Het gaat goed met de Utrechtse economie, maar ‘invloed van gemeente onduidelijk’ Het gaat goed met de Utrechtse economie, maar ‘invloed van gemeente onduidelijk’

Het gaat goed met de Utrechtse economie, maar ‘invloed van gemeente onduidelijk’

Het gaat goed met de Utrechtse economie, maar ‘invloed van gemeente onduidelijk’
Archiefbeeld Utrechtse binnenstad.
Het is niet duidelijk wat het economisch beleid van de gemeente Utrecht bijdraagt aan de economie. Dat concludeert de Rekenkamer na het doen van uitgebreid onderzoek. Er zijn verschillende oorzaken, onder meer dat het niet altijd duidelijk is wat de effecten zijn van activiteiten of maatregelen die de gemeente neemt. Natuurlijk speelt ook de coronacrisis weer een rol, aldus de Rekenkamer.

Het is niet duidelijk wat het economisch beleid van de gemeente Utrecht bijdraagt aan de economie. Dat concludeert de Rekenkamer na het doen van uitgebreid onderzoek. Er zijn verschillende oorzaken, onder meer dat het niet altijd duidelijk is wat de effecten zijn van activiteiten of maatregelen die de gemeente neemt. Natuurlijk speelt ook de coronacrisis weer een rol, aldus de Rekenkamer.

Laten we positief beginnen; het gaat goed met de economie in Utrecht. Er zijn maar weinig mensen werkloos. Veel bedrijven willen zich in Utrecht vestigen. Tot 2020 groeide de economie en ook in het eerste coronajaar 2020 presteerde Utrecht nog altijd beter dan veel andere gemeenten. In die zin valt er weinig te klagen.

Er zijn echter ook uitdagingen voor Utrecht, er komen meer mensen naar de stad en niet voor iedereen is er al een passende baan. Onder meer daarom bedacht de gemeente het programma Economie & Werkgelegenheid voor Iedereen. Met dit programma zijn maatregelen, activiteiten, mensen en natuurlijk geld gemoeid. Maar na onderzoek concludeert de Rekenkamer dat het lastig te bepalen is of dit programma wel of niet goed werkt.

Waarom?

Die onduidelijkheid heeft volgens de Rekenkamer structurele oorzaken, zoals het ontbreken van goed inzicht in de effecten van de activiteiten en maatregelen die genomen zijn. Zo is het niet altijd duidelijk hoeveel geld en tijd de activiteiten kosten, het is ook niet altijd duidelijk wat er bereikt moet worden met specifiek beleid en ook voor ondernemers is het soms lastig om inzicht te krijgen te krijgen wat de gemeente eigenlijk wil.

De Rekenkamer moet wel zeggen dat de coronacrisis ook een grote rol heeft gespeeld. De afgelopen twee jaar moesten er, door de crisissituatie, nieuwe maatregelen en acties uitgevoerd worden om de economie, bewoners en ondernemers te helpen. Een ander lastig punt voor de Rekenkamer was dat de opbouw van de begroting van de gemeente recent is veranderd en dat de gemeentelijke organisatie ook anders werd ingericht. Dit maakte het onderzoek voor de Rekenkamer ook lastiger. Omdat de Rekenkamer niet met zekerheid kon zeggen wat precies het effect van het gemeentebeleid was, is het onderzoek volgens hen maar deels geslaagd.

De Rekenkamer heeft uiteindelijk zes aanbevelingen gedaan, die zijn hieronder in te zien. Liever het hele rapport bekijken? Dat kan hier.

Bron: Rekenkamer Utrecht, 2022

Wil jij DUIC steunen en een prachtig boek met de beste fotografie en verhalen van Utrecht in 2021 ontvangen? Voor 24,95 euro is DUIC in 2021 te bestellen en daarmee steun je direct onze journalistieke werkzaamheden.

16 Reacties

Reageren
  1. Scherpschutter

    Wat de Gemeente BIJDRAAGT aan een economie? LOL. Het moet niet veel gekker worden… De Gemeente is een economische KOSTENPOST.

    Verder hebben we geen overzichten en verantwoording nodig, maar een afschaffing van gemeenteprogramma’s zodat de ondernemers en burgers de centjes in eigen zak kunnen houden en veel nuttiger kunnen besteden. Simpel.

