De vierkantemeterprijs van huurwoningen in de vrije sector is opnieuw gestegen. Dat blijkt uit onderzoek van woningplatform Pararius. Huurders in Utrecht betaalden in het vierde kwartaal van 2021 2,9 procent meer per vierkante meter dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar.
Pararius heeft voor de Huurmonitor gekeken naar huurwoningen in de vrije sector. Het gaat dan om woningen met een huurprijs van 752,33 euro of meer per maand. De cijfers van Pararius hebben alleen betrekking op woningen die vrijkwamen voor nieuwe huurders.
Landelijk betaalden nieuwe huurders in de vrije sector gemiddeld 5,3 procent meer dan in het vierde kwartaal van 2020, de grootste stijging sinds het derde kwartaal van 2018, toen de huurprijzen met 5,9 procent stegen. De prijs voor kale huurwoningen steeg met 20,9 procent het meest, naar 14,42 euro per vierkante meter. Gemeubileerde huurwoningen zijn per vierkante meter het duurst; nieuwe huurders betaalden vorig kwartaal 19,68 euro per vierkante meter.
Van de vijf grootste steden van Nederland – Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Rotterdam en Utrecht – is Amsterdam met 22,45 euro per maand de duurste stad om een woning te huren. Ook in Utrecht lag de vierkantemeterprijs boven het landelijk gemiddelde van 17,02 euro. De vierkantemeterprijs in de Domstad steeg met 2,9 procent naar 18,33 euro per vierkante meter.
Tekst loopt door onder de grafiek
Utrecht
Volgens Rick de Jong, verhuurmakelaar bij makelaarskantoor Househunting, is ook in Utrecht de verhouding tussen vraag en aanbod uit balans, waardoor huurprijzen stijgen. “Utrecht ligt op een heel centrale plek in Nederland. De stad is goed bereikbaar ten opzichte van Eindhoven en Amsterdam, waar ontzettend veel bedrijvigheid is. Die ligging maakt het een populaire woonplaats voor veel Nederlanders. Vooral de wijk Lombok, een wijk die direct naast het station ligt, is gewild en de huurprijzen liggen hier dan ook erg hoog.”
Utrecht is volgens De Jong een gewilde woonplaats voor expats. Ze zouden vaak willen wonen in een van de buitenwijken van Utrecht, waar meer ruimte is. “Het gaat om hoogopgeleide mensen uit bijvoorbeeld Zuid-Afrika die niet gewend zijn om binnenstedelijk te wonen. Zij geven er de voorkeur aan om ruimtelijker te wonen dichtbij de stad. In Vinex-wijken net buiten Utrecht is de vraag naar huurwoningen daarom groot.”
Koopmarkt
De prijsstijgingen die nu weer zichtbaar zijn, hebben volgens directeur van Pararius Jasper de Groot te maken met de werking van de huidige markt. “De woningmarkt is nog steeds uit balans”, stelt hij. “De prijzen van koopwoningen rijzen de pan uit waardoor het voor starters bijna onmogelijk wordt om zonder een (dubbel) bovengemiddeld salaris in te stromen op de koopmarkt. Nog nooit stonden er zo weinig woningen te koop als op dit moment. Momenteel worden er in heel Nederland zo’n 45.000 woningen te koop aangeboden, waarvan er 26.000 reeds in onderhandeling zijn en slechts 19.000 beschikbaar.”
Tekst loopt door onder de grafiek
Ontwikkelingen op de koopmarkt hebben volgens De Groot direct effect op de huurmarkt. “Woningzoekers die, om wat voor reden dan ook, geen koopwoning kunnen bemachtigen, zijn aangewezen op de huurmarkt. Zij verdienen vaak te veel om aanspraak te maken op een sociale huurwoning en wenden zich dus noodgedwongen tot de vrije sector. Maar juist dit segment is veel te klein om aan de grote vraag te kunnen voldoen.”
