Gemeente Utrecht presenteert nieuwe begroting; wat te doen met 1,7 miljard euro? Gemeente Utrecht presenteert nieuwe begroting; wat te doen met 1,7 miljard euro?

Gemeente Utrecht presenteert nieuwe begroting; wat te doen met 1,7 miljard euro?

Gemeente Utrecht presenteert nieuwe begroting; wat te doen met 1,7 miljard euro?
De gemeente Utrecht heeft de begroting voor 2023 gepresenteerd waar ruim 1,7 miljard euro mee is gemoeid. De financiële plannen zijn een vertaling van het coalitieakkoord dat na de verkiezingen in maart van dit jaar gesloten is. Wat gaat de gemeente doen met al dat geld, en waar komt het geld allemaal vandaan?

De gemeente Utrecht heeft de begroting voor 2023 gepresenteerd waar ruim 1,7 miljard euro mee is gemoeid. De financiële plannen zijn een vertaling van het coalitieakkoord dat na de verkiezingen in maart van dit jaar gesloten is. Wat gaat de gemeente doen met al dat geld, en waar komt het geld allemaal vandaan?

Laten we maar gelijk benoemen waar een deel van het geld vandaan komt om de gekozen investeringen te doen; de OZB gaat omhoog met 21,5 procent en er moet meer betaald gaan worden voor parkeren in de stad.

Deze verhogingen zijn volgens het gemeentebestuur nodig om ‘te kunnen blijven werken aan een leefbare stad voor iedereen’. De gemeente is vooral van plan om meer te doen voor inwoners die te maken hebben met armoede en schulden om zo de kansenongelijkheid te verminderen.

Woningnood

Ook moet de woningnood aangepakt worden. Naast het bouwen van de reeds geplande woningen – in 2023 in totaal 3.000 stuks – gaat er 3 miljoen euro naar een fonds om snel extra betaalbare woningen te realiseren. Ook zegt het gemeentebestuur dat de verkoop van sociale huurwoningen moet stoppen en wordt er gekeken of er versneld 1.000 tijdelijke sociale huurwoningen gebouwd kunnen worden.

Er wordt ook geïnvesteerd in parken, sportplekken, fietsroutes, fietsenstallingen, schoolgebouwen en meer groen in de stad. Daarbovenop komt er extra geld vrij om de klimaatcrisis tegen te gaan en kunst en cultuur te stimuleren.

Reactie

Wethouder Financiën Susanne Schilderman: “We moeten er hard aan blijven werken dat Utrecht een leefbare stad blijft voor iedereen. De speerpunten uit ons coalitieakkoord zijn in de afgelopen tijd alleen maar urgenter geworden. Daarom investeren we fors in een gezonde groei voor iedereen, kansengelijkheid, betaalbare woonruimte en het tegengaan van de klimaatcrisis. En hebben we oog voor inwoners, ondernemers en organisaties die het financieel zwaar hebben.”

Bovenstaande is een zeer korte weergave van de plannen, de begroting moet ook nog besproken worden in de gemeenteraad. Wil je zelf in de cijfers duiken? Dat kan hier.

21 Reacties

Reageren
 1. Rian Kraan

  In deze tijd van ongekende inflatie en schrikbarende energieprijzen meent de politiek in Utrecht ook een duit in het zakje te moeten doen door de OZB te verhogen met 21,5 %. Totaal losgezongen van de werkelijkheid!

 2. Don

  De OZB gaat omhoog met 21,5 procent en er moet meer betaald gaan worden voor parkeren in de stad. We hebben te maken met een enorme inflatie men is nog niet bekomen van de financiële gevolgen van corona er is een oorlog gaande die de wereld economie in laat storten en het gemeente bestuur van utrecht komt doodleuk met krankzinnige verhogingen van belasting tarieven. Het gemeentebestuur is blijkbaar ieder zicht op de werkelijkheid volledig kwijt. Dit is de manier om de economie in utrecht nog verder de grond in te trappen en deze stad voor de eeuwigheid in de schulden te storten.

