Gemeente Utrecht waarschuwt voor onzekere financiële toekomst vanwege oorlog in Oekraïne, prijsstijgingen en kabinetsplannen Gemeente Utrecht waarschuwt voor onzekere financiële toekomst vanwege oorlog in Oekraïne, prijsstijgingen en kabinetsplannen

Gemeente Utrecht waarschuwt voor onzekere financiële toekomst vanwege oorlog in Oekraïne, prijsstijgingen en kabinetsplannen

Gemeente Utrecht waarschuwt voor onzekere financiële toekomst vanwege oorlog in Oekraïne, prijsstijgingen en kabinetsplannen
Archieffoto: Robert Oosterbroek
Prijsstijgingen, de oorlog in Oekraïne en plannen van het kabinet zorgen voor een onzekere financiële toekomst, zo waarschuwt de gemeente Utrecht in de Voorjaarsnota. In dit document geeft de gemeente een financiële doorkijk voor de komende vier, en dat is niet allemaal rooskleurig.

Prijsstijgingen, de oorlog in Oekraïne en plannen van het kabinet zorgen voor een onzekere financiële toekomst, zo waarschuwt de gemeente Utrecht in de Voorjaarsnota. In dit document geeft de gemeente een financiële doorkijk voor de komende vier, en dat is niet allemaal rooskleurig.

De Voorjaarsnota is dit jaar wel anders dan normaal, dat komt doordat er recent gemeenteraadsverkiezingen zijn geweest en er nog hard onderhandeld wordt over een nieuw coalitieakkoord. Daarom zijn er nu nog geen nieuwe ambities en plannen doorgerekend. Want die ambities en plannen worden nu nog bekokstoofd.

Oorlog

De onzekerheden die het huidige gemeentebestuur aanstipt zijn ook niet zozeer voor de korte termijn. De komende jaren is er nog financiële ruimte, maar deze ruimte neemt geleidelijk af door enerzijds toenemende kosten (bouw- en energiekosten, krapte op de arbeidsmarkt) en anderzijds teruglopende inkomsten van het Rijk. Ook de oorlog in Oekraïne heeft invloed op de gemeentefinanciën, al is nu nog niet te zeggen hoe groot die impact precies zal zijn.

Het gemeentebestuur zegt ook dat het dus echt om onzekerheden gaat, omdat het gewoonweg nog niet duidelijk is hoe de bovengenoemde onderwerpen zich de komende jaren gaan manifesteren. Als voorbeeld worden wel de teruglopende inkomsten van het Rijk genoemd. Zo komt het kabinet met een herverdeling van het gemeentefonds, via dit fonds ontvangen gemeenten jaarlijks geld van de Rijksoverheid. Utrecht gaat er 7,9 miljoen euro per jaar op achteruit. En vanaf 2026 gaat het nog harder waardoor de inkomsten met zo’n 18 miljoen euro afnemen.

Tekort van 19 miljoen euro

Tot en met 2025 doet het kabinet incidentele investeringen maar het is nog onzeker of deze vanaf 2026 worden voortgezet. Dat kan voor Utrecht een extra nadeel van bijna 4,5 miljoen euro betekenen. Dit kan betekenen dat de gemeente in 2026 in totaal 19 miljoen euro tekort komt. Hoe Utrecht, en de vele andere Nederlandse gemeenten, zo’n gat in de financiën zouden moeten opvangen, is nog niet precies bekend. In het regeerakkoord wordt de mogelijkheid genoemd dat gemeenten meer (extra) belastingen zouden moeten heffen.

Het kabinet heeft een aantal fondsen ingesteld voor woningbouw, bereikbaarheid en klimaat. De komende tijd wordt duidelijk op welke bedragen Utrecht kan rekenen, dat is nu nog niet bekend.

Zelf in de cijfers duiken? Dat kan hier in de Voorjaarsnota (PDF).

20 Reacties

Reageren
  1. Len

    Gewoon wat minder uitgeven, dus dat zal in essentie neerkomen op de hand in eigen boezem steken.

  2. JdV

    Ik waarschuw de gemeente Utrecht voor een onzekere financiële toekomst vanwege hobbyprojecten/fietsstraten, gesubsidieerde wielerfestijnen, uiterst kostbare en slechtwerkende OV-projecten en enorme laadpaalinvesteringen.
    Onder andere dan, er is uiteraard nog veel meer te verzinnen. Subsidieslurpende cultuurparasieten/partijgenoten, leegstaande gemeentekantoren, lekkende fietsparkeerparadijzen, vluchtende ondernemers en vertrekkende inwoners.

  3. Katja

    Miljoenentekort ? Las regelmatig dat de gemeente weer eens geld uittrekt voor allerhande projecten en compensatie voor gasprijs. Alsof dat laatste een taak van de gemeente is.

  4. Peter de V.

    Ja dat kan. Ik wens de gemeente veel wijsheid in het keuzes maken. Dus graag geld uitgeven aan dingen waar we echt wat aan hebben en niet aan semi-ludieke omzeilacties zoals regenboogzebrapaden en sisinstallaties op de verkeerde lokatie,

  5. Realist

    Jammer, dat er geen vragen worden gesteld als de gemeente dit soort berichten dropt. De oorlog wordt als excuus gebruikt om slecht nieuws enigszins te bagatelliseren. Prijsstijgingen komen alleen voort uit politiek beleid, zowel landelijk als EU. Volgens linkse rakkers Samson en Timmermans zijn de prijzen zelfs nog veel te laag. Weg met de welvaart en meer immigratie staat al heel lang op het linkse lijstje en ons kabinet is zo achterlijk om hierin mee te gaan.

  6. Lexus

    De gemeente heeft te maken met problemen die de capaciteiten van deze goedwillende bestuurders, veelal amateurs, ver te boven gaan. Schuld hieraan hebben nagenoeg geheel de neoliberale middenpartijen, om te beginnen VVD en CDA, in mindere mate ook D66 en PvdA. Ze hebben de belangrijke problemen decennialang voor zich uitgeschoven en voor een aanzienlijk deel ook nog doorgeschoven hebben naar de lagere overheden, in casu de gemeenten. Tegelijk kan men bijna dagelijks vaststellen dat de democratische rechtsstaat steeds meer wordt afgebroken. Een alternatief is er niet, populistisch rechts is nog erger. Ik ben zeer pessimistisch, we gaan uiterst moeilijke tijden tegemoet.

  7. Koel Hoofd

    @Realist
    Ons kabinet kan niet anders.
    Grondwet artikelen 92.93 en 94, gemaakt in 1953 (watersnoodramp jaar) door kabinet Drees I en II. Sinds 1993 is Nederland een dependance van de EU.
    In de toekomst is de EU een provincie van de VN en is Nederland een regio van de EU maar een piepklein stadje in de wereld. Als het echt tegenzit wordt NL zelfs het afvalputje, zeg maar een krottenwijk in een uithoek van Brussel Eurocity.

    Zie deze mededeling als een waarschuwing dat volgend jaar de kosten van wonen, werken en leven in Utrecht fors hoger zullen gaan worden. Vooral autobezitters zullen hard gepakt worden omdat zij de makkelijkste melkkoe zijn en er niets in te brengen is tegen het waanzinnige argument ‘iedereen heeft recht op schone lucht’. Behalve dat de lucht over de hele wereld zo vervuild is dat er op het land geen schone lucht meer bestaat. Wil je schone lucht, ga maar naar het midden van de Atlantische ocean, daar kan je je recht vinden op een waterfiets.

  8. WvR

    Gelukkig hebben ze de uitgaven gelijk geprioriteerd:
    (1) Geld voor het beschimpen en intimideren van mannelijke voorbijgangers.
    (2) Herverherbestratingen
    (3) Verherverinrichtingingen
    (3) Proceskosten kansloze rechtzaken.
    (4) …?

  9. Geenstijl@Utrecht

    Nou dat zal links Utrecht niet weerhouden om zijn doelstellingen te halen hoor,vooral blijven strooien met geld.

  10. Joop

    Sharon bezuinig trek je broekriem aan denk aan de inwoners ons Utrecht

  11. Scherpschutter

    @Lexus

    De rekening voor de collectivistische zonden in de afgelopen decennia zal worden gepresenteerd de komende 1-4 jaar. En gelooft u mij, die is nog vele malen gepeperder dan u überhaupt voor mogelijk houdt. Velen ‘voelen’ wel dat iets helemaal verkeerd zit, maar slechts weinigen begrijpen werkelijk hoe foute boel het is…

    Sri Lanka, Irak, Iran; het is nog maar de recente amuse van de 7-gangs driesterren globale geweldsmaaltijd die gepresenteerd zal worden. Alles, iedereen en z’n moeder is failliet dankzij decennia van valsemunterij en trustbedrog door etatistische warmongers.

    U wilde zo graag een overheid en socialistisch beleid. Now suffer the consequences…en leer in godsnaam eens de les; collectivisme als zodanig is het probleem, niet de vorm van colectivisme. Het is tijd dat ook u stappen gaat maken in uw mentale ontwikkeling en de ‘neoliberale’ spook-abstracties achter u laat. Semantisch drijfzand. Meer is het niet.

  12. Pee

    Geen geld meer uitgeven aan een trap met onkruid , die door een gemeentewerker per ongeluk werd gesnoeid , en opnieuw gemaakt voor een belachelijk hoog bedrag.
    Daar moet men toch op afgerekend worden omdat het veel kost en geen enkel nut heeft.

  13. Wim Vreeswijk

    Zeer onlangs publiceerde Binnenlands Bestuur in het Financieel dagblad dat er draconisch bezuinigd zou gaan worden op de begrotingen van 345Nederlandse gemeenten. Zo zou Den Haag in 2025 75% gaan bezuinigingen op het inwonertal gerelateerde gemeentefonds van de rijksoverheid. Dit betekent voor Utrecht een daling van 75% op een jaarlijks totaal van 800 miljoen die Utrecht nu jaarlijks ontvangt. Dus dat wordt de broekriem flink strakker aantrekken voor de 45 raadslieden in de Utrechtse gemeenteraad. Het voordeel van een drastisch lager gewicht betekent ook dat men een beter immuunsysteem ontwikkeld tegen corona, suikerziekte, hoge bloeddruk, minder druk op de gewrichten en longen dus een hogere sterfleeftijd en een langer recht op AOW en pensioenrecht vanaf 67 jaar. Gewoon doen dus !

  14. Lexus

    @Scherpschutter: u geeft er steeds weer blijk van dat u niet weet wat ik en oo anderen willen. Maar het heeft geen enkele zin u van uw waandenkbeelden te overtuigen. U leeft nu eenmaal in uw bubbel. Een samenleving zonder democratie en rechtsstaat eindigt eerst in chaos en vervolgens in de macht van de sterkste, de dictatuur. Wie zijn ogen en oren open heeft — en dat hebt u niet — neemt het dagelijks waar.

  15. De zoveelste

    Gewoon je geld niet aan zooi uitgeven. Veel spullen zijn te duur.
    Het meeste hebben we niet eens echt nodig. Zorg dat je al u basis spullen hebt en het is in orde.
    Mensen willen te veel. Laat de boel maar ff klappen, is wellis goed ook.

  16. Utrechter2

    @De zoveelste: zeg dat maar eerst aan de gemeente, als u dat durft. Zeggen dat de burger de gevolgen moet dragen van het wanbeleid van gemeente en Rijk is zo makkelijk.

  17. Utrechter2

    @Lexus, Scherpschutter
    Voor mij maakt het niet uit of ik door welke monopolist ik gebeten wordt of het nu de overheid is als monopolist of een kartel van bedrijven.
    Het probleem is dat de multinationals in Nederland heel veel eigen voordeel hadden bij het linkse ‘gratis’ geldpersbeleid uit Zuid Europa, dus ook Frankrijk en Italie. Het ondergraaft de Euro en dat is goed voor de export van de multinationals (= exportsubsidie!) want de hogere importkosten (o.a. de prijzen aan de pomp!) dragen de multinationals toch met alle burgers samen. Voilà het EU-beleid, en het beleid van alle EU-gezinde partijen in NL, dus ook de VVD en het CDA. Het klassieke links was niet verkeerd voor Nederland, maar in de jaren ’70 kwam Nieuw Links met veel kabaal.

  18. Scherpschutter

    Utrechter2

    “Voor mij maakt het niet uit of ik door welke monopolist ik gebeten wordt of het nu de overheid is als monopolist of een kartel van bedrijven.”

    Mij wel. Een kartel van bedrijven zet geen pistool op je hoofd om je te bedreigen met opsluiting tussen moordenaars, dieven en verkrachters als je niet luistert.

    Het probleem is dat de multinationals in Nederland heel veel eigen voordeel hadden bij het linkse ‘gratis’ geldpersbeleid uit Zuid Europa, dus ook Frankrijk en Italie.”

    Nee. Het probleem is het bestaan van een geldpers in overheidshanden. Niet voor niets zijn ALLE fiat valuta in de historie van de mensheid ten onder gegaan aan een overheid die de verleiding niet kon weerstaan…

    “Het klassieke links was niet verkeerd voor Nederland, maar in de jaren ’70 kwam Nieuw Links met veel kabaal.”

    Het is allemaal één pot nat joh. Links is een 19e eeuws verschijnsel. Overheden zijn het verleden. Niet de toekomst. De toekomst behoort het individu toe.

  19. Utrechter2

    @Scherpschutter:

    Punt 1: goed punt

    Punt 2:
    De multinationals zijn wel akkoord gegaan met de geldperspolitiek en welk bedrijf wil nou geen exportsubsidie?
    Digitale of echte geldpersen zijn een probleem omdat weinigen de discipline hebben om er vanaf te blijven. Daar is ook een culturele verandering voor nodig, dat we weer iets van de integriteit van vroegah terugkregen. Komen we op een heel moeilijk thema dat ik nu maar beter laat rusten.

    Punt 3:
    Dat beweerde Fukuyama ook, maar de geschiedenis laat zien dat het wat ingewikkelder is. De overheid doet via supranationale regeringen een ongekende greep op de macht. Wie Singapore en China al eng vindt kan zich beter vast voorbereiden in wat komen gaat in de wereld. En ik ben bang dat bedrijven achter de schermen zullen zeggen dat de toekomst aan de kartels en de monopolisten en de oligopolisten toebehoort. In beide gevallen delft de burger het onderspit en wie zegt eigenlijk dat die twee niet heel goed samen kunnen werken?

  20. Cas

    Het enige wat de oorlog tot gevolg heeft is duurder asfalt en energie kosten voor de gemeente, verder geen excuses zoeken voor het slechte financiële beleid.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).