Huizenprijzen dalen van de vier grote steden het hardst in Utrecht Huizenprijzen dalen van de vier grote steden het hardst in Utrecht

Huizenprijzen dalen van de vier grote steden het hardst in Utrecht

Huizenprijzen dalen van de vier grote steden het hardst in Utrecht
Archiefbeeld
De huizenprijzen in Utrecht zijn aan het dalen. Uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de prijzen van bestaande koopwoningen in de grote steden – ten opzichte van een kwartaal eerder – in het vierde kwartaal van 2022 het hardst zijn gedaald in Utrecht.

De huizenprijzen in Utrecht zijn aan het dalen. Uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de prijzen van bestaande koopwoningen in de grote steden – ten opzichte van een kwartaal eerder – in het vierde kwartaal van 2022 het hardst zijn gedaald in Utrecht.

De daling van de huizenprijzen in Utrecht was in het vierde kwartaal van 2022 6,3 procent ten opzichte van het derde kwartaal. Dat is de grootste daling van de vier grote steden. In Rotterdam was de daling met 1,7 procent minder dan het gemiddelde van Nederland. In Den Haag was de daling 4,2 procent en in Amsterdam 5,7 procent.

Naast de huizenprijzen daalde in Utrecht ook het aantal woningtransacties, met 3,6 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. Ook in Rotterdam daalde het aantal woningtransacties (- 1,9 procent). In Amsterdam en Den Haag nam het aantal woningtransacties juist toe, met respectievelijk 1,9 en 6,5 procent.

De daling van de huizenprijzen is niet alleen een fenomeen uit de grote steden. De prijzen van bestaande koopwoningen in Nederland daalden in het vierde kwartaal van vorig jaar met 2,4 procent ten opzichte van het kwartaal ervoor. Dat is de eerste prijsdaling in negen jaar. Dat de prijzen daalden in alle provincies, is sinds het tweede kwartaal van 2013 niet meer gebeurd.

15 Reacties

Reageren
  1. Joep

    Whoops.

    Maar goed. Dat wordt pas een paar jaar voorspeld. Utrecht gaat langzaam aan de nieuwe jaren zeventig en tachtig in.

    De junks en zwervers waren al in steeds grotere getalen terug aan het komen.

    De gezinnen met pasgeboren kinderen waren al in grote mate de stad aan het verlaten.

    En nu stort de vastgoedmarkt ook nog in zo meteen. Daar waar de ambtenaren zich zo rijk gerekend hadden met een groeiende bevolking en stijgende vastgoedwaardes (en stijgende grondprijzen). Whoops.

    Dat krijg je er nu van als geld verdienden door ondernemers door de gemeente belangrijker wordt gemaakt dan het welzijn van de inwoners/ burgers.

  2. Binnenstadbewoner

    Paniek! Een DALING van huizenprijzen in Utrecht! Wel 6 %.

    Appartement in Utrecht -> 2020 gemiddeld 308K ; 2022 gemiddeld 403K -> + 30 %

    Eensgezinswoning in Utrecht -> 2020 gemiddeld 467K ; 2022 gemiddeld 634K -> + 35 %

    (bron: de Hypotheker). En dit is slechts de periode van de afgelopen 2 jaar. Meer vergelijkingen maken = nog veel hogere percentages waardestijging.

  3. Scherpschutter

    Het was een prachtige monetaire cyclus met werkelijk baggervette winsten voor iedereen in vastgoed! Nu nog 1 1/2 tot 2 jaar wachten ongeveer tot de economie middels renteverhogingen voldoende beschadigd is door de ECB om de rentes weer te kunnen verlagen, en dan is het weer onderin de vastgoedmarkt instappen om de volgende buslading gratis geld op te halen. Het blijft een mooi spelletje!

  4. Leon

    Nou nou, een minieme daling na jaren van stijgingen in de dubbele cijfers. Nu de hypotheekrente alweer geplafonneerd is zitten er geen verdere grote verschuivingen in het verschiet, ondanks dat de usual suspects ook op dit onderwerp zich alweer aan de meest onzinnige voorspellingen en duidingen hebben gewaagd.

  5. Lombokker

    De ECB heeft de rente jarenlang laag gehouden om de Franse en Italiaanse staatsschulden betaalbaar te houden. Dat die ooit weer hoger zou worden was te voorzien, evenals de prijsdaling die daarvan het gevolg zou zijn. Er werd ook regelmatig voor gewaarschuwd (zelfs door hypotheekverstrekkers), dus mensen die nu gaan klagen zijn op zijn minst nogal naïef geweest.

  6. Hans

    De Loden Woord Prijs Van Het Jaar gaat ditmaal naar dhr. S. te S. voor de term ‘Baggervette Winsten’.

  7. Koel Hoofd

    Dat zat er al heel lang aan te komen.

    @Scherpschutter, tel er maar jaartje of 2-3 bij op.

  8. Claire Obscur

    Wel mooi om te zien, ook bij mij in de WHS wijk (wannabe high society) staat er van alles te koop maar niemand hapt. Nog heel even geduld mensen. Zometeen liggen de koopjes weer letterlijk voor het oprapen.

  9. Scherpschutter

    @Koel Hoofd

    Nee. Er zijn nu al enorme liquiditeitsproblemen in de markt, alle Zuid-Europese overheden zijn technisch failliet, er komen bijlange na niet genoeg vluchtelingen binnen om trusts op te openen om via die route monetair te compenseren en dan wil ene Frans Timmermans ook nog een triljoen vers fantasiegeld stukslaan op z’n wanen nadat die vermoedelijk ooit een klap van een windmolenwiek heeft gehad.

