Internationale stad willen zijn, dat vraagt om een Kennis Festival | De Utrechtse Internet Courant Internationale stad willen zijn, dat vraagt om een Kennis Festival | De Utrechtse Internet Courant

Internationale stad willen zijn, dat vraagt om een Kennis Festival

Internationale stad willen zijn, dat vraagt om een Kennis Festival

Het is de laatste weken weer genieten. Met het festival Oude Muziek nog in de oren, de Gaudeamus Week net begonnen, kinderen en tieners op weg naar school. De stad is ineens tien jaar jonger. Overal valt op hoe internationaal we al zijn. Vreemde talen alom, klunzig fietsgedrag navenant.

Bij de opening van het academisch jaar kondigde de universiteit aan dat er scherp gekozen moet worden. Eén ding werd meteen duidelijk: de verbinding met de maatschappij moet sterker. Zonder draagvlak geen bekostiging.

De stad en de universiteit

Ik denk dan direct: hoe kan Utrecht profiteren van deze belangstelling en toenadering van de universiteit? Dat is alweer een stuk concreter dan de vaak gestelde vraag hoe “de maatschappij” profiteert van die samengebalde kennis, wetenschap en techniek.

Het is tegen deze achtergrond dat de UDB graag het initiatief blijft steunen om studenten sociaal te laten ondernemen. Twee opbrengsten. De afgestudeerden worden er vaardiger door, en de stad kan er profijt van hebben. Zoals Move en de andere clubs in The Office op het Utrecht Science Park hun steentje al bijdragen. Daar kan nog best wat bij. Studenten met ideeën en initiatieven zijn er genoeg.

Talenten op Kanaleneiland

Lastiger is het, om iets te bedenken om de kennis breder te delen. We kennen al het Festival De Beschaving, een dag per jaar in de Botanische Tuinen. Leuk, maar het bereikt vooral de mensen die al hard aan het nadenken zijn over kennis en wetenschap. Ofwel: hier komen de haves van kennis, niet de have nots. Hoe bereiken we de talenten, rekenwonders en slimbo’s op Kanaleneiland en in Overvecht?

Jeugd bouwt mee aan Utrecht

Weten zij de weg naar het Science Park? We hebben er met zijn allen belang bij dat ook al die grijze cellen geprikkeld worden, en dat de jeugd daar ook gaat meebouwen aan deze stad.

Natuurlijk, daar hebben we de Weekendschool voor, de Brede School Academie en veel andere initiatieven. Laten we hopen dat de beroemde Utrechters daar ook de vloer krijgen. Ze winnen overal prijzen immers, en krijgen belangrijke beurzen. Hun verhalen en hun succes kunnen heel veel jongeren en volwassenen in de stad inspireren, niet alleen de wizzkids.

Show van wetenschap en techniek

In Groot-Brittannië pakken ze het heftiger aan. Daar bestaat al een aantal jaren het reizend British Science Festival. Elk jaar bezoekt het een andere stad. De gaststad (dit jaar is het Newcastle, toevallig juist deze week) showt zijn eigen wetenschap en techniek. Iedereen kan zien wat er in de eigen stad aan onderzoek wordt gedaan. Verder vliegen experts binnen met verhalen over actuele ontwikkelingen in hun vak. ‘Het is de viering van de techniek, de wetenschap, het vakmanschap, en zie wat zij voor ons leven betekenen’ zeggen de organisatoren.

Feest met meest actuele research

Er zijn tegelijkertijd tal van lezingen, demonstraties en een familie festival voor gezinnen. Het publiek mag zijn neus steken in moleculen tot en met het sterrenstelsel. Krijgt uitleg over de vraag waarom vingers rimpelig worden als ze lang in bad zijn geweest. Of over het fantastisch taalwonder dat al in babyhersens schuilt, want zo`n kind gaat drie jaar later ineens praten!

Universiteit en festival arm in arm

Het is een frivole en interessante mix van ons Studium Generale en de Open Dagen van de scholen zoals wij die kennen, met een flinke dosis vermaak tussendoor. Utrecht lijkt me uitermate geschikt om zo’n Kennis Festival op poten te zetten. We hebben veel Beroemde Onderzoekers, we hebben goede opleidingen, en we hebben ook ruime festival-ervaring. Kwestie van de universiteit en de festivalwereld eens aan elkaar koppelen in het Julianapark in Zuilen?

Trude Maas

Voorzitter Utrecht Development Board

2 Reacties

Reageren
  1. maarten reichwein

    De jeugd van Utrecht kan uitgebreid kennismaken met actuele wetenschap tijdens de Summerschool junior. Deze zomer hebben 220 kinderen 4 dagen met wetenschappers op het science park samen onderzoek gedaan. Zie het jeugdjournaal http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1357010

  2. Bullie

    Kennisfestival is één woord.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).