 3. Koel Hoofd

  OZB verhoging 21.5%
  In het coalitie akkoord werd nog 18% genoemd.
  Prijsstijging in Utrecht over heel 2020 was 18%, 1e kwartaal 2021 21.3%, jaarwisseling 2021 +/- 3 maanden is ijkpunt voor OZB.
  Dan zit er ook nog een verhoging parkeertarieven in de pijplijn die hier niet worden genoemd…
  De gemeente heeft heel dringend heel veel geld nodig.

 4. Scherpschutter

  “De OZB gaat omhoog met 21,5 procent en er moet meer betaald gaan worden voor parkeren in de stad.”

  Mag ik even keihard lachen als ex-inwoner van deze linkse hel? LOL

  En nou niet klagen hè?! U doet het allemaal zelf.

 5. Geenstijl@Utrecht

  Al met al,mensen die sparen en werken,zijn de sjaak in Utrecht, om vooral de politieke hobby’s te bewerkstelligen.

 6. Len

  Ik zou zeggen maak eerst maar eens af waar momenteel aan wordt gewerkt en doe het even sober aan voor een paar jaartjes.

  Maar dit is schijnbaar waar voor gestemd is door de burger. Die wil dit en niets anders.

 7. Scherpschutter

  @Don 17:34

  “The way to crush the bourgeoisie is to grind them between the millstones of taxation and inflation.”.

  Lenin.

 8. cas

  Ik heb een heel goed idee, stop alle onzinnige en politieke werkzaamheden en projecten. Goede straten niet omvormen tot vreemde promenades, fietspaden of meer van dat soort dingen. Schrap 20% van alle subsidies aan stichtingen die nooit zelf levensvatbaar zijn en niet direct iets aan de maatschappij bijdragen.
  Loop intern even een rondje en kijk of er mensen zijn die een functie hebben waar je direct vanaf kan zonder impact op de continuïteit (direct ontslaan kan niet, maar in de toekomst hoef je die niet in te vullen als iemand weggaat).
  Stop met dingen tegen hoge kosten naar de stad te halen.

 9. Herman

  Prachtige foto!
  De fotograaf heeft zich in wel een heel rare positie moeten wringen om dit perspectief te krijgen.
  Dat plan is een betonnen vlakte voor de voorbijgangers.

  Mooi stukje PR, zo verkoopt de stad zich ook, mooi laagje groen over beton.

 10. Wim

  Je moet maar durven. In tijden van extreme inflatie en stijging van de energieprijzen, zonder met de ogen te knipperen de OZB met 21,5 % verhogen.
  Utrecht jaagt zijn inwoners regelrecht naar het armoedefonds van Rutte.

 11. Thomas

  Dit van de werkelijkheid losgezongen college doet alsof het een natuurwet is dat de tarieven voor OZB en parkeren extreem omhoog moeten.
  Over het alternatief: uitgaven schrappen, wordt niet eens gesproken.
  In de bubbel van onze fiets- en feestpartijen is het nog niet doorgedrongen dat een van de zwaarste crises ooit aan het ontstaan is.

 12. Scherpschutter

  @Thomas

  Uiteraard presenteert ze belasting verhoging op deze verdraaide manipulatieve wijze. Wel het laatste dat de Gemeente wil communiceren is de naakte waarheid, namelijk dat ze haar eigen begroting midden in een crisis in 1 jaar tijd met een schokkende 13,33% laat groeien van 1.5 miljard naar 1.7 miljard (geld dat allemaal onttrokken moet worden aan de economie), om uit te spenderen aan zinloze linkse hobby’s zonder enige economische waarde.

  U kent het gezegde; links krijgt het zand in de woestijn nog op en zal u vertellen dat zulks de schuld van bedrijven is.

 13. Hadjememaar

  Utrecht is zeer in trek bij woningzoekenden, dus een verhoging van de OZB en parkeergelden zal geen grote problemen opleveren. A: het treft voor almensen met een (groot) huis en auto(s), B: Mensen die niet kunnen/willen delen, kunnen het voorbeeld van Scherpschutter volgen, hun bezit verpatsen en vertrekken naar Nergenshuizen. Good luck with that!

