Gemeente Utrecht presenteert Voorjaarsnota 2015: “Positieve en negatieve punten” | De Utrechtse Internet Courant Gemeente Utrecht presenteert Voorjaarsnota 2015: “Positieve en negatieve punten” | De Utrechtse Internet Courant

Gemeente Utrecht presenteert Voorjaarsnota 2015: “Positieve en negatieve punten”

Gemeente Utrecht presenteert Voorjaarsnota 2015: “Positieve en negatieve punten”
De Voorjaarsnota 2015 van de gemeente Utrecht is vanochtend gepresenteerd. Wethouder Jeroen Kreijkamp: “Er zijn positieve punten en negatieve punten.” In de Voorjaarsnota lost het college verschillende financiële tegenvallers en knelpunten op. Ook is er 10 miljoen euro vrijgemaakt om nader invulling te geven aan de collegeambities: werken aan werk, bouwen aan een gezonde toekomst en het werken aan de stadsdemocratie

De Voorjaarsnota 2015 van de gemeente Utrecht is vanochtend gepresenteerd. Wethouder Jeroen Kreijkamp: “Er zijn positieve punten en negatieve punten.” In de Voorjaarsnota lost het college verschillende financiële tegenvallers en knelpunten op. Ook is er 10 miljoen euro vrijgemaakt om nader invulling te geven aan de collegeambities: werken aan werk, bouwen aan een gezonde toekomst en het werken aan de stadsdemocratie

Utrecht is de snelst groeiende stad van Nederland, naast dat dit vraagstukken oplevert zorgt het er ook voor dat er geld binnenkomt. De uitkering van het gemeentefonds wordt mede gebaseerd op het aantal inwoners. Utrecht had eind 2014 334.295 inwoners, dit waren er in 2012 332.000. De extra gelden die dit met zich meebrengt kan ingezet worden bij knelpunten. Ook andere meevallers uit 2014 zorgen ervoor dat er geen verdere bezuinigingen moeten worden doorgevoerd.

Enkele kostenposten en knelpunten
Het wegvallen van de concessievergoedingsovereenkomst uit 1969 van Vitens door een uitspraak van de rechtbank zorgt ervoor dat Utrecht vanaf 2015 kampt met een structureel verlies van 1,1 miljoen euro. Het hoger beroep van de gemeente tegen de uitspraak van rechter loopt hierover nog.

Een andere kostenpost die de wethouder benoemt is de raamprostitutie in Utrecht. Het project Transparante en Schone raamprostitutie in Utrecht zal in 2015 zo’n 517.000 euro gaan kosten.

Het schrappen van de rijksvergoeding voor procesverbalen gaat ook geld kosten. Buitengewoon opsporingsambtenaren schrijven jaarlijks in Utrecht zo’n 10.000 boetes uit en voorheen kreeg de gemeente hier een vergoeding voor. Dit vervalt waardoor de gemeente 300.000 euro jaarlijks misloopt. In 2015 ontvangt de gemeente nog wel de vergoeding over 2014 maar volgend jaar krijgt de gemeente niks meer.

Bij projectwerkzaamheden aan de Vechtdijk is al eerder asbest gevonden, dit moet weggehaald worden en daar is de gemeente al een tijd mee bezig. In 2015 is er nog 800.000 euro nodig.

De fietsenstalling onder het Stadhuis krijgt een facelift, kosten 250.000 euro

Een zeer ongunstige ontwikkeling voor de financiën van de stad is een nieuw verdeelmodel dat dit jaar is ingevoerd voor de verdeling van de rijksmiddelen voor bijstandsuitkeringen. Dit leidt voor Utrecht tot een verwacht tekort van ongeveer 17 miljoen euro, uitgaande van 9900 uitkeringen tot eind 2015. De gemeente heeft echter de hoop dat het verdeelmodel nog aangepast gaat worden omdat er sprake zou zijn van weeffouten.

TIvoliVredenburg gaat misschien ook extra geld kosten. Omdat het nieuwe muziekpaleis mogelijk zelf niet financieel kan rondkomen is er een reserve gemaakt van 2,5 miljoen euro in 2015 en 1,1 miljoen euro in 2016. Deze reserves worden aangesproken als de tekorten zich daadwerkelijk voordoen.

Enkele investeringen
Uit de huidige inzichten van de gemeente blijkt dat er een lagere bijdrage nodig is de komende jaren voor culturele voorzieningen in Leidsche Rijn. De komst van een groots theater naar de nieuwbouwwijk gaat bijvoorbeeld niet door. Dit alles zorgt ervoor dat 8 miljoen euro, vanaf 2017, anders uitgegeven kan worden. Dit komt ten goede van andere culturele activiteiten in de stad. Hiermee kunnen de eerder aangekondigde bezuinigingen op cultuur teruggedraaid worden.

De gemeente zal zo’n 630.000 euro gaan investeringen in het programma Utrecht maken we samen. Dit programma beoogt door samenwerkingen een leefbaarder en veiliger stad te creëren, door onder andere stadsgesprekken en buurtinitiatieven. Hier valt onder andere de aanpak van radicalisering en het voorkomen en bestrijden van criminele activiteiten onder.

Doordat de gemeenteraad vorig jaar heeft ingestemd met de continuering van het ondernemersfonds zal de gemeente vanaf volgend jaar 580.000 euro gaan bijdragen.

Later meer…

15 Reacties

Reageren
  1. Bram

    Gelukkig maar er 30 miljoen extra binnenkomt uit de Tour de France: http://www.tourdefrance-2015.com/tour-de-france-parcours/gemeente-utrecht-verwacht-opbrengst-van-30-miljoen-met-tour-organisatie/

  2. Shan

    Er is dus 8 miljoen ‘extra’ nodig voor culturele activiteiten waar voornamelijk hoogopgeleide, werkende mensen gebruik van maken, en de mensen die afhankelijk zijn van een bijstandsuitkering worden gekort met 17 miljoen …. Gemeenteraad, is cultuur nou zóóó belangrijk?