Coronacrisis
Volgens Pararius is het effect van de coronacrisis vanaf het tweede kwartaal van 2020 goed zichtbaar. In eerste instantie daalden de prijzen voor het eerst in jaren, omdat expats niet naar Nederland kwamen en de toeristenverhuur stilviel. Het huuraanbod nam daardoor toe en veel huurwoningen werden in prijs verlaagd.
Tekst loopt door onder de grafiek
Vanaf het tweede kwartaal van 2021 was er geen sprake meer van huurprijsdalingen. De expatmarkt kwam weer op gang en de huurprijzen zitten sindsdien weer in de lift. Wel verwacht directeur van Pararius Jasper de Groot dat de huidige lockdown wellicht weer tot dalende huurprijzen kan leiden.
Gekoppelde berichten

Woning kopen voor de verhuur? Dat wil Utrecht met deze nieuwe regel tegengaan
Een woning kopen in Utrecht om vervolgens te verhuren, dat moet verleden tijd worden. Althans…

Prijzen van Utrechtse koopwoningen opnieuw gestegen; gemiddeld 14 procent duurder dan jaar eerder
De prijzen van Utrechtse koopwoningen zijn afgelopen kwartaal opnieuw flink gestegen, blijkt uit cijfers van…

Vier vragen over de huizenprijzen in Utrecht
Dat de prijzen voor koophuizen al een tijdje de pan uit rijzen, is voor de…
22 Reacties
ReagerenGoh, wat verrassend. Huren stijgen uiteraard mee met stijgende koopprijzen. We kunnen de eerste reacties al verwachten: ‘Reguleren die huurprijzen!’. Gaat niet gebeuren en als het wel gebeurt, zullen verhuurders verkopen bij mutatie. En zijn er dus nog minder huurwoningen beschikbaar.
@Fred: dat zou een zegen zijn. Half Lombok wordt verhuurd en de panden zijn totaal verpauperd. Grote delen zijn ook verkamerd met overlast tot gevolg.
@AA. Heeft dan weer minder kamers tot gevolg. Elke interventie van een lokale overheid zal een ander probleem scheppen. Rem op de bevolkingsgroei in NL en toewijzen van woningen aan de oorspronkelijke bevolking is een groot deel van de oplossing.
Huurders in Utrecht zouden verhuurders in de private sector extreem dankbaar moeten zijn voor deze bijzonder gulle geste. Een prijsstijging van niet eens 2.9% is ongekend laag, aangezien de superinflatie die momenteel plaatsvindt een veelvoud van dit percentage is en het aantal beschikbare huurwoningen zo laag ligt dat ze nog wel 20% meer zouden kunnen krijgen ook in een vrije markt.
Huurders roken hier een vette sigaar op kosten van vrijgevige huisbazen met een hart van goud, die hier een behoorlijke berg netto koopkracht weggeven!
@realist: aan de Batavieren en de Kanifataten?
@ Realist
Je weet dat een rem op de bevolkingsgroei of bevolkingsdaling in Nederland de vacaturetekorten alleen meer doet toenemen? Ik zeg niet dat ik voor bevolkingsgroei ben (er zit overigens al een flinke rem op, maar dat snappen reaguurders als jij nooit), maar er zitten wel (ernstige) consequenties aan. Daar steek je liever je kop voor in het zand.
Alleen nu al hebben we een giga personeelstekort in de cruciale sectoren. Bij een gelijk blijven van de bevolking of bevolkingsdaling (zoals jij wil), zal dit alleen meer nijpender worden. De Nederlandse economie zal dan ook ernstige problemen krijgen met alle gevolgen van dien.
De structurele werklozen komen tekort voor veel openstaande vacatures, dus met die mensen kunnen deze cruciale vacatures niet ingevuld worden.
@Realist: Oh absoluut, ik ben 100% voorstander van een rem op de bevolkingsgroei in Nederland. Het is ook belachelijk dat de Universiteit Utrecht/HU internationale studenten trekt voor studies waar helemaal geen vraag naar is in Nederland. Ook expats krijgen een oneerlijk belastingvoordeel waardoor ze Nederlandse woningzoekenden verdringen. Statushouders verdringen dan weer mensen in de sociale huursector. Desalniettemin is verhuur/verpaupering van panden geen oplossing en gaat dat ten koste van de leefbaarheid van wijken. Ik heb afgelopen paar jaar 4 verschillende buren gehad.