  BTW, volgens mij betaalt de helft van de reaguurders hier geen OZB in Utrecht. Ik wel.

 14. Lexus

  @Herman: zo wordt ook het gemeentebeleid gemaskeerd. Ik stem in met degenen die aandringen op de grote soberheid en de prioriteit leggen bij de meest noodzakelijke taken: armoedebeleid, volkshuisvesting en onderhoud — geen dure experimenten — van de infrastructuur. Het is zelfs zo dat de noodzakelijke echte vergroening van de stad in verband met het klimaat vele malen goedkoper is dan wat er nu wordt uitgegeven aan “groenbeheer”.

 15. Lombokker

  Begroting van 1,7 miljard, dat is 1.700 miljoen euro. Daarvan gaat 3 miljoen euro naar een fonds om snel extra betaalbare woningen te realiseren. Dat is dus 0,2 % van het totaal !!
  Vervolgens: “Daarbovenop komt er extra geld vrij om de klimaatcrisis tegen te gaan en kunst en cultuur te stimuleren.”
  Dit vind ik een schoolvoorbeeld van het stellen van de verkeerde prioriteiten.

 16. Lezer

  Het blijft een grote stijging, maar een deel van die 21,5% stijging van de _opbrengst_ aan OZB komt door de groei van de stad.

  De OZB per gebouw zal dus met iets minder dan 21,5% omhoog gaan. Dat zou in de buurt kunnen komen van de 18% uit het coalitieakkoord.

 17. Peter

  De gemeente is het enige bedrijf dat als het slechter gaat aan de inkomstenknop kan draaien (OZB met 21,5% omhoog), een normaal bedrijf gaat kritisch naar de uitgaven (incl. personeel) kijken.

  Inkomensongelijkheid, klimaat- en wooncrisis zijn zaken van de nationale overheid en laat dat daar. Een gemeente zou zich voor haar inwoners in moeten zetten. En daar laten ze juist steken vallen: https://www.duic.nl/algemeen/gemeente-utrecht-moet-ruim-930-000-euro-aan-dwangsommen-betalen-aan-enkele-inwoner/

 18. Mary Mossel

  Nou mooi hoor ik woon in een flatje en heb dat in de loop van mijn leven afbetaald . Helaas is de prijs van onroerend goed waanzinnig gestegen en de ozb dus ook. Iedereen die een eigen huis heeft zal hier onder lijden. Maar ja dit college is door een deel van de inwoners gekozen dus dat moet dan maar. Volgende keer een beetje verdiepein in de plannen van de partijen voor je een hokje rood maakt. Vooral wel gaan stemmen, de mensen die belangen hebben gaan echt wel en dan krijg je dit.

 19. Utrechtse Jantje

  Deze beleidsmakers hadden géén slechter tijdstip kunnen uitzoeken dan nú …. Om deze grote verhogingen aan te kondigen , en beste @ Hadjememaar ik heb het idee van @ Scherpschutter al zo’n 12 jaar geleden , net na mijn pensionering zelf al bedacht en ook gerealiseerd , en woon dus alweer ‘n hele tijd mooi , rustig en zéér tevreden in het prachtige Drenthe hoor !!! Alles Levensbestendig in een ruime bungalow met fijne grote achtertuin ….Ook zijn alle benodigde winkels hier gewoon nog op loopafstand aanwezig , dus Ik kan het iedere gepensioneerde aanbevelen van harte aanbevelen !!! En met m’n auto zijn we in anderhalf uur weer bij familie in Utrecht …..

 20. Rob

  Wat wethouder Schilderman had moeten zeggen is, ”de speerpunten uit ons coalitieakkoord zijn ingehaald door de werkelijkheid en blijken hun relevantie en urgentie totaal verloren te hebben nu de burger van Utrecht, de mensen om wie het eigenlijk toch echt gaat, het water aan de lippen staat. Daarom heeft de coalitie besloten alle ego-strelende prestige projectjes te cancelen en de belastingdruk te halveren”.

 21. Johan

  @ Rob

  Dat heb je prima geformuleerd. De spijker op de kop.
  Dit hedonistische college heeft alleen oog voor de eigen hobby’s.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).