Nijntje heeft in Taiwan een themapark: “Dat zouden we in Utrecht ook wel willen zien” | De Utrechtse Internet Courant Nijntje heeft in Taiwan een themapark: “Dat zouden we in Utrecht ook wel willen zien” | De Utrechtse Internet Courant

Nijntje heeft in Taiwan een themapark: “Dat zouden we in Utrecht ook wel willen zien”

Nijntje heeft in Taiwan een themapark: “Dat zouden we in Utrecht ook wel willen zien”
Overview van het park (Met dank aan Mercis)
Dat Nijntje bekend is in Azië, is geen nieuws meer voor Utrecht. Dat er zelfs een heus theme park is, is nieuw. Verspreid over een ruim groen park in Bali District, New Taipei City, waar elk weekend duizenden gezinnen uit de regio naartoe komen om te ontspannen, staan zo’n twintig grote nijntjes.

Dat Nijntje bekend is in Azië, is geen nieuws meer voor Utrecht. Dat er zelfs een heus theme park is, is nieuw. Verspreid over een ruim groen park in Bali District, New Taipei City, waar elk weekend duizenden gezinnen uit de regio naartoe komen om te ontspannen, staan zo’n twintig grote nijntjes.

Een Utrechtse delegatie bezocht Taiwan en hoofdstad Taipei de afgelopen week voor een economische missie (zie ook eerdere artikelen). Afgevaardigden van de delegatie werden door Daniel Wu, die in Taiwan en Hongkong werkt voor de agent van Mercis (uitgever en beheerder van de rechten van nijntje), uitgenodigd om het nijntje park te komen bekijken op de laatste dag van het bezoek aan Taiwan.

“Ook in Taiwan heeft men in 2015 de zestigjarige verjaardag gevierd van Miffy, zoals nijntje buiten Nederland heet. Men wilde graag na het verjaardagsfeestje de speciaal gemaakte nijntje-objecten behouden en een nieuwe plek geven in de stad. En zo kwam men tot het idee van een Miffy Theme Park. Het park bevindt zich op drie kwartier rijden van het drukke centrum van de miljoenenstad. Een non-commercieel gebied om te recreëren, te fietsen en te ontspannen na een heftige werkweek in de grootste stad van Taiwan. Het park aan het water is een herontwikkeling in een voormalig industrieel gebied met een traditie van visopslag en -verwerking. Vanuit het centrum leidt een metrolijn regelrecht naar dit gebied. Een visueel hoogtepunt is een gigantische beeltenis van nijntje tegen een groene heuvel, een kunstzinnig staaltje van grasmaaien,” aldus Ronald Besemer van Toerisme Utrecht en lid van de Utrechtse delegatie.

nijntje beeltenis in het gras
nijntje beeltenis in het gras

Daniel Wu vertelde de Utrechters enthousiast over het themapark met de Utrechtse icoon. “We zijn met alle betrokken partijen aan het bekijken of we dit project structureel kunnen maken. Het zou zonde zijn geweest om niets te doen met de beelden die we overhielden na de viering van zestig jaar Miffy. Ze is geliefd in Taiwan.”

Groepsportret bij nijntje
Groepsportret bij nijntje

De delegatie is onder de indruk van het gebied. “Zo’n park zouden we in de Utrechtse regio ook wel willen zien. Het straalt de positieve waarden uit waar nijntje voor staat en zou niet misstaan in onze regio die het motto van gezond stedelijk leven huldigt”.

Delegatielid Bart Dijk van Okra landschapsarchitecten heeft ook adviezen voor Wu en Sung. Sung is vanuit lokale overheid aanwezig en is belast met de herontwikkeling en het beheer van het gebied. Bart Dijk houdt een pleidooi voor een verbinding van het openbaar toegankelijke park met het nabij gelegen archeologische Shihsanhang Museum. Zowel qua zichtbaarheid (er staan enkele oude loodsen en opslagcontainers tussen museum en park) als qua informatievoorziening (vertel over nijntje in het museum). Een tweede advies betreft de ruimtelijke versterking van het gebied, het verbeteren van de zichtlijnen in het park en het benutten van het aanwezige industriële erfgoed voor bijvoorbeeld eet-en drinktentjes. Maar bovenal dringt de delegatie erop aan om het Miffy Theme Park structureel te onderhouden.

Gekoppelde berichten

4 Reacties

Reageren
 1. jos stelling

  Ook iets voor filmmaker Dick Maas: “The Killer Machine” (vermijd de binnenstad na 24.00 uur)? De clowns zijn ook niet meer te vertrouwen.

 2. Joost

  Lepelenburg zou ene semi Nijntje park kunnen worden door een tiental Nijntjes te plaatsen.

  Een touristische Nijntje route door de stad lijkt me ook een mooi concept, waarbij je toeristen door de stad loodst langs punten die je met Nijntjes markeert.

 3. Theo

  Beste Joost, utrecht is geen pretpark en moet dat niet willen worden ook! We gaan in een rap tempo Amsterdam achterna, Venetie is een schrikbeeld.
  Stop de Nijnisering van Utrecht!

 4. Bram de Goede

  Touristen die belangstelling hebben voor de monumentale stad met onze historie zijn welkom, maar laten we vermaak en vrijgezellenfeesten ontmoedigen. De stadskraan terugplaatsen niet als een pretmachine maar als educatie voor onze scholieren.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).