Koninklijke Nederlandse Munt in zware financiële problemen; directeur ontslagen | De Utrechtse Internet Courant Koninklijke Nederlandse Munt in zware financiële problemen; directeur ontslagen | De Utrechtse Internet Courant

Koninklijke Nederlandse Munt in zware financiële problemen; directeur ontslagen

Koninklijke Nederlandse Munt in zware financiële problemen; directeur ontslagen
De Koninklijk Nederlandse Munt (KNM) heeft vanwege financieel wanbeleid directeur Maarten Brouwer ontslagen. Een mislukt commercieel avontuur in Chili ligt ten grondslag aan het ontslag.

De Koninklijk Nederlandse Munt (KNM) heeft vanwege financieel wanbeleid directeur Maarten Brouwer ontslagen. Een mislukt commercieel avontuur in Chili ligt ten grondslag aan het ontslag.

KNM slaat sinds 1807 de Nederlandse (euro)munten. De instelling heeft zulke hoge betalingsachterstanden dat voor een normaal bedrijf een faillissement zou hebben gedreigd. Dankzij de coulance van het ministerie van Financiën, de enige aandeelhouder die nog zeker 18 miljoen tegoed heeft van het munthuis, blijft de staatsdeelneming overeind. Over de jaren 2014 en 2015 dreigt een miljoenenverlies, blijkt uit onderzoek van de Volkskrant.

Reden voor het ontslag is een mislukte order in Chili. KNM kreeg de grote opdracht om 850 miljoen Chileense peso’s te slaan, maar dat ging niet helemaal goed. Een nieuwe verpakkingsmachine werkte niet goed en door de daardoor ontstane ‘oxidantvlekjes’ kwamen de munten niet langs de Chileense inspectie. KNM was verplicht om boetes te betalen vanwege wanprestatie. KNM heeft inmiddels de producent van de verpakkingsmachine aangeklaagd.

De directie van KNM laat vandaag weten dat er door de order uit Chili ‘operationele en financiële problemen zijn opgetreden die hebben geleid tot substantieel verlies voor de onderneming’.

Het bedrijf aan de Leidsekade slaat sinds 200 jaar Nederlandse munten.

5 Reacties

Reageren
  1. Herman

    “Mislukte avonturen in Chili”…Dat krijg je ervan als een bedrijf dat al tig jaar zijn ding doet (Nederlandse munten slaan) opeens van de politiek opdracht krijgt om zich op de markt te gaan begeven en geld te verdienen. Zo’n organisatie heeft geen cultuur om dit soort activiteiten goed uit te voeren en zit nu met de gebakken peren.

  2. Kurt Westermann

    @Herman,

    Het avontuur in Chili betrof het slaan van munten. Op zich dé core-business van deze organisatie.

  3. Arjan den Boer

    De Munt in geldproblemen? Simpel toch: gewoon wat geld bijpersen!

  4. herman

    @kurt, inderdaad slaat de Munt geld, maar dan wel op verzoek van de Nederlandse Staat.
    Dat is heel wat anders dan het in concurrentie bemachtigen van opdrachten op de commerciële markt.

  5. Jeroen

    En weer een semi-publiek bestuur dat incompetent blijkt.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).