Iemand hier enig idee waar het woord VRIJE voor staat in de omschrijving VRIJE sector ??.
Huizenprijzen stijgen. Brandstofprijzen stijgen. Gasprijzen stijgen. Die stijgen allemaal meer dan de bescheiden nog geen 3% van de huren. Ingrijpen op alle prijsstijgingen dan maar? Vooral ook ingrijpen op de stijgende lonen dan ook? Een verbod op het verhogen van salarissen omdat deze stijging zal worden doorberekend en dus tot prijsstijgingen leidt. Wellicht dan toch maar een centraal geleide plan-economie a la China of Noord Korea?
@Speak up: en met een verdere bevolkingsstijging moet er weer gezorgd worden voor de vorige inwoners die zogenaamd nodig waren, een Ponzi dus. Bovendien, als je met minder inwoners bent kan je ook uit met minder welvaart nietwaar? En hoe zit het eigenlijk met automatisering en robotisering? Japan heeft een ernstig vergrijsde bevolking maar tot ernstige problemen lijkt het niet te leiden..Volgens mij zijn er overigens tal en tal van werklozen EN ouderen die willen werken maar door ons systeem niet worden ingezet want te duur/te oud etc etc. Bovendien is ons onderwijssysteem zo ingericht dat mensen die prima vaklui zouden kunnen worden als makke schapen naar een zinloze opleiding op het HBO/WO worden geleid.
@AA
Onjuist. Die personeelstekorten hebben niet per sè met het zorgen voor landgenoten te maken.
Alle andere zaken die je noemt: dan zullen mensen eens moeten ophouden kneitertje neo-liberaal conservatief rechts te stemmen, maar nee hoor.
@Speak Up
“Je weet dat een rem op de bevolkingsgroei of bevolkingsdaling in Nederland de vacaturetekorten alleen meer doet toenemen?”
Laat ik daar eens een extra dimensie aan geven.
Heb je enig idee hoeveel bullshit banen er zijn tegenwoordig?
Super subjectief concept, een bullshit baan.
Volgens een poll van het AD in 2018 (https://www.ad.nl/werk/enorme-groep-werknemers-draagt-helemaal-niks-bij-aan-de-maatschappij~aac56dae/ ) vond 38% van de Nederlanders dat ze een ‘onzin baan’ hadden die eigenlijk overbodig is.
Maar we leven wel in een wereld dat als iemand zin heeft in een zak chips daarvoor een bestelling via een app plaatst zodat iemand anders die zak chips gratis met 10 minuten fietsen bij ze thuis komt brengen.
Dat is werkelijk het toppunt van fysieke en mentale luiheid van de een die daardoor een fysieke hersenloze bullshit baan voor een ander schept. Want in Utrecht zit er gemiddeld op 500m afstand een winkel voor de dagelijkse boodschappen (CBS).
Studenten leren “waarde creatie door beleving en storytelling”, dit is daar een klassiek voorbeeld. Maar we kennen stiekem met zijn allen intussen genoeg bullshitbanen die er enkel zijn voor het gemak en comfort voor mensen die dat kunnen betalen. Dat arbeidspotentieel had echt beter benut kunnen worden.
@AA merkt dan ook heel terecht op dat we zinloos en nodeloos mensen het HBO/WO insturen. Echter, dat is om aan de zwakzinnige EU doelstelling van 50% bevolking hoogopgeleid te voldoen, terwijl er een directe relatie is tussen opleidingsniveau en inkomen. Die EU doelstelling betekend dus dat die andere 50% niet hoogopgeleid mag zijn maar (laagbetaald ivm lagere opleiding) cruciaal beroep moet doen. Dus 50/50 lijkt positief maar dat is het niet.
