardoor ze het lezen niet meer waard zijn. Daarnaast kun je bij alle “chapeau” en “bravo” roepen, zolang je het zelf niet raakt. Als het wat mag kosten dan mag mevr. Maas dat misschien maar eens eigenhandig gaan betalen. Dt vind ik eigenlijk voor iedereen gelden die dezelfde loze kreet hanteert. Een soort prima systeem van vrijwillige belastingen.

 3. Lekkage

  Eigenlijk een ordinaire reclame uiting met een zeer hoog kijk mij nou leuk creatief bezig zijn gehalte. Gewoon het geluidslek bagataliseren en klaar? Is dat het onderscheidende vermogen van deze madam?

 4. Peter Tol

  Bouwfouten als Utrecht’s Unique Selling Point. Ik vind het wel een mooie.

 5. Van Pimpelen

  … ik weet ondertussen van niets…

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).