    De ECB pivot komt vermoedelijk al in Q4 van 2023. In tegenstelling tot wat de meesten denken, zal de pivot de markten eerst naar de bodem duwen (zie historische data QE), waarna een maand of 6-9 erna doorgaans de nieuwe bullmarkt start. Q2 a Q3 van 2024 als ik op dit moment moet gokken.

  10. Floep

    Wat schattig, Scherpschutter speelt econoompje met dure woorden. Ik ben benieuwd wanneer we gaan ontdekken waar SS wél verstand van heeft. Met dit proces van eliminatie gaan we er wel een keer achterkomen denk ik

    Prima om te denken dat de ECB puur met rentebeleid de huizenprijzen hier verder omhoog gaat duwen terwijl momenteel wereldwijd alle grote bedrijven ontslagrondes doen of aan het voorbereiden zijn omdat ze lange termijn niet meer aan goedkoop investeringsgeld kunnen komen.

    Even denken, wie vertrouw ik méér, Scherpschutter, notoir zolderkamertyper, of de verzamelde CEO’s van Amazon, Microsoft, Meta en Spotify? Hmm….

  11. JdV

    @claire obscur: in uw wijk van alles te koop maar geen kopers? Het beste bewijs dat er dus geen wonibgno9d in Utrecht is. Dank.

  12. Joep

    @ JdV

    Ik denk eerder dat de nog steeds zwaar overprijsde huizen door de manische gekte op de huizenmarkt de afgelopen 10 jaar (huizomanie) hier verantwoordelijk voor zijn.

    Welke gek gaat er nu 450.000 euro neertellen voor een arbeidershuisje en 650.000 euro voor een rijtjeshuis in een beetje een normale veilige buurt. Om over de grotere en wat luxere woningtypes nog maar te zwijgen.

    Plus dat de middenklasse in Nederland qua inkomen helemaal niet in aanmerking komt voor hypotheken van deze orde van hoogte. Zelfs niet met 2 inkomens, zelfs niet met startkapitaal.

    Er dus wel vraag naar woningen, zeer veel zelfs, maar niet in de prijscategorie die de Utrechtse makelaars uit hun duim zuigen. (Prijzen die zij zelf kunstmatig opgewaardeerd hebben).

  13. Koel Hoofd

    @Scherpschutter.
    Onder normale omstandigheden had ik gezegd je tijdlijn klopt.
    Maar de wereld is heel rap aan het ontsporen, zelfs de pacifisten slaan krasse oorlogstaal uit en de groene activisten zijn ook erg bereid om het milieu en klimaat te mollen om Putin maar te kunnen verslaan. Die voormalige oostbloklanden blijken ook niet zo goed geintegreerd te zijn en staan te trappelen om nog veel meer bloed te vergieten. Dus een rift in de EU (met bijbehorende volksverhuizingen) staat mogelijk ook nog op de nominatie.
    Dus ja, die pivot komt. Maar mijn koffiedik schets een deprimerend diep zwart beeld op de bodem van de mok…

  14. JdV

    @joep: Nog niet zo lang geleden kon je prachtig 450 k lenen tegen 2% rente. Zelfs nog minder. 9000 euro bruto rente per jaar. 750 euro bruto rente per maand. Nog een klein beetje terug van de roverheid, zeg 600 netto.
    Voor 600 netto in een mooi appartement of een arbeidershuisje. Vele malen goedkoper dan huren.
    Maar ja, dan moet je wel kopen.
    Hoeft uiteraard niet. Je kan ook gewoon op zolder bij je ouders blijven wonen of veel te veel huur betalen. Maar dat is een keuze. En dan ga je de hele dag huilie huilie doen omdat je voor die 450k niet een riante eengezinswoning met voortuin, achtertuin en oprit kan kopen in de duurste gemeente van NL (Utrecht). Gemmente, doe eens wat, ik wil graag een luxe woning voor weinig.
    Ach, je wentelen in de slachtofferrol in plaats van zelf aktie te ondernemen en je eiegen broek op te houden past veel linkse stemmers nou eenmaal perfect denk ik dan maar.

  15. Joep

    Meer dan de helft van de Nederlanders kan geen hypotheek krijgen van 450.000 euro. Ik denk zelfs dat meer dan 60% geen hypotheek van 450.000 euro kan krijgen.

    Rijtjeshuizen zijn er voor de gemiddelde Nederlander. Ze zijn daar ooit met subsidiegeld voor gebouwd.

    Trouwens, jij bent degene die de hele dag vanaf een zolderkamer gefrustreerde reacties typt. Niet ik.

    Utrecht is trouwens by far niet de duurste gemeente van Nederland.

    Een rijtjeshuis is geen luxewoning. Een arbeidershuisje evenmin. Dat de yuppen dit nu als luxewoning bestempelen, laat zien hoe erg we eigenlijk afglijden als westerse samenleving. Je geld wordt alsmaar minder en minder waard. De mensen die eerst in riante vrijstaande jaren dertig huizen woonden betalen nu dat zelfde geld voor een klein arbeidershuisje dat nog gerenoveerd moet worden.

    Wat is er links aan mijn standpunten?

    Rechts betekent dus dat 65% van de Nederlanders, te weten Jan Modaal en de arbeider maar gewoon op kan t*fen aldus de JdV’tjes en Misschutterts van deze wereld?

    Beste stemmers, bedenk dus dat dit de echte agenda van Forum/ PVV/ VVD e.d. is. De rijken moeten rijker worden en jullie worden als stemvee misbruikt om stemmen te trekken.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).