Want het gemene is dat er zijn meerdere cruciale werknemers (in vaak laagbetaalde banen) nodig zijn om in de wensen en behoeften van één van die geprivilegieerde 50% te voldoen. Dus men streeft naar een verhouding 1 laagopgeleide : 1 hoogopgeleide terwijl de realiteit heel anders is, bijvoorbeeld de verhouding 3:1. Dus hoe meer bullshit banen (i.e. banen die in luie belevingswensen van de rijke voorzien), hoe hoger de druk de arbeidsmarkt, terwijl de Nederlander al te lui is om te werken waardoor de arbeidsmarkt al krap was. Dat is echt geen grapje.
We zijn al WERELDKAMPIOEN deeltijd werken en willen nu zelfs nog minder gaan werken vanwege de balanstrutjes (m/v) die zich dat financieel kunnen veroorloven. Meer deeltijdwerknemers resulteert echter in nog meer openstaande vacatures want dat werk moet wel gedaan worden. Dus we importeren ons deze eeuw helemaal suf met kenniswerkers en vakwerkers om maar die vacatures te kunnen vullen zodat de economische groei wordt gerealiseerd en aan de ideologie van de “brede welvaart” wordt voldaan. Nederland wordt echter niet groter, maar wel veel drukker.
Kortom, de gelijkblijvende of dalende bevolking is niet het probleem, maar ons politiek economisch systeem en onze mentaliteit is het probleem. We zitten een economie op te tuigen die draait om wensbevrediging van de elite die steeds rijker wordt ten koste van de behoeften bevrediging van de massa, wat op haar beurt weer complete internationale volksverhuizingen aan arbeid stimuleert.
Op lange termijn kan dat echter nooit goed gaan omdat de situatie onhoudbaar wordt. Dat zien we nu al terug in de huizenmarkt en gaat nog heel veel erger worden in meer sectoren. Want de politiek komt nooit, maar dan ook nooit terug op besluiten genomen in het verleden. Ze zeggen sorry, treden af, en gaan gewoon weer door.
@ Koel Hoofd
Zoals gezegd, als je alles wat je schijft ergerlijk vindt, dan moet je dus niet conservatief, neo-liberaal rechts stemmen, maar juist links (echt links). Dat heb je alleen nog steeds niet door.
Rechts dient het internationale bedrijfsleven en wij mensen zijn slechts consumenten (die je ook nog eens poten mag uitdraaien tegenwoordig) en/ of loonslaven. Dat is het hele model. Dat alles zodat de 1-10% van de wereld slapend rijk kan worden. Dat is de rechtse agenda. Partijen als de VVD en CDA zijn gebaat bij zeer-rechts (zoals PVV en Forum), alleen in naam en woord kritisch (eigenlijk alleen op migratie), maar stemmen bijna altijd braaf mee met de conservatieve neo-liberale agenda. Net als dat dit vorige eeuw ook al zo gegaan is ergens in Europa. Neo-liberaal rechts wil de status-quo in zake nieuw-rechts zeer graag handhaven, want zij varen er wel bij.
@SpeakUp. Neo-liberaal is een term verzonnen door links om alles wat maar misgaat in de maatschappij de schuld aan te geven. Het bestaat niet eens tenzij je het soort liberalisme bedoelt wat te ver naar links is opgeschoven. De linkse ideologie heeft tot doel gesteld om de immigratie naar Europa en NL zo hoog mogelijk te houden. De reden is simpel, het spelen van de barmhartige Samaritaan. Dat het vele en grote problemen oplevert interesseert links niet, dat is ver van het bed. De drogreden dat immigratie werknemers oplevert is al lang geleden al in de prullenbak gegooid omdat het gewoon niet gebeurt. Kijk naar het huidige tekort aan werknemers, met de recordaantallen immigranten die we inmiddels binnen hebben zou dit niet meer aan de orde moeten zijn. Als immigratie al nieuw personeel oplevert is dat pas op hele lange termijn en dan is de arbeidsmarkt wellicht alweer verandert, investeren daarin is dus oliedom.
Zo lang gemeentelijke OZB belastingen ongekend blijven stijgen en dit geld verbrast wordt door de gemeente utrecht zullen de huren blijven stijgen.
