Hogeschool Utrecht heeft tekort van ruim elf miljoen | De Utrechtse Internet Courant Hogeschool Utrecht heeft tekort van ruim elf miljoen | De Utrechtse Internet Courant

Hogeschool Utrecht heeft tekort van ruim elf miljoen

Hogeschool Utrecht heeft tekort van ruim elf miljoen

De Hogeschool Utrecht (HU) heeft een tekort van ruim elf miljoen euro. Dit maakte de school afgelopen week bekend via de meerjarenraming 2013-2015.

Dit blijkt uit een analyse van HU-magazine ‘Trajectum’. Redenen voor het tekort: daling aantal inschrijvingen, vijftig slecht functionerende docenten en de langstudeerboete voor scholen.

Door de daling van het aantal ingeschreven studenten in de laatste jaren zou het aantal docenten vanaf vorig jaar ook moeten krimpen, maar dat is niet gebeurd.

De oorzaak daarvan is onder meer de zogeheten ‘kwalitatieve frictie’: noodzakelijke en gewenste kennis ontbreekt in het docentencorps en daarnaast functioneert een aantal docenten niet goed of is onvoldoende geschoold, waardoor externe tijdelijke krachten moeten worden ingehuurd.

Een andere reden voor de financiële malaise is de langstudeermaatregel: de boete voor studenten is ingetrokken maar die voor hogescholen en universiteiten (3000 euro per trage student) blijft bestaan.

Oplossingen

De afgelopen jaren waren er voor miljoenen meevallers te noteren, die worden aangewend om de hogeschool door deze financieel barre tijden te loodsen. ‘De HU komt in financieel zwaarder weer’, zei Bogerd tijdens de centrale medezeggenschapsraad-vergadering (CMR). ‘Maar we vinden de meerjarenraming verantwoord.’ De raad van toezicht heeft de begroting en meerjarenraming goedgekeurd terwijl de CMR zich er op 6 februari over uitspreekt.

1 Reactie

Reageren
  1. Pieter welvoer

    Ik heb nog nooit een organisatie gezien waar werknemers zo vaak op training gaan en waar men zo veel afdelingsuitjes heeft. Die 11 miljoen kunnen ze met gemak bezuinigen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).