  2. Bill

    @Scherpschutter, je slaat weer eens de spijker op zijn kop. We hebben helemaal geen openbaar vervoer nodig en eigenlijk ook helemaal geen onderhoud aan onze wegen. Laten we het wegennet privatiseren en overal tolpoortjes neerzetten.

    Wat fijn dat je ons weer hebt verblijd met je heldere doordachte analyse, Scherpschutter! En dat ook nog eens negen minuten nadat het artikel verschenen is.

  3. Len

    Ze geven in elk geval genoeg uit, of het nuttig is daar ontstaat de twijfel

  4. Jan

    Bill, ‘We hebben helemaal geen openbaar vervoer nodig en eigenlijk ook helemaal geen onderhoud aan onze wegen.’. Ik snap uw punt niet. Deze zaken kunnen prima op centraal niveau worden georganiseerd. Daar heb je geen gemeente voor nodig.

  5. Scherpschutter

    @Bill

    Zo is het Bill. Klasse. We hebben geen overheid nodig.

  6. Paul

    @scherpschutter, niet gehinderd door kennis en inzichten maakt het makelijk een mening te dumpen. Bij deze wat uitleg:
    De lokale overheid, in dit geval de gemeente kunnen een zeer belangrijke rol spelen. Aller eerst logisch in faciliteren. Dat varieert van infra, woning aanbod in diversiteit en hoge kwaliteit, cultureel netwerk, sociale veiligheid, innovatief elan, net verbindingen, zoals congressen, beurzen, en diversiteit aan vestiging mogelijkheden.
    De wijze waarop de gemeente contact toegankelijk is , is ook van groot belang bij vestiging keuzes van ondernemingen. ( De gemeente Nieuwegein was daarvan een goed voorbeeld )
    En last but not least….welke economische positionering kiest Utrecht. ( Na het vertrek van Philips hoofdkantoor heeft Eindhoven een succesvolle strategie en positionering in gezet:Brainport.)
    Utrecht met zijn uitzonderlijke goede infra ( Schiphol, rail, snelwegen net ,zeehaven nabij ) en haar positie in de Randstad, de zeer hoog opgeleide bevolking, en populaire woon klimaat, heeft al een zeer sterke positie. ( Blijkt ook uit voortdurend uit onderzoek, top regio’s Europa)
    Met een dergelijke zeer sterke positie moet de gemeente vooral investeren in wat bedreigingen hiervan zijn, en prominenter haar positie definiëren.
    1) Hoofdstad van nationale non profit organisaties, ( semi )overheid organisatie, en financiële, organisaties e.d.
    2) Het wetenschappelijke kennis centrum op het gebied van Live Science
    3) inter-nationale hoofdkantoren centrum voor Ict, consultancy, innovatie, gaming en creatieve industrie.
    Uiteraard is dit een taak waar Economic Board Utrecht ook al jaren intensief mee bezig is.
    Dat de gemeente geen voldoende doelen en check en balance doet is treurig !

  7. Esrin W.

    Goed? Loop maar eens over de Steenweg en zie de bordjes achter de ramen met SALE SALE SALE. Dat is écht niet omdat de ondernemers daar zo aardig zijn. Een paar maanden later zie je die bordjes vervangen door TE HUUR TE HUUR TE HUUR. Van deze bordjes zijn er al best veel. Ik telde er 14 afgelopen weekend. Het gaat goed met de Utrechtse economie… Luchtfietserij.

  8. Ingehuurde ZZPer

    Hahahahaha, dit schema is wel projectmanagement les 0 – de absolute basis.
    Hopelijk snappen ze het bij de gemeente!

  9. Koel Hoofd

    De gemeente kost meer dan ze oplevert dankzij complete disfunctionaliteit.
    Die aanbevelingen van de Rekenkamer zijn de meest basale zaken.
    Hoe lang zitten die wethouders al op hun posten?

  10. Massegast

    @Esrin W. — Helemaal mee eens. En de bordjes met ‘Coming soon’ zie ik steeds minder of ze blijven je maanden aanstaren. Trouwens wat zijn dat voor 6 loze aanbevelingen? Kunnen zo de bureaula in. Wordt eens concreet.