@Realist
“De linkse ideologie heeft tot doel gesteld om de immigratie naar Europa en NL zo hoog mogelijk te houden. De reden is simpel, het spelen van de barmhartige Samaritaan.”
Nope. De reden is dat het trust-systeem van de overheid op instorten staat door demografische ontwikkelingen…De overheid heeft doorlopend meer mensen nodig om geld op te kunnen lenen via trustfunds op jouw naam waar ze zich beheerder van maakt…
We stevenen af op een bevolkingsimplosie en het trust-systeem van de staat kan alleen overeind blijven bij een groeiende bevolking. Er zijn geen barmhartige Samaritanen. Dat is de dekmantel. Immigratie gaat om het (financiële) systeem van de overheid (en haar bancaire buddies) draaiende houden…
Speak Up heeft een mooi pvda praatje over het nut van eeuwige bevolkingsgroei om alles betaalbaar te houden….. Jammer dat het helaas een utopische werkelijkheid is die op geen enkele manier voor een goede en gezonde toekomst zal zorgen.
Extreem dankbare en “vette sigaren rokende” huurders, Scherpschutter? Ik denk eerder dat de kritieke grens voor veel mensen wel ongeveer bereikt is en dat bij hogere prijsstijgingen de deurwaarders het meer dan druk zouden krijgen.
@Speak up
Bedenk wel dat het jou aanname is dat ik rechts zou stemmen.
Misschien was het te veel tekst, maar het probleem is veel gecompliceerder dan een politieke keuze een keer in de 4 jaar.
Het gaat om het politiek sociaal-economisch systeem als geheel en dat is een beetje heel veel groter dan de huidge lokale of nationale politiek of de vele crises in Nederland die het teweeg brengt. Het systeem met bijpassend denken heeft een hele lange historie wat met ducttape en touwtjes aan elkaar hangt.
Corona heeft eindelijk aan iedereen al die ducttape en touwtjes laten zien, en dat was schrikken en nu roept iedereen dat het neoliberaal kapitalisme slecht is.
Echter, het is geen idealistisch probleem maar een systeem problee wat vele facetten heeft.
Uit de reacties blijkt dat velen een korte termijn geheugen hanteren. Enkele jaren geleden werd een zekere Stef Blok van de VVD op het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening benoemd. Ruimtelijke Ortdening moesten de plaatselijke besturen maar uitzoeken dat kan je nu overal aan de vervuiling met allerlei neergeplempte bouwdozen zien. Volkshuisvesting moest miljarden aan verhuurderbelasting betalen, de verkoop van sociale huurwoningen stimuleren in de hoop dat er ooit nieuwe voor terug zouden komen en vervolgens werd het ministerie opgeheven ?. Met zo weinig stimulans komen er toch nooit nieuwe en betaalbare (huur)woningen?
@ CAS
Het is helemaal geen PvdA -verhaal, maar dat is juist een VVD-verhaal; dit:
“heeft een mooi praatje over het nut van eeuwige bevolkingsgroei om alles betaalbaar te houden….. Jammer dat het helaas een utopische werkelijkheid is die op geen enkele manier voor een goede en gezonde toekomst zal zorgen.”
En ik ben hier helemaal niet per sé fan van en ik stem nooit VVD. Maar dat wat jij beschrijft is allesbehalve een links verhaal (en de PvdA is ook al geen linkse partij meer sinds vroeg jaren negentig).
@Moniek
De grens bereikt? Welnee mevrouw! De grens is nog lang niet bereikt. Kijk naar Amsterdam…We zijn nog lang niet in de buurt van een grens.
Verhuurders moeten de prijzen wel verhogen ieder jaar. De Euro wordt immers met de dag waardelozer. Superinflatie. En zolang het percentage van de huurverhoging onder het percentage van de superinflatie ligt, roken de huurders dus een dikke sigaar op kosten van de verhuurder, die ieder jaar koopkracht inlevert.
Wel eens de cijfers gezien hoeveel gezinnen inmiddels vrijwel in armoede leven, Scherpschutter?