Robbert Dijkgraaf toonde vrijdagavond in het tv-programma DWDD University hoe Albert Einstein hem nog steeds inspireert. Waar kreeg de intussen wereldberoemde wetenschapper Dijkgraaf zijn opleiding? In Utrecht.
Nobelprijswinnaar Gerard ’t Hooft is een andere beroemde alumnus van ‘Utrecht’. Die steekt niet onder stoelen of banken dat proeven en kleine wondertjes hem al jong boeiden. Toen nam hij zich voor om de geheimen van de natuur mee te helpen ontrafelen. Van verwonderen naar onderzoeken. We weten inmiddels dat hij daar een aardig steentje aan heeft kunnen bijdragen, met die Nobelprijs als internationale erkenning.
De jeugd inspireren tot onderzoekend gedrag is een van de doelstellingen van het Universiteits Museum aan de Lange Nieuwstraat. Een museum dat niets uitstraalt van verstofte collecties. Nee, het wil vooral een kinder-werkplaats zijn, vol ontdekkingsreizen en verwondering. Waar hele gezinnen al gamend kunnen ruiken, proeven, horen en voelen.
Handen en hoofden
De prachtige collectie vormt natuurlijk de basis. Die komt uit de handen en hoofden van de vele excellente wetenschappers die in Utrecht werken. Utrecht is van heel veel kennisontwikkeling de bakermat. Hier doet men grote uitvindingen en ontdekkingen. Kinderen kunnen instrumenten bekijken die uit 1777 stammen. Wie wordt niet enthousiast van de aëroklinoscoop van Buys Ballot, halverwege de 19e eeuw onze eerste professionele meteoroloog en KNMI-oprichter? Je kunt je verbazen over de baanbrekende hart-longmachine uit 1957. Maar net zo indrukwekkend is de ontdekkingsreis naar nieuwe medicijnen tegen kanker, waar Utrecht een grote naam opbouwt.
Fascinatie voor onderzoek
De kunst zit hem in het vinden van de juiste aanpak om kinderen al jong te inspireren. Zodat het talent verder kan gaan met ontrafelen. Waar Gerard ‘t Hooft of Hans Clevers moeten stoppen, kan de jeugd diezelfde fascinatie ontwikkelen. Zij leren: een feit is het resultaat van onderzoek, en geen schreeuwerige mening.
Het Universiteits Museum is daar creatief mee bezig. Het koos als sleutel ‘gezinnen en families’. Een bezoek aan het museum moet voor de hele familie de moeite waard zijn. Over de schouders van de kids worden tevens (groot)ouders bereikt. Dat leidt tot leuke onverwachte combinaties, zo kun je virtueel spelen en daarna iets echt aanraken.. Kinderen genieten van de game Beestenbende, waarin dieren in de war zijn. Want wat doe je met een vliegende eekhoorn die hoopt dat hij een vogel is? Wetenschappers laten kinderen en hun ouders via een webcam meekijken bij hun werk. Ook ontvangen zij mensen, om enthousiast uitleg te geven.
Wetenschap voor kinderen
Dat museum is eigenlijk dus veel meer dan het mooie gebouw met de transparante glazen gevel. Het is ook de motor om wetenschapskennis de scholen in te krijgen. Wat weer geleid heeft tot de Utrechtse Junior Summer School. In korte tijd een groot succes. Nu ligt de vraag voor: hoe bereik je nog meer leerlingen? Hoe kunnen we ze een onderzoekende houding bijbrengen?
Verbinden met Universiteit
De Utrecht Development Board denkt dat we als stad en regio op dit soort punten extra kunnen profiteren van die puike Universiteit in ons midden. Wij puzzelen graag mee met de leiding van het Universiteits Museum om de mogelijkheden verder te verkennen. Met wie kunnen we hen verbinden?
Trude Maas- de Brouwer
Voorzitter Utrecht Development Board
2 Reacties
ReagerenHartelijk bedankt voor het aanbod. En wat een mooi artikel. Het lijkt me goed om eens te puzzelen hoe we nog meer leerlingen een onderzoekende houding bij kunnen brengen. Ik stuur je aanbod door naar de betreffende collega’s.
Geweldig artikel. Onze zoon is 7 en we zijn inmiddels in een aantal verschillende musea geweest. De leukste blijven toch die, waar je de mogelijkheid hebt om zelf dingen te den en te proberen. Technopolis in Antwerpen is 1 van de eerste musea waar we zijn geweest en hij heeft het daar een jaar later nog steeds over.
Voelen, ruiken, proeven maar vooral zelf doen zijn de sleutelwoorden om de jeugd te interesseren voor zaken die zij nog niet kennen.
Succes om onze toekomst te stimuleren!