  11. Toine Goossens

    Ik waardeer het werk van de Rekenkamer zeer, maar nu slaat zij de plank (volledig) mis. De gemeente is slechts een kleine, louter voorwaardenscheppende, speler in de lokale economie. Zeer scherp inzicht in de werking van de lokale economie en gevoel voor zeer lange termijn ontwikkelingen zijn niet in concrete resultaten uit te drukken. Dat vergt langdurig wetenschappelijk onderzoek.

    Wie in Utrecht herinnert zich dat wethouder Hans Rosenberg (PvdA), ja Scherpie, eind jaren 70 aan zijn ambtenaren vroeg om een kantorennota voor hem te schrijven. Die kwam er en Utrecht lag mijlen voor op de omslag van industriële werkgelegenheid naar kantoorwerk.
    Hans Rosenberg werd bestuurder van de Universiteit. Hij was daar de oprichter van SURF en SURFnet om computers in een netwerk aan universiteiten ter beschikking te stellen, opnieuw zijn tijd ver vooruit.

    Dat soort visionaire inzichten kun je niet aan een Rekenkameronderzoek onderwerpen. Blijft de vraag, wat gaat de Rekenkamer doen om andere visionairen in Utrecht in beeld te brengen.

  12. Scherpschutter

    @Esrin W

    “Het gaat goed met de Utrechtse economie… Luchtfietserij.”

    Natuurlijk man. We leven in een zombie-economie (defacto een socialistische maatschappij) die primair draait op quantative easing (QE). Eersteklas monetaire kwakzalverij uit de Pikkety zwijnenstal, die ook wel valsemunterij wordt genoemd. Vroeger eindigde je daarvoor bungelend aan een boom, vandaag de dag win je er Nobelprijzen mee…LOL

    Zorg dat je cash achter de hand hebt. Zodra deze kneiterrode zeepbel spat en de rekening voor collectivisme gepresenteerd wordt aan de argelozen, liggen de koopjes werkelijk voor het oprapen!

    *Volgt prijzen van MidCap goudproducenten, PM’s en o.a. uraniumproducent Kazatomprom als een geduldige maar hongerige aasgier*

  13. Bill

    @Scherpschutter, je bedoelt denk ik “quantitative easing” in plaats van “quantative easing”, maar dat geeft niet. In ons land gestart door een rechtsliberale regering trouwens, niet door een socialistische.

    Het is dan ook precies het tegenovergestelde van collectivisme, omdat het probeert te zorgen dat kapitaalkrachtigen zo min mogelijk last hebben van waardevermindering.

    Eigenlijk dus precies weer het tegenovergestelde van wat je in je rammelende, vol spelfouten zittende, betoog probeert te zeggen.

    Heb je al eens overwogen een cursus begrijpend lezen te volgen? Ik denk dat zelfs jij binnen een jaar of 3-5 op een niveau kan komen waar je gewoon mee kan doen met de rest van de reaguurders!

  14. Bert

    @bill want de de Uithoflijn werd zo netjes uitgerold door de overheid, net als het onderhoud van de oudegracht en nu weer de tramlijn naar Nieuwegein.

    Als iets een bewijs is van overheidsfalen en graaierij (op elk niveau), dan is het wel infrastructuur.

    Tuurlijk draagt een gemeente nauwelijks tot niets positiefs bij aan de economie: ze produceert geen producten of diensten, het kost alleen maar geld. Bakken met geld.

    Daarnaast wordt falen niet afgestraft, in tegendeel.

  15. Wim Vreeswijk

    Hoezo gaat het zo goed met de Utrechtse economie.? Een simpele blik in de jaarlijkse begroting van Utrecht geeft aan dat Utrecht jaar voor vele honderden miljoenen euro’s aan het infuus ligt uit het gemeentefonds van de Rijksoverheid ?

  16. Wim Vreeswijk

    En dan heb ik het nog niet over de a.s. ‘herijking’ van het gemeentefonds waarbij het nog altijd ongewis is hoe de herverdeling is aan 345 gemeenten van geld uit het gemeentefonds van de Rijksoverheid is.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).