De prijzen van Utrechtse koopwoningen zijn afgelopen kwartaal opnieuw flink gestegen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Bestaande koopwoningen in de stad waren in het tweede kwartaal gemiddeld 14 procent duurder dan een jaar eerder. In het eerste kwartaal van dit jaar was er al een stijging van 10,1 procent.
Utrecht zit daarmee iets boven het landelijk gemiddelde van 13 procent. In vergelijking met de drie andere grote steden van Nederland steeg de prijs in Utrecht het hardst. In Den Haag en Rotterdam lagen de prijzen van koopwoningen respectievelijk 13,2 procent en 12,9 procent hoger. De prijsstijging in Amsterdam was het kleinst, met 7,5 procent.
In het aantal huizen dat van eigenaar wisselt, is wel een verandering te zien. In het tweede kwartaal daalde het aantal transacties landelijk met 3,9 procent ten opzichte van het eerste kwartaal en 20,8 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar.
Aantal verkochte huizen
Na een recordaantal verkopen in het eerste kwartaal van dit jaar, daalde in het tweede kwartaal het aantal transacties ook in Utrecht sterk richting het oude niveau. Vergeleken met een jaar eerder is er echter nog steeds een stijging van het aantal transacties van 1,6 procent.
Ook in twee van de vier andere grote steden werden in het tweede kwartaal van 2021 meer woningtransacties geregistreerd dan een jaar eerder. Alleen in Rotterdam lag het percentage woningen dat van eigenaar wisselde lager dan een jaar eerder: 8,9 procent.Â
15 Reacties
ReagerenDit was te verwachten. En met lapmiddeltjes als recentelijk van gemeentewege in Utrecht gepresenteerd valt dit niet meer te corrigeren. Er is landelijk nieuw en veelomvattend beleid nodig, want door wanbeleid gedurende vele decennia is de problematiek zeer gecompliceerd geworden. Neoliberale regeringen als die van Rutte, die alle denkbare problemen maar voor zich uit blijven schuiven, maken vanzelfsprekend die problemen alleen maar erger. Iemand als Rutte vindt het vanzelfsprekend geweldig dat hij met zijn hele kabinet nu demissionair is. Nu kan hij helemaal nergens meer met succes op aangesproken worden. Maar het is natuurlijk wel een ramp voor het land.
Heeft Scherpschutter al z’n vastgoed net wat te vroeg verkocht. Nou ja, je kan niet altijd raak schieten.
Heerlijk. Dus het nieuwbouwhuis dat ik in 2020 heb gekocht en nog moet worden gebouwd is nu 14% meer waard. En mijn huidige woning waar ik nu in woon en die ik pas ga verkopen nadat het nieuwe huis is opgeleverd is in die tijd ook weer 14% meer waard geworden. Dubbele punten. Tof. Huren is voor domoren.
@Bill 22/7/2021 – 15:56
“Never sell at the top. Never buy at the bottom.”
– Scherpschutter, DUIC, 22-07-16:58 –
Die prijzen zullen voorlopig nog wel even doorstijgen en er zullen ook mensen zijn die het makkelijk kunnen en willen betalen.
De ECB gaat voorlopig de rente niet verhogen totdat de flucturende inflatie is gestabiliseerd, maar de economie gaat intussen gewoon weer door.
De werkeloosheid is laag, er moeten al weer expats worden geimporteerd.
De studenten beginnen intussen ook weer te piepen dat er nu nog meer minder kamers zijn omdat de internationals weer komen.
Utrecht doet ook veel moeite om meer werkgevers aan te trekken, en dat woon-werk verkeer moet met de fiets.
Tel maar op en tel uit je winst, of verlies, of break even point.
SS, haha, die lijst ik in. @jdv, het is een gemiddelde, kan hoger of lager zijn, niet te voorbarig met je conclusie
Inmiddels moeten steeds meer arbeidsmigranten, van wie het arbeidscontract verbroken is, in tenten leven. Waarschijnlijk is dit bij ongewijzigd ‘beleid’ het toekomstperspectief ook voor anderen met een laag inkomen en zonder vermogen waarvoor geen huis beschikbaar is en die toch aan de stad gebonden zijn.
Ja, duidelijk. Persoonlijk bezit werkt verschillen in de hand. Afschaffen dus. Net als verdienen op het werk van anderen trouwens.
@Koel Hoofd Nee hoor, het probleem is juist dat de meeste mensen het helemaal niet kunnen betalen en de banken toch hypotheken blijven verstrekken gebaseerd op oude risicoprofielen. De ECB kan wel meer willen, zoek even “ECB balance sheet” en kruip in een foetushouding 🙂
Jeremy Grantham die de Japanse crash 1989, de techbubble in 2000 én de crash in 2008 voorspelde, heeft een paar dagen geleden gezegd dat we nu te maken hebben de grootste bubble alle tijden. Nog groter dan die van 1929. Het verschil is dat we nu eindeloos geld bij kunnen printen en dat is ook direct het gevaar. De grondstofprijzen zijn wel een aardige indicatie dat we mogelijk te maken hebben met een stilte voor een enorme storm.
@lexus: aan de stad gebonden moet ik lezen als dat Houten, Nieuwegein, IIsselstein of Maarssenbroek (alle op fietsafstand gelegen, en met OV) geen alternatief is? Dat is inderdaad ernstig te noemen. Dan moeten we snel maar iets gaan regelen voor de tienduizenden die nu in die gemeentes wonen en werken in Utrecht. Onmenselijke toestanden inderdaad, sommigen moeten wel 25 minuten reizen om op hun werk te komen. Snel in Utrecht wat extra torenflats neerzetten voor deze mensen dan maar.
@JdV: zijn de huizen daar wel betaalbaar dan? Kijk voor de aardigheid eens op Funda.
@JdV: u moet zich verder realiseren dat de vraagprijzen van de weinige te koop staande woningen met opzet nog zogenaamd laag gehouden worden om meer potentiële kopers aan te trekken en die vervolgens tegen elkaar te laten overbieden. De huizen gaan vrijwel algemeen voor nog veel hogere bedragen van de hand. Zelfs degenen die deze exorbitante prijzen kunnen betalen, vissen nogal eens gedurende lange tijd achter het net.
@Cohen
Ik zit al jaren op die perfect storm te wachten….
Maar dankzij dat gratis geld bij persen in onze fictieve economie blijft het bij hier en daar een buitje…
Intussen strompelen we al sinds de jaren zeventig van crisis naar crisis, dat is werkelijk volkomen absurd.
@lexus: ik durf rustig te stellen dat de prijzen in de door mij genoemde plaatsen rond Utrecht 20 tot 30% lager zijn dan in Utrecht. Veel betaalbaarder dus.
@JdV: helaas voor een steeds grotere groep niet alleen onbetaalbaar, maar zelfs überhaupt niet beschikbaar, noch in de huur- noch in de koopsector. Tegelijk profiteert vooral door te kort schietende regelgeving een kleine geprivilegieerde groep huizenbezitters en beleggers in huizen volstrekt onredelijk en zelfs steeds meer. Zelfs wanneer deze bubbel barst, en dat zal hij, zullen de zwakkeren, onder wie velen met veel te hoge hypotheken, het slachtoffer zijn.