Petitie ‘Utrecht is geen Harrie’ gelanceerd | De Utrechtse Internet Courant Petitie ‘Utrecht is geen Harrie’ gelanceerd | De Utrechtse Internet Courant

Petitie ‘Utrecht is geen Harrie’ gelanceerd

Petitie ‘Utrecht is geen Harrie’ gelanceerd

In de strijd tegen extra koopzondagen is de actiegroep ‘Utrecht is geen Harrie’ gisteren een petitie gestart op petitie.nl. In de eerste paar uur na de lancering werd de petitie door maar liefst ruim 400, voornamelijk Utrechters, ondertekend. Naar verwachting zal de petitie medio september aan de Utrechtse politiek worden aangeboden.

Op petitie.nl stellen de actievoerders van ‘Utrecht is geen Harrie’, dat het ‘burgerinitiatief’ ‘Utrecht wil elke zondag open’ in wezen een dure, misleidende campagne van een aantal grote winkelketens en Hoog Catharijne/Corio is. Volgens de tegenstanders vrezen veel kleine middenstanders bij verruiming van de zondagsopenstelling voor een te grote werkdruk en oneerlijke concurrentie van het grootwinkelbedrijf. Inmiddels blijkt ook, dat veel Utrechters nog steeds achter de uitslag van het referendum van 2005 staan, toen 65 procent tegen meer koopzondagen stemde. Voorts vragen de tegenstanders het Utrechtse college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad van Utrecht om, in het belang van een eerlijk, zorgvuldig en afgewogen democratisch proces, het tegengeluid van de inwoners en zelfstandige winkeliers van Utrecht serieus te nemen en niet op basis van de handtekeningen onder het burgerinitiatief ‘Utrecht wil elke zondag open’ te concluderen dat de uitslag van het referendum van 2005 opzij kan worden geschoven.

Hoog Catharijne/Corio en een aantal grote winkelketens willen door middel van een actie rond het figuurtje Harrie de gemeente Utrecht bewegen tot het invoeren van wekelijkse koopzondagen. Dit tot grote onvrede van veel Utrechters en kleinere winkeliers die zich hebben verenigd in een tegencampagne onder de naam ‘Ik ben geen Harrie’. Beide acties zijn inmiddels doorgedrongen tot de Utrechtse politiek. Inmiddels hebben de VVD en D66 te kennen gegeven met een onderzoek in kaart te willen brengen wat de economische en maatschappelijke effecten zijn van een verruiming. Wethouder Mirjam de Rijk (GroenLinks) had eerder al aangegeven zelf niet het initiatief daartoe te willen nemen.

2 Reacties

Reageren
  1. Hilde Vervaat

    Ik steun dit initiatief van harte, die enkele dagen per maand in een relatief stil Utrecht moeten behouden blijven.

  2. Ellen van Rooijen

    Voor de luchtkwaliteit in de binnenstad is het ook beter dat er een paar zondagen per maand minder verkeer is dan anders.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).