  3. g briede

    Shan: zonder cultuur is er niets. Dit komt ook ten goede aan mensen aan de onderkant van de maatschappij: denk aan de culturele zondagen waar je gratis allerlei cultuur mee kan maken en zien. Dat er minder binnenkomt voor bijstandsuitkeringen betekent niet dat daar op gekort kan worden. Mensen in de bijstand ontvangen een bedrag dat landelijk is vastgesteld.

  4. thijs

    @ g briede culturele zondagen is ook maar een elitair groen links feestje, daar hebben mensen ad onderkant vd maatschappij echt geen reedt aan hoor.

  5. richard

    werken aan de stadsdemocratie, wat moet ik me daar nou bij voorstellen. iemand een idee?

  6. Ingridt

    @thijs:

    Taal is ook cultuur; Wellicht dat een beetje interesse in het Nederlands jou en anderen een beetje zou verheffen van de onderkant van de maatchappij!

  7. thijs

    @ Ingrid toevallig ben ik Academisch geschoold, maar gelukkig voel ik me daardoor niet verheven tot ´t wereldvreemde groenlinks niveau. Mooie zinsopbouw trouwens, Ingrid.

  8. maarten

    De hoge inkomens betalen belasting waaruit weer de uitkeringen worden betaald. Mag er dan van door werkenden betaald belastinggeld dan niets extra’s voor hen gedaan worden zoals een beetje cultuur? Zie het als dankbaarheid. 🙂

  9. @ Maarten

    Net of lage- en middeninkomens zelf geen belasting betalen?

  10. jos stelling

    Over cultuur. “Cultuur” is een veelal misbruikt begrip dat staat voor wat mensen bindt (cement) en is gebaseerd op menselijke activiteiten (tradities en gewoontes). Kunst en cultuur worden vaak ten onrechte in een adem genoemd. Vroger werd b.v. kunst gelieerd aan wetenschap. Integenstelling tot kunst, begint cultuur van onderop. De (vele) cultuurmanagers die weten wat goed is voor de mensen (top-down denken) zijn het grootste gevaar voor de cultuur en kosten vaak onevenredig veel geld. En dat gaat ten koste van onderwijs en b.v. museale activiteiten. Het cultuurnetwerk is een ondoorzichtig machtsblok geworden.

  11. Frank

    @Jos Stelling: Ik begrijp uit je redenering dat zoiets als “Nederlandse filmcultuur” feitelijk niet bestaat c.q. uit de aard der zaak onbestaanbaar is, tenzij je het over het door Nederlanders gegenereerde materiaal op Youtube hebt.

    @thijs: Academische scholing is geen enkele garantie voor taalbeheersing. Eerstejaars academische studenten maken gemiddeld 40 fouten per volgeschreven A4. Meer dan de helft daarvan betreft interpunctie, structuur en zinsbouw. En er is geen enkele reden om aan te nemen dat ze die score gedurende hun academische studie sterk verbeteren.

  12. jos stelling

    @ Frank. Geen idee wat je zegt en heb ik het gevoel dat ook jij mij totaal niet begrijpt. Maak er verder een leuk weekend van.

  13. Frank

    @Jos Stelling: Wat ik zeg is al bij al toch echt bijzonder eenvoudig. Je beweert zelf dat cultuur ‘van onderop begint’. Gegeven het feit dat film uit de aard der zaak iets is wat toch vooral een uiting van een bepaalde elite is, moet je zelf toch de conclusie trekken dat film geen cultuur is, maar kunst. En dat het gegeven ‘filmcultuur’ en in het verlengde daarvan ‘Nederlandse Filmcultuur’ daarmee een contradictio in terminis is.

    De enige film die van onderop begint is naar mijn idee de diarree van nietszeggende losse Youtube flodders. Dat is derhalve cultuur. Althans als ik jouw definitie van cultuur hanteer.

    Ook een heel fijn weekend trouwens.

  14. thijs

    frank je vergist je, ook youtube is cultuur. de meest simpele dingen zijn cultuur.
    Cultuur in het algemeen verwijst naar het patroon van menselijke activiteit en de symbolische structuren, die deze activiteit een zekere betekenis geven. In filosofische zin wordt cultuur, dat wat door de mens verworven is, tegenover de “natuur”, dat wat aangeboren is, gesteld. Er bestaan uiteenlopende definities van “cultuur”, die duiden op verschillende theoretische benaderingen voor de beeldvorming of evaluatie van de menselijke activiteit en haar producten.
    Het probleem is dat mensen zoals jij denken dat jullie verheven GroenLinks cultuurprojectjes de enige juiste cultuur is en dat er geen cultuur zou zijn zonder jullie cultuursubsidiecultuur.

  15. Frank

    @thijs: Het blijkt dat academisch geschoold zijn niet alleen geen garantie is voor behoorlijk kunnen schrijven, maar ook op geen enkele manier een garantie is voor zorgvuldig kunnen lezen.
    En voor de goed orde: ik ben van ‘het brede begrip cultuur’. Niet primair van wat jij met een onvervalste kokerblik GroenLinkscultuur noemt. Ik snap ook niet waar je dat uit leest.

    Ik vraag slechts aan Jos of hij het begrip “Nederlandse Filmcultuur” eerder hangt aan de Hochkunst die Nederlandse film heet of, gegeven zijn definitie van cultuur, aan de cultuur van Nederlanders met filmpjes op Youtube.

    Dat is een vraag thijs, geen stelling.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).