Provincie zet flinke stop op bouw nieuwe kantoren | De Utrechtse Internet Courant Provincie zet flinke stop op bouw nieuwe kantoren | De Utrechtse Internet Courant

Provincie zet flinke stop op bouw nieuwe kantoren

Provincie zet flinke stop op bouw nieuwe kantoren
De Provincie zet een flinke stop op de nieuwbouw van kantoren. Reden hiervoor is de vele leegstand en verloedering van kantoorgebouwen in de regio. 

De Provincie zet een flinke stop op de nieuwbouw van kantoren. Reden hiervoor is de vele leegstand en verloedering van kantoorgebouwen in de regio. 

Dat blijkt uit de zogeheten Thematische Structuurvisie Kantoren dat gisteren unaniem door de Provinciale Staten is aangenomen. “Deze provinciale ingreep is nodig om het aanbod voor de komende jaren af te stemmen op de toekomstige vraag en ervoor te zorgen dat er niet nog meer kantoren gebouwd worden waar simpelweg geen behoefte aan is’, zegt gedeputeerde Bart Krol over de nieuwe structuurvisie.

In de provincie Utrecht staat 1,2 miljoen vierkante meter kantoorruimte leeg, maar liefst 19% van de totale kantorenvoorraad. Ondanks de leegstand kan volgens de regels van bestemmingsplannen in de provincie Utrecht nog maximaal 4,3 miljoen vierkante meter nieuwe kantoorruimte worden bijgebouwd. De meeste van deze bestemmingsplannen zijn gebaseerd op vastgoedprogramma’s uit de tijd dat iedereen nog overtuigd was van aanhoudende groei op de kantorenmarkt.

Voor het stationsgebied in Utrecht heeft deze regeling geen gevolgen doordat het een toplocatie is met internationale allure. Voor Leidsche Rijn Centrum heeft dit wel gevolgen. De mogelijke 500.000 vierkante meter kantooroppervlakte wordt teruggebracht tot 200.000 vierkante meter. In Papendorp wordt de maximale kantoorruimte teruggebracht van ongeveer 370.000 vierkante meter naar 140.000 vierkante meter. In Strijkviertel wordt de geplande capaciteit volledig gereduceerd.

3 Reacties

Reageren
 1. ACTK

  Regeren is achteruit zien…
  Enfin, “beter veel te laat dan nooit” zullen we maar zeggen 🙂

 2. Anton den Dunnen

  Doordat kantoren alleen voor kantoordoeleinden worden gebouwd kun je geen kant op als deze panden leeg komen te staan. In feite zouden alle kantoren in het centrum van de stad een combinatie van wonen en kantoren moeten zijn zoals ook in Berlijn gebeurd. De investeerders moeten dus verplicht worden om hun kantoren op die manier te ontwikkelen. Komt dan een kantoor leeg te staan dan is de beschikbare ruimte snel om te zetten naar een woonfunctie wat ook de leefbaarheid ten goede komt. Gemeenten richten hele kantoorparken in, zonde van de ruimte die dat in beslag neemt.

 3. Wim Vreeswijk

  Het beste zou inderdaad zijn als er landelijk beleid ontwikkeld zou worden ten aanzien van de vele miljoenen m2 kantoorruimte die getransformeerd zouden kunnen worden tot betaalbare woonappartementen voor de eigen inwoners. Uiteraard wordt dan het aanbod van woonruimte vele malen groter dan nu het geval is, maar dan zijn we eindelijk van die na-oorlogse woningnood en abjecte prijsopdrijving af die alleen maar tweeverdieners, dus kinderopvang veroorzaakt met alle stress voor de gezinnen en oppasouders van dien.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).