Harrie is door de raad | De Utrechtse Internet Courant Harrie is door de raad | De Utrechtse Internet Courant

Harrie is door de raad

Harrie is door de raad

De wekelijkse koopzondag staat weer op politieke de agenda. Gisteravond besloot de Utrechtse gemeenteraad dat het burgerinitiatief ‘Utrecht wil elke zondag open’ geldig is en dus behandeld zal worden. Het initiatief van een aantal grote ondernemers en winkelcentrum Hoog Catharijne, verenigd onder het getekende, koopgrage figuurtje ‘Harrie’, stuit echter op veel weerstand van de Utrechtse bevolking, een aantal zelfstandige winkeliers én de lokale fracties van de ChristenUnie (CU) en de CDA.

Na de raadsvergadering gisteravond plaatsten zowel de CU als de CDA een bericht op de website waarin zij aangeven tegenstander te zijn van de extra koopzondagen te zijn. Tijdens de raadsvergadering gisteren werd gesproken over de vraag of het initiatief aan alle voorwaarden voldoet en daarmee op de agenda van de raad mag verschijnen. De partijen zijn echter van mening dat er vragen te stellen zijn bij de ontvankelijkheid. Bijvoorbeeld over de voorwaarde, dat over het onderwerp van het initiatief in de afgelopen twee jaar geen politiek besluit genomen mag zijn. Nog in januari dit jaar paste de Utrechtse gemeenteraad een gedeelte de Winkeltijdenwet aan, dezelfde wet die nu in zijn geheel ter discussie staat. Hiermee is de ontvankelijkheid van het Burgerinitiatief volgens de CU twijfelachtig.

Ook werd tijdens de raadsvergadering een amendement ingediend door de VVD, D66, GroenLinks en Groep Kuijper waarin het college van burgemeester en wethouders wordt opgedragen te komen met een advies over het draagvlak van het initiatief en de gevolgen voor zondagsrust, medewerkers en leefbaarheid. De CU stemde tegen dit amendement omdat volgens de partij zo’n advies alleen nodig is wanneer de raad al zeker is dat de openstelling een reële optie is. Door het advies nu al aan te vragen wordt op de zaken vooruitgelopen, stelt de CU. Er zijn bovendien al zeer veel adviezen uitgebracht, een extra onderzoek is daarmee nodeloze geldverspilling.

Ook de CDA blijft bij haar eerdere standpunt aangaande de invoering van wekelijkse koopzondagen. De partij geeft aan dat zij aan de kant van inwoners blijft staan die zes dagen winkelen per week genoeg vinden. Het college zal in november een advies uitbrengen waarin alle voor- en nadelen van 52 koopzondagen in het jaar op een rijtje worden gezet.

1 Reactie

Reageren
  1. Peter

    Wie dit geschreven heeft komt overduidelijk nooit op zondag in de stad. De Utrechtse bevolking is tegen ???? Nooit gezien dat een ruime meerderheid van die bevolking boodschappen doet op zondag ???

    Zelfs nu alle supermarkten open mogen zijn is het druk op zondag , wat een onzin..

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).