Ondernemen met Kennis en Cultuur | De Utrechtse Internet Courant Ondernemen met Kennis en Cultuur | De Utrechtse Internet Courant

Ondernemen met Kennis en Cultuur

Ondernemen met Kennis en Cultuur

Het is de Week van de Ondernemer. Hoe ziet die week eruit in Utrecht? Spannend, want de stad herbergt belangrijke events. Deze derde week van november is wereldwijd de Global Entrepreneurship Week. In Utrecht, op de Hogeschool, werd gisteren de Nederlandse versie geopend: GEW NL 2013. 

Focus: kennisintensief

Het internationale event biedt studenten en jonge ondernemers in verschillende Nederlandse en buitenlandse steden een breed scala aan activiteiten. De focus ligt hier op kennisintensieve activiteiten. Laat dat nu heel goed passen bij Utrecht, stad van Kennis en Cultuur.

Doelstelling van deze week is minimaal tweeledig. Ten eerste: onderstrepen van het belang van ondernemerschap voor onze economie.

Ondernemende houding

Hoe meer mensen een ondernemende houding ontwikkelen, hoe meer dynamiek en bedrijvigheid  immers. Dus zijn er workshops en master classes van allerlei soort. Geleid door mensen die het klappen van de zweep kennen. Want theorie is wel nodig, maar zeker niet voldoende. Wie inspiratie wil opdoen kan deze week vlak bij huis volop genieten.

Snel rijk worden

En dan zal het niet uitsluitend gaan om “zo snel mogelijk rijk worden”. Maar ook over de maatschappelijke toegevoegde waarde die je met een bedrijf kunt leveren. Er zal ook volop aandacht zijn voor sociaal ondernemen. Dat is ondernemen waar geld niet het hoofddoel is, maar een middel. Het hoofddoel is maatschappelijk. De voorbeelden kennen we wel.

Verbeter de wereld

Bijvoorbeeld het Utrechtse SnappCar, dat op autodelen is gericht: het begon met de auto van je buurman huren. Van dit type ondernemer is Willemijn Verloop de nooit versagende inspirator (“Verbeter de wereld. Begin een bedrijf” heet haar nieuwste boek dan ook). In Utrecht zien we gelukkig meer en meer sociaal ondernemers. Vaak geleid door jonge mensen, die hun start op de arbeidsmarkt zelf inrichten.

Rol van opleidingen

Het andere onderwerp van de Global  Entrepreneurship Week is de manier waarop opleidingen een bijdrage kunnen leveren aan een ondernemende mentaliteit. Zelf denk ik dat dat heel belangrijk is. Het zou best onderdeel van de excellentie van onze opleidingsstad mogen zijn.

Niet omdat ik verwacht dat we dan aan de lopende band types als Bill Gates zullen afleveren. Maar wel omdat in elke arbeidsorganisatie een pittige en ondernemende cultuur wonderen doet.

Ook overheden

Je baas lastig vallen met een goed idee is niet verkeerd, en ook de receptie moet zich bewust zijn van haar impact op de klant. Ik hoop dat veel overheidsorganisaties in onze regio meedoen. Zij hebben dan wel geen klanten, maar wel heel veel stakeholders die allemaal goed bediend willen worden. Ook dat vergt een initiatiefrijke attitude.

Snelkook start-up weekeind

Alsof het nog niet op kan, is er in het weekend ook nog een echte start-up activiteit. Gehost door Cório in Hoog Catharijne. In een snelkookpan, maximaal 54 uur, gaan ondernemers in spe vanaf vrijdagavond in teams haalbare ondernemingsplannen maken. Gesteund door een groep ervaren ondernemers, die op afroep beschikbaar zijn als vraagbaak. Motto: No Talk, All Action!

Ondernemersprikkels

En die oude rotten (soms piepjong, soms grijs) zullen vast zelf ook veel te vragen hebben. Om zo de teams startende ondernemers te helpen bij hun denkproces. Zondagavond volgt het slotakkoord met de jurering van de ontwikkelde ideeën.

Deze hele week vol ondernemersprikkels daagt de stad uit om het Utrechts beeldmerk ‘stad van Kennis en Cultuur’ ook met deze dynamische aspecten te laden.

Utrecht is niet alleen een erfgoed-stad. In Utrecht wordt ook gecreëerd. Natuurlijk, we zien kunst ontstaan in alle vormen. Maar de stad is ook een kweekvijver voor ondernemend talent. En daaraan werkt de UDB uiteraard van harte mee.

Trude Maas

Voorzitter Utrecht